Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΩΝ

1: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ (ΔΉΜΟΥ ΚΗΦΗΣΙΑΣ) 

Άρθρο 5: Προσδιορισμός της διαχείρισης των πάσης φύσεως απορριμμάτων- Υποχρεώσεις του Δήμου βάσει της κείμενης νομοθεσίας-Υποχρεώσεις των κατοίκων
5.1. Η αποκομιδή πάσης φύσεως απορριμμάτων, πλην εκείνων που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εξαιρούνται, πραγματοποιείται από τον Δήμο σύμφωνα με προγράμματα που καταρτίζονται από την Δ/νση Καθαριότητας και ανακοινώνονται στο κοινό.
5.2. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων ποικίλει ανά κατηγορία απορριμμάτων και διαμορφώνεται, ανάλογα με τις δυνατότητες της Διεύθυνσης Καθαριότητας και τις τοπικές συνθήκες. Αποκομιδή μπορεί να μην πραγματοποιείται εν μέρει Σάββατο, Κυριακή, επίσημες αργίες ή λόγω ανωτέρας βίας.
5.3. Θεμελιώδης υποχρέωση, για καθένα που ζει ή δραστηριοποιείται μέσα στην πόλη, είναι όχι μόνο, όπως προαναφέρθηκε, η συνεχής συνεργασία με το Δήμο αλλά και η τήρηση των διατάξεων της παρούσης Κανονιστικής Απόφασης.
5.4. Όλοι επίσης, οφείλουν να γνωρίζουν το πρόγραμμα αποκομιδής για κάθε κατηγορία απορριμμάτων, που ο Δήμος έχει καταρτίσει για την γειτονιά τους, εφόσον αυτό τους έχει κοινοποιηθεί.
5.5 Οικιακά απορρίμματα
5.5.1. Στο επίπεδο του Δήμου Κηφισιάς τα Οικιακά απορρίμματα:
  • Συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα οχήματα και μεταφέρονται στον οικείο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
  • Συμπιέζονται εκεί, μεταφορτώνονται στα υφιστάμενα containers και εν συνεχεία μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που ορίζεται από νομοθεσία.
  • Συλλέγονται δε, πάντα βάσει του ειδικού προγράμματος αποκομιδής, που καταρτίζεται από την Διεύθυνση Καθαριότητας.
5.5.2. Ως οικιακά νοούνται τα εσωτερικά μη ογκώδη, αστικά απορρίμματα, που προέρχονται από κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς χώρους, ιδρύματα, εκκλησίες, σχολεία και γενικά από όλους τους χώρους όπου εκδηλώνονται ανθρώπινες δραστηριότητες (υπόλοιπα τροφών, απορρίμματα από τον εσωτερικό καθαρισμό, κλπ).
5.5.3. Σημεία συλλογής και προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων
Η Δ/νση Καθαριότητας παρέχει δωρεάν δοχεία προσωρινής εναπόθεσης οικιακών απορριμμάτων ποικίλης χωρητικότητας. Tα οικιακά απορρίμματα τοποθετούνται από τους παραγωγούς τους, συσκευασμένα σε δεμένες σακούλες, υποχρεωτικά και μόνο σε πλαστικούς ή μεταλλικούς κάδους:
Α. Κάδους πλαστικούς ατομικού χαρακτήρα, χωρητικότητας 240 L, οι οποίοι διατίθενται αυστηρά και μόνο σε μονοκατοικίες και τοποθετούνται στον περιβάλλοντα χώρο τους. Σε περίπτωση δε αδυναμίας, τοποθετούνται επί του πεζοδρομίου και έμπροσθεν αυτών. Το περιεχόμενο αυτών των κάδων αποκομίζεται μόνο όταν αυτοί είναι πλήρεις απορριμμάτων. Η αποκομιδή τους δε, πραγματοποιείται μόνο όταν αυτοί έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί επί του οδοστρώματος από τον κάτοχό τους. Υπεύθυνοι, για την επαναφορά των κάδων στο αρχικό τους σημείο, την καθαριότητα και την διατήρησή τους σε θέση εντός των ορίων εκάστης ιδιοκτησίας, είναι οι ίδιοι οι χρήστες τους.
Β. Κάδους μεταλλικούς 1100L-1300L, που τοποθετούνται σε πολυκατοικίες και σε συγκροτήματα μονοκατοικιών, ο αριθμός τους δε, εξαρτάται από τον αριθμό των διαμερισμάτων τους. Η θέση των εν λόγω κάδων ορίζεται εντός των ορίων των ανωτέρω ιδιοκτησιών. Έχουν το χαρακτήρα ατομικών κάδων και την ευθύνη του καθαρισμού τους έχει ο Δήμος.
Γ. Κάδους 1100L-1300L, κοινόχρηστου χαρακτήρα, που τοποθετεί ο Δήμος πλησίον εστιατορίων, γενικά πλησίον χώρων διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σε γειτονιές της πόλης, όπου οι συνθήκες το υπαγορεύουν.
Δ. Μεγάλους υποδοχείς απορριμμάτων (Containers), 5-10 κυβ. μέτρων κοινόχρηστου χαρακτήρα. Ο Δήμος Κηφισιάς, σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου υπάρχει αριθμός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρατηρείται συσσώρευση απορριμμάτων, τοποθετεί υποδοχείς (containers) με μηχανισμό συμπίεσης για τη μείωση του όγκου τους, οι οποίοι δέχονται το σύνολο των απορριμμάτων της ορισμένης περιοχής. Οι υποδοχείς αυτοί αποκομίζονται με ευθύνη της Δ/νσης Καθαριότητας, η οποία έχει και την ευθύνη του καθαρισμού τους.
5.5.3.1. Δεν επιτρέπεται η αυθαίρετη μετακίνηση κάδου. Η αρμόδια υπηρεσία δύναται, για λόγους ασφάλειας ή λειτουργικότητα να διορθώσει θέσεις κάδων.
5.5.3.2. Η θέση κάδου επί αμφισβητήσεως, μεταξύ κατοίκων μπορεί να αλλάξει με σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων που ζουν στο ίδιο ή όμορο οικοδομικό τετράγωνο εφόσον αυτή δεν ενοχλεί τρίτους και δεν διαταράσσει την σωστή λειτουργία του συστήματος μηχανικής αποκομιδής (συχνές στάσεις απορριμματοφόρων, στάθμευση οχημάτων έμπροσθεν των κάδων, κλπ).
5.5.3.3 Κάδοι δεν τοποθετούνται στις γωνίες, σε φωτεινούς σηματοδότες και πυροσβεστικούς κρουνούς, σε δρόμους και οδούς στους οποίους δεν είναι δυνατή η διέλευση των απορριμματοφόρων οχημάτων, στις εισόδους ιδιωτικών και δημοσίων χώρων στάθμευσης καθώς και πλησίον ή επί των φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων.
5.5.3.4. Τα οικιακά απορρίμματα δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται εκτός κάδων (δημιουργούν ρύπανση και συχνά, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, παρασύρονται έως τα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων προκαλώντας εμφράξεις, που ευθύνονται για πλημμύρες κατοικιών, καταστημάτων, κλπ.).
5.5.3.5. Όταν συμβαίνει οι κάδοι να είναι πλήρεις απορριμμάτων, ημέρες τις οποίες δεν πραγματοποιείται αποκομιδή (επίσημες αργίες και Κυριακές, απεργίες, χιονοπτώσεις), τα οικιακά απορρίμματα θα πρέπει να παραμένουν στην κατοικία, σε σακούλες καλά κλεισμένες. Η απόρριψή τους στους κάδους θα πρέπει να πραγματοποιείται με την επαναλειτουργία της Δ/νσης Καθαριότητας.
5.5.3.6. Δεν επιτρέπεται η ρίψη εντός των κάδων οικοδομικών υλικών, χωμάτων και επικίνδυνων υλικών. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στις πρέσες των απορριμματοφόρων και στα ανυψωτικά μηχανήματα λόγω του βάρους τους.
5.5.3.7. Δεν επιτρέπεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων εντός των κάθε είδους και μεγέθους κάδων.
5.5.3.8. Δεν επιτρέπεται η ρίψη εντός των κάδων κλαδεμάτων και γενικότερα απορριμμάτων που προκύπτουν από κηπευτικές εργασίες. (Με τον όγκο τους εξαντλούν την χωρητικότητα των κάδων των οικιακών απορριμμάτων, εις βάρος των τελευταίων)
5.5.3.9. Οι κάτοικοι πρέπει να αναφέρουν στην Δ/νση Καθαριότητας τυχόν απώλεια, ζημιά ή κλοπή του κάδου που χρησιμοποιούν.
5.5.3.10. Όσοι εγκαθίστανται σε νεο-ανεγηρθείσες μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών καθώς και οι υπεύθυνοι νεο-εγκατεστημένων επιχειρήσεων οφείλουν να δηλώνουν στην Δ/νση Καθαριότητας την ύπαρξή τους, προκειμένου η τελευταία να τους εφοδιάσει με τους ανάλογους κάδους απορριμμάτων.
5.5.3.11. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη απορριμμάτων σε σακούλες ή μη, περιμετρικά των containers.
5.5.3.12. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κλαδιών και ογκωδών περιμετρικά των containers.
5.5.3.13. Η αποκομιδή του περιεχομένου των υποδοχέων γίνεται καθημερινά ή και κάθε δεύτερη ημέρα εκτός των επισήμων αργιών και τις Κυριακές.
5.6. Πράσινα απορρίμματα: Στα απορρίμματα αυτά περιλαμβάνονται υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαριά, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν, φύλλα, ξερά άνθη.
5.6.1. Στο επίπεδο του Δήμου Κηφισιάς τα πράσινα απορρίμματα:
  • Συλλέγονται και μεταφέρονται στον οικείο ΣΜΑ από τον Δήμο ή από ιδιώτες.
  • Μειώνεται εκεί ο όγκος τους δια θρυμματισμού, μεταφορτώνονται στους υφιστάμενους ρυμουλκούμενους υποδοχείς (containers), και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Λιοσίων.
  • Συλλέγονται δε, πάντα βάσει του ειδικού προγράμματος αποκομιδής τους ανά περιφέρεια, που καταρτίζεται από την Διεύθυνση Καθαριότητας.
  • Η αποκομιδή τους γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση του παραγωγού τους, εφόσον η ποσότητά τους δεν υπερβαίνει την προκαθορισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο, (που αντιστοιχεί στη χωρητικότητα έως και ½ φορτηγού αυτοκινήτου 10 κυβ. μέτρων).
  • Όταν την υπερβαίνει, καταβάλλεται τέλος αποκομιδής το ύψος του οποίου καθορίζεται από το Δ.Σ.
5.6.2. Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση των πρασίνων απορριμμάτων, σε θέση στάθμευσης οχήματος, επί του οδοστρώματος, έξω από την κατοικία από την οποία προέρχονται και μια μέρα πριν την ορισμένη ημέρα αποκομιδής.
5.6.3.Υποχρεωτική είναι η ειδοποίηση της Δ/νσης Καθαριότητας πριν την έκθεση των πρασίνων απορριμμάτων.
  • Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους. Απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά με μηχανικά μέσα ελαφρών κηπαίων απορριμμάτων, που προέρχονται από ιδιοκτησίες, και η συγκέντρωση τους ελεύθερα στο δρόμο.
  • Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαριά συσκευάζονται σε ελαφρά δέματα, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα για την εύκολη φόρτωσή τους.
  • Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος ή πέτρες από τον καθαρισμό κήπων δεν αναμιγνύονται με τα προαναφερόμενα και απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, συγκροτημάτων με δικά τους μέσα. Ευθύνη για την μη τήρηση των όσων αναφέρονται έχουν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών ή οι ιδιοκτήτες των μονοκατοικιών.
5.6.4. Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση πρασίνων και κηπαίων απορριμμάτων της ημέρες τις οποίες δεν πραγματοποιείται αποκομιδή από την Δ/νση Καθαριότητας (από Σάββατο μεσημέρι έως Κυριακή βράδυ).
5.7. Εσωτερικά ογκώδη (στρώματα ,έπιπλα, κλπ.).
5.7.1. Στο επίπεδο του Δήμου Κηφισιάς τα εσωτερικά ογκώδη απορρίμματα:
  • Συλλέγονται και μεταφέρονται από τον Δήμο στον οικείο ΣΜΑ ή από ιδιώτες.
  • Μειώνεται εκεί ο όγκος τους δια θρυμματισμού, μεταφορτώνονται στα υφιστάμενα containers και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων.
  • Συλλέγονται δε, πάντα βάσει του ειδικού προγράμματος αποκομιδής τους, που καταρτίζεται από την Διεύθυνση Καθαριότητας.
  • Η αποκομιδή τους γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση εφόσον η ποσότητα τους δεν υπερβαίνει την προκαθορισμένη από το Δημ. Συμβούλιο, (που αντιστοιχεί στη χωρητικότητα έως και ½ φορτηγού αυτοκινήτου). Όταν την υπερβαίνει καταβάλλεται τέλος αποκομιδής το ύψος του οποίου καθορίζεται από το Δ.Σ.
5.7.2. Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση των ογκωδών απορριμμάτων, σε θέση στάθμευσης οχήματος, επί του οδοστρώματος, έξω από την κατοικία από την οποία προέρχονται και μια μέρα πριν την ορισμένη ημέρα αποκομιδής.
5.7.3. Υποχρεωτική είναι η ειδοποίηση της Δ/νσης Καθαριότητας πριν την έκθεση των ογκωδών απορριμμάτων.
5.7.4. Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση ογκωδών, τις ημέρες τις οποίες δεν πραγματοποιείται αποκομιδή από την Δ/νση Καθαριότητας (από Σάββατο μεσημέρι έως Κυριακή βράδυ).
5.8. Ανακύκλωση απορριμμάτων.
5.8.1. Ανακύκλωση είναι η διαδικασία βάσει της οποίας υποχρεώνεται ο παραγωγός των απορριμμάτων στην διαλογή των προς ανακύκλωση υλικών στην πηγή παραγωγής. Στόχος είναι αφενός, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που παράγονται από την δραστηριότητα ενός εκάστου και αφετέρου, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.
5.8.2. Στο επίπεδο του Δήμου Κηφισιάς τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που πρέπει να διαλέγονται στην κάθε πηγή παραγωγής (οικία, γραφείο, κατάστημα, κλπ):
5.8.2.1. Γυαλί ,χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό.
5.8.2.1.1.Συλλέγονται αυστηρά και μόνο από τους κάδους ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) και αποκομίζονται από την Δ/νση Καθαριότητας σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Μεταφέρονται δε, στο κέντρο διαλογής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
5.8.2.1.2. Οι κάδοι τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις από την Δ/νση Καθαριότητας, που είναι και η μόνη αρμόδια για τη μετακίνηση ή αλλαγή θέσεως (μόνιμης ή προσωρινής).
5.8.2.1.3. Κάτοικοι και επαγγελματίες εντός των ορίων του Δήμου της Κηφισιάς οφείλουν να τοποθετούν όλα τα σχετικά απορρίμματα στους ανάλογους κάδους.
5.8.2.1.4. Ειδικότερα, όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τις σύγχρονες διατάξεις περί ανακύκλωσης έστω και αν δεν προβλέπονται κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτών. Όλοι οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων τους, που δύνανται να ανακυκλωθούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.
5.8.2.1.5. Δεν επιτρέπεται η απόρριψη μπαζών, οικιακών, πρασίνων-κηπαίων και πάσης άλλης κατηγορίας απορριμμάτων μέσα στους μπλε κάδους.
5.8.2.2. Μπαταρίες βάρους έως 1500 γρ. τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους συλλογής που βρίσκονται στα δημοτικά καταστήματα, σχολεία, φαρμακεία και αλλού, και συλλέγονται με μέριμνα του ορισμένου από την κείμενη νομοθεσία φορέα (ΑΦΗΣ) .
Η απόρριψη μπαταριών στους κάδους οικιακών απορριμμάτων ή αλλού, δεν επιτρέπεται, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
5.8.2.3. Ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά οχημάτων, λαμπτήρες, μεταφέρονται, κατά κύριο λόγο, από τους κατόχους τους στον οργανωμένο δημοτικό χώρο προσωρινής αποθήκευσης, (Κέντρο Συγκέντρωσης Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων - ΣΜΑ Δ. Κηφισιάς), για να μεταφερθούν στη συνέχεια στους εγκεκριμένους χώρους διάλυσης και ανακύκλωσης τους. Η μεταφορά αυτή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Δ/νση Καθαριότητας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Τα ανωτέρω «απορρίμματα τέλους κύκλου ζωής», δεν επιτρέπεται να αναμειγνύονται με τα οικιακά εντός των κάδων, αλλά ούτε και με τα πράσινα απορρίμματα χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος.
5.8.2.4. Οχήματα (οχήματα, τροχόσπιτα, τρέιλερ και μηχανήματα όπως και τα μέρη τους) πάσης φύσεως τέλους κύκλου ζωής, αποκομίζονται από εταιρίες του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων, αφού προηγουμένως έχουν περαιωθεί από την Δ/νση Καθαριότητας οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το ΠΔ 116/2004, ΦΕΚ 81-05/03/ 2004.
5.8.2.4.1. Δεν επιτρέπεται η μακροχρόνια, πέραν του μηνός, στάθμευση στο ίδιο σημείο οχημάτων, παλαιών οχημάτων, λέμβων, τροχόσπιτων σύμφωνα με το άρθρο 34 του ΚΟΚ.
5.8.2.4.2 Πέραν του μηνός, θεωρούνται εγκαταλελειμμένα. Επ’ αυτών επικολλάται ειδικό σήμα προς γνώση των ιδιοκτητών. Αν εξακολουθούν να μη μετακινούνται, θεωρείται ότι καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο και ακολουθείται η διαδικασία, έτσι, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του Π. Δ. 116/ ΦΕΚ 81-05/03/04.
5.8.2.4.3. Εάν ιδιοκτήτης επιθυμεί να κρατήσει το όχημα χωρίς να το κινεί για οιοδήποτε προσωπικό λόγο, υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε ιδιωτικό χώρο.
5.9. Οικοδομικά υλικά προερχόμενα από επισκευές και οιασδήποτε φύσεως οικοδομικές εργασίες δεν αποκομίζονται από το Δήμο.
5.9.1. Αυτά ως απορρίμματα δεν είναι αποδεκτά από τον ΧΥΤΑ Λιοσίων, αναμειγνυόμενα δε, με τα οικιακά απορρίμματα προξενούν φθορές στους μηχανισμούς των απορριμματοφόρων και στον μηχανισμό του θρυμματισμού τους.
5.9.2. Μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου εργασιών στους ειδικούς χώρους υποδοχής μπαζών και συλλέγονται σε ενοικιαζόμενο container. Στην περίπτωση που παραμείνουν επί του πεζοδρομίου για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ημερών, πέραν, της καταβολής σχετικού προστίμου, θεωρείται ότι, καταλαμβάνουν δημοτικό κοινόχρηστο χώρο και οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στην καταβολή ειδικού τέλους.
5.9.3. Δεν επιτρέπεται η απόρριψη «μπαζών» σε πεζοδρόμια, ελεύθερους χώρους, αμπολές, ρέματα ή δάση, κλπ. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλονται ποινές που προβλέπει το άρθρο. 119 του Ν. 1893/90 και άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις, εκτός του πρόστιμο που επιβάλλει ο Δήμος.
5.9.4. Οικοδομικά υλικά για ανέγερση οικοδομών δεν επιτρέπεται να εκτίθενται ελεύθερα επί του πεζοδρομίου. Πέραν της προφανούς ρύπανσης, σε περίπτωση βροχής αυτά διαχέονται α) θέτοντας σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια β) φράσσοντας τα φρεάτια όμβριων υδάτων με προφανή συνέπεια, πλημμύρες τοπικού χαρακτήρα.
5.9.5. Για την προστασία των οδοστρωμάτων του οδικού δικτύου του Δήμου Κηφισιάς και της αισθητικής του τοπίου, απαγορεύεται η διαφυγή ή η απόρριψη ετοίμου σκυροδέματος, ασβέστου, μπαζών, χωμάτων κλπ. από τα αυτοκίνητα μεταφοράς τους. Επίσης, απαγορεύεται η πλύση των ανωτέρω αυτοκινήτων και αντλιών σκυροδέματος στην περιοχή του Δήμου.
5.10. Δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη κάθε είδους απορριμμάτων (οικιακών, ογκωδών, πρασίνων, ανακυκλώσιμων, κλπ) έξω από ξένη ιδιοκτησία (οικόπεδα, ελεύθερους χώρους, πλατείες, κλπ.)
5.11. Τα κάτωθι ειδικάτοξικά - επικίνδυνα απορρίμματα, δεν αποκομίζονται από το Δήμο:
  • Ραδιενεργά απόβλητα.
  • Εκρηκτικές, εύφλεκτες και διαβρωτικές ουσίες.
  • Γεωργικά φάρμακα, εντομοκτόνα, κ.λ.π.
  • Υγρά απόβλητα σε δίκτυα αποχετεύσεων.
  • Καταλύτες αυτοκινήτων, κλπ.
  • Νοσοκομειακά, κλπ.
5.12. Η καθαριότητα των εξωτερικών χώρων.
5.12.1. Είναι υποχρέωση του Δήμου, δια της Δ/νσης Καθαριότητας, (τομέας οδοκαθαρισμού) να εκτελεί όλες τις εργασίες οδοκαθαρισμού, περισυλλογής και απομάκρυνσης μικρών απορριμμάτων (χαρτιά, πλαστικά, μπουκάλια, κλπ.) που κείνται σε οδούς, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους καθώς και ο καθαρισμός των εγκατεσπαρμένων δοχείων απορριμμάτων, κυρίως στο κέντρο της πόλης.
5.12.2. Η συχνότητα και η μέθοδος σάρωσης ορίζεται από την Δ/νση καθαριότητας, και εξαρτάται από τα διαθέσιμα μέσα σε συσχετισμό με τον αριθμό του έμψυχου δυναμικού.
5.12.3. Όταν, μία ημέρα πριν, ανακοινώνεται η διέλευση μηχανικού σαρώθρου, οι παρόδιοι οφείλουν να απομακρύνουν τα οχήματά τους για να είναι δυνατός ο καθαρισμός της οδού, άλλως, πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται στην παρούσα κανονιστική απόφαση, το όχημα θα απομακρύνεται από την τροχαία.
5.12.4. Οι κάτοικοι μονοκατοικιών ή πολυκατοικιών και οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές καταστημάτων, οφείλουν να φροντίζουν για την συχνή καθαριότητα των πεζοδρομίων τους (ΦΕΚ Δ59 - 03/02/89), να καθαρίζουν τα χόρτα που τυχόν φύονται σε αυτά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι για λόγους προλήψεως πυρκαγιάς (από Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου). Επίσης, κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση), οι κάτοικοι οφείλουν να απομακρύνουν το χιόνι από τα πεζοδρόμια τους.
Γενικότερα δε, όλοι οφείλουν να τηρούν την παρούσα κανονιστική απόφαση και να συμβάλλουν στη διατήρηση της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων.
5.13. Ενημέρωση κοινού.
Ο Δήμος Κηφισιάς οφείλει τακτική ενημέρωση προς όλους τους κατοίκους, ιδιοκτήτες, υπεύθυνους για τη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων, κλπ.
α) για τα προγράμματα αποκομιδής απορριμμάτων οικιακών, πρασίνων, εσωτερικών ογκωδών και ανακυκλώσιμων.
β) για τα προγράμματα και τα δρομολόγια των μηχανικών σαρώθρων.
γ) για τις υποχρεώσεις γενικής φύσεως όλων, το περιεχόμενο των παραβάσεων και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
δ) για τη λήψη έκτακτων μέτρων, για την καθαριότητα της πόλης, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών ή τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Ο Δήμος Κηφισιάς οφείλει να γνωστοποιήσει στους κατοίκους τον παρούσα κανονιστική, όπως προβλέπει το άρθρο 37 παρ. 2 του Π.Δ. 410/1995 (ΔΚΚ), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 15 παρ. 5 του Ν. 2539/1997.
Άρθρο 6: Υποχρεώσεις  πεζών.
6.1. Γενικά οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις της παρούσης κανονιστικής απόφασης.
6.2. Ειδικότερα δε, δεν επιτρέπεται η ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλσύλλια, πάρκα κ.λ.π.), που προκαλείται από την αυθαίρετη απόρριψη αντικειμένων και ειδών ατομικής χρήσης από πεζούς, επιβάτες, οδηγούς κ.λ.π. Τα παραπάνω αντικείμενα πρέπει να ρίπτονται στα καλάθια απορριμμάτων. Το ίδιο ισχύει για την αυθαίρετη τοποθέτηση βιομηχανικών – εμπορικών καταλοίπων όπως λάστιχα, μπαταρίες κλπ.
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: