Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

«Προτάσεις ΕΣΕΕ για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ»

Η τελευταία προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μία μέθοδος πληρωμής των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ έγινε με το Ν. 4152/2013. 

Η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» εισήγαγε μία μορφή «κεφαλαιοποίησης» και πληρωμής των οφειλών, που όμως υπό τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες δυσπραγίας δεν είναι λειτουργική, αφού έως σήμερα μόνο 3.500 έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης. Οι προσαυξήσεις και η καταβολή των οφειλών σε μηνιαίες δόσεις με κάποιες μικρές εκπτώσεις, απέχει πολύ από την πρόταση της ΕΣΕΕ για «κεφαλαιοποίηση» και «πάγωμα» των παλαιών ληξιπρόθεσμων εισφορών. 

Επιπλέον, οι διακρίσεις εισαγωγής στο ευνοϊκότερο καθεστώς, αφενός για όσους έχουν οφειλές εντός του 2013, αφετέρου για τους ήδη ενταγμένους ασφαλισμένους, φαίνεται να αποτελούν τροχοπέδη στη νέα προσπάθεια μεγαλύτερης ροής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και αντίστοιχης ρευστότητας του ΟΑΕΕ.

Αναφορικά με την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης περιγράφονται στις ισχύουσες διατάξεις, του Ν.3846/2010 υπό τον τίτλο «θέματα ΟΑΕΕ-ΟΓΑ» οι δυνατότητες εξαίρεσης από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, για περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ για την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου ασφαλιστικής αντιμετώπισης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές ασφάλισης είναι η θέσπιση μιας ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας, με χαμηλότερο ασφάλιστρο από αυτό της υπάρχουσας 1ης κατηγορίας, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, εφόσον κριθεί απαραίτητο και για συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να διευκολύνουν την μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων στον ΟΑΕΕ.

Οι βασικές διαπιστώσεις από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΕΕ, στοιχειοθετούν τις θέσεις και τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, οι οποίες προσδοκούν στη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ. 


Το σύνολο των οφειλετών στον ΟΑΕΕ φθάνουν τους 575.434 εκ των οποίων το 66% είναι ενεργοί οφειλέτες. 
Από το σύνολο των 379.844 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, το οποίο υπολογίζεται σε 80.626 ασφαλισμένους, οφείλουν τις εισφορές μόνο ενός διμήνου.

 Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το 1/5 των οφειλετών (21,2%), χρωστάει αμελητέα ποσά, με αποτέλεσμα η ένταξή τους σε μία ρεαλιστική και «εύκολη» ρύθμιση να είναι ευνοϊκή τόσο για τους ίδιους όσο και για το Ταμείο. 

Η οριοθέτηση όμως ενός «διευρυμένου» ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου απαιτεί την ενεργοποίηση των διακοπέντων οφειλετών με την καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. 


Η κεφαλαιοποίηση θα αποτελέσει μία πραγματική «νέα αρχή» καθώς θα δώσει την ευκαιρία στους οφειλέτες του Οργανισμού να επανενταχθούν στην ασφαλιστική οικογένεια. 

Παράλληλα, θα επιλύσει το κατεπείγον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την διακοπή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων και των οικογενειών τους και φυσικά την αναστολή των ποινικών διώξεων. 

Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και μετατρέπεται σε αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο.

Η λογική της πρότασης, σε συνδυασμό με την «ελεύθερη επιλογή» χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης από τους «ανενεργούς οφειλέτες», ώστε να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, εκτιμάται πως θα αποφέρει στον ΟΑΕΕ ετήσια έσοδα 792 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των υπόχρεων, 643 εκ. ευρώ εάν η συμμετοχή είναι 65% και 495 εκ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50%. 


Τα παραπάνω ποσά και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 330 εκ, σε 268 εκ. και σε 206 εκ. ευρώ, εάν η ρύθμιση ισχύσει τους τελευταίους 5 μήνες του 2013. 

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι μία τέτοια ρύθμιση, μπορεί να δημιουργήσει ασφαλιστικές εισροές, που θα καλύψουν μεγάλο μέρος των 355 εκ. του ελλείμματος του 2013 και να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο για το 2014 πραγματικό έλλειμμα του ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: