Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ :;

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Εδώ και μήνες-έτη  καταγράφεται ή αδιαφορία της πολιτείας για την αλλαγή μοντέλου διαχείρησης πρώην απορριμάτων .
      Σήμερα τα γεγονότα προσδιορίζουν (σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά) ότι  ότι Το κόστος για τις χωματερές και τα λύματα θα παρακρατείται από τη χρηματοδότησή των Δήμων . 

Χωρίς  ακόμα να έχει ανακοινωθέι τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απόφαση που αναμένεται να λάβει κυβέρνηση ώστε να οι δήμοι να κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που θα επιβάλλει μέσα στο επόμενο διάστημα το Ευρωδικαστήριο για χωματερές και λύματα.

Η ιστορία βέβαια είναι παλαιά αλλά όλα δείχνουν ότι το παλαιό σύστημα με την συσωρευση σκουπιδιών σε κάδους έξω απο τα σπίτια αποτελεί ήδη παρελθόν και το νεό μοντέλο είναι ο διαχωρισμός μέσα στο σπίτι ή αλλοιώς στην πηγή .

Το γεγονός αυτό αποτελεί τον ολετήρα ανόρθωσης της Ελληνικής οικονομίας εκ του μηδενός ,  δεδομένου ότι από το "πουθενά" μέσω της διαλογής στο σπίτι   και ενώ μέχρι σήμερα πληρώναμε σε Δημοτικά Τελη Ή δημιουργίες Χωμaτερών ή εργοστασίων Διαχωρισμού κάυσης ,ξαφνικά υπάρχει μέσω ανακύκλωσης Α ύλη!!! άρα δεν εισάγουμε  ενώ ταυτόχρονα  χάνεται κατά 95% το πρωην σκουπίδι!!! και δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τίποτα σε καμμία χωματερή !!! . Αν δε συνυπολογίσουμε τα περιβαλοντολογικά ωφέλη το ζήτημα έιναι μέιζονος σημασίας.


Ενδιαφέρον βέβαια απο πολιτικής πλέυράς είναι να δούμε πως η συνεργατικότητα μεταξύ Δήμων ή ομάδων πολιτών θα οδηγήσουν επιτέλους στην διαμόρφωση ενός κλίματος συμετοχής των πολιτών στα δρώμενα στις τοπικές κοινωνίες αλλα και με ποιό νομικό σχήμα θα προχωρήσει αυτό το εγχέιρημα που ήδη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις Πανελλαδικά.

Ας λάβουμε υπ όψιν ότι ότι μορφή και έαν έχει ένα νομικό σχήμα διαχέιρησης απορρίμάτων ανεξαρτήτως σκοπών και όρων του καταστατικού αλλά και τύπου (Δημόσιο ,ΑΒΕΕ, ΟΕ ,ΑΕ ,Κοινσεπ, Αστική μη κερδοσκοπικού κ.α το τελικό θετικό αποτέλεσμα εξαρταται απο τις επιλογές της ηγεσίας ή αλλοιως του Διοικητικού συμβουλίου .....      

Σύμφωνα με την  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  καθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των προστίμων, τα οποία θα μειώνονται ανάλογα με την ύπαρξη ή την πορεία δρομολογημένης λύσης και θα παρακρατούνται απευθείας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Παρά τις ευρωπαϊκές καταδίκες σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει περί τις 80 χωματερές σε λειτουργία.
Τι θα ισχύει για τα πρόστιμα
Ο επιμερισμός των ευρωπροστίμων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα για χωματερές και λύματα «στους υπαίτιους φορείς» προβλέφθηκε στον νόμο 4042/12 και εξειδικεύτηκε προ ημερών με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 2113Β). Οπως ορίζει:
·                     Το πλήρες ποσό των προστίμων που θα καταλογίσει στην Ελλάδα το Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές και τα λύματα θα μεταβιβαστεί στους υπαίτιους, δήμους ή (σπανιότερα) Περιφέρειες.
·                     Στις περιπτώσεις ομαδικών παραβάσεων (εκεί, δηλαδή, όπου οι παραβάτες είναι πολλοί) το πρόστιμο θα επιμερίζεται.
·                     Ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης. Στην περίπτωση πλήρους συμμόρφωσης ο υπαίτιος απαλλάσσεται. Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία επιβραβεύει δήμους που δραστηριοποιήθηκαν και δημιούργησαν τις υποδομές.
·                     Η πρόοδος του κάθε δήμου θα πρέπει να πιστοποιείται, λ.χ., με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων ενός ΧΥΤΑ, τη δημοπράτησή του, την πιστοποίηση εργασιών εν εξελίξει κ.λπ.
·                     Οσον αφορά τη διαδικασία, την απόφαση για τον καταλογισμό (ή επιμερισμό) των προστίμων θα λαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Στην περίπτωση προστίμων που αυξάνονται ημερησίως, το ΥΠΕΚΑ θα ζητά από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πληροφόρηση για τη δρομολόγηση ή μη λύσης και την πορεία αυτής, με βάση την οποία θα υπολογίζει την οφειλή.
·                     Στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται κατά τη διαδικασία κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» (ΚΑΠ).
Τα προβλήματα που θα προκύψουν
Η περικοπή της τακτικής χρηματοδότησης κάποιων δήμων (ΚΑΠ) ειδικά αυτή την περίοδο είναι δεδομένο ότι θα τους οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Αν όμως κάποιος δήμος «βάλει λουκέτο» ή μετακυλίσει το πρόστιμο στους δημότες, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι δημότες να κινηθούν με τη σειρά τους νομικά εναντίον συγκεκριμένων δημοτικών αρχόντων, που επί σειρά ετών μπλόκαραν ή απέφευγαν να δρομολογήσουν τις λύσεις.

 Για να μαθαίνουμε ...., μέχρι σήμερα, με το ν. 3463/2006 (Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων) αρμοδιότητα του δήμου αποτελεί:
«Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού…»

Με το νέο σχέδιο ωστόσο που ετοιμάζει το ΥΠΕΣ, οι αρμοδιότητες των δήμων, πλέον δεν περιλαμβάνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά περιορίζονται ως εξής:

«Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η οργάνωση των μέσων (κάδων) συγκέντρωσης και τοποθέτησης των αστικών αποβλήτων, η ευθύνη για την εκτέλεση εργασιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού…»


Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάτι που το βλέπουμε με την σιωπηρή αποδοχή "κλοπής" από Ρωμά κ.α.

Παρα΄την εσκεμμένη παραπληροφόρηση στην προσπάθεια πολλών βολεμένων να διατηρηθεί αυτό τρελό καθεστώς της συσσώρευσης όγκων σε χωματερές και να παραμείνει ως έχει το υπάρχον σύστημα αντί να προχωρήσει σε διαλογή στην πηγή (σπίτι) είναι προφανές ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις άμεσα.

* Ο Χατζηαναγνωστου Γιώργος ειναι entrepreneur Mικρομεσαιων Επιχειρήσεων
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: