Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Μικρά πάρκα Κομποστοποίησης και η διαφορά μεταξύ ΒΟΚΑΣΙ & κομποστ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Καλή και φιλότιμη προσπάθεια από τον Δήμο της Αθήνας που ξεκινά τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2014, με την δωρεάν διανομή των οικιακών κάδων κομποστοποίησης, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του δήμου Αθηναίων.Με τον φιλόδοξο στόχο της δημιουργίας ολοκληρωμένης διαχείρισης βιο-αποβλήτων στην πηγή και την επέκταση της ανακύκλωσης στα νοικοκυριά .
Επειδή τα ερωτηματικά περί αναερόβιας ή αερόβιας ζύμωσης θα έρθουν αναγκαστικά  στους χρήστες η μεθοδολογία των χρηστών που θα επιλεχθή θα φέρει και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Η μεθοδολογία με την μέθοδο χρήσης ΕΜ  σε πάρκα κομποστοποίησης και παραγωγής ΒΟΚΑΣΙ περιγράφεται παρακάτω με οικονομικά στοιχεία και τα οποία παραμετροποιούνται αναλόγως του αποτελέσματος .
Ενδεικτικά να αναφερθή ότι ένα σακί λιπάσματος στην "ελεύθερη" αγορά έχει απο 1,5-2,5€ αναλόγως των χαρακτηριστικών του περίπου.
Στο σύνολο και ανεξαρτήτως της μορφής κομποστοποίησης οικιακή -BOKASI - κομπόστ το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά η Ελληνική κοινωνία ενεργοποιείται στην πράξη γαι διαχωρισμό των απορριμάτων στην πηγή που είναι η αρχή της επανεκίνησης της Ελληνικής οικονομίας .
Το μέλλον μακρύ αλλά κάτι δείχνει ότι κινείταιι και ως προς την πρόληψη δημιουργίας απορριμάτων αλλα και ως προς τον διαχωρισμό τους για να γλυτώσουμε από τα εκτρώματα τύπου ΧΥΤΑ -ΧΥΤΥ -ΚΔΑΥ κ.α. με τον τρόπο που λειτουργούν .  
   
Τα Πάρκα Κομποστοποίησης

Η μεγάλη διαφορά του συστήματος των Πάρκων κομποστοποίησης σε σχέση με την οικιακή
κομποστοποίηση είναι το γεγονός ότι μπορεί να διαχειριστεί το 100% των γενικών οργανικών αποβλήτων τόσο των αστικών όσο και των γεωργικών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υποδεχτεί-μετά από μικρή προ επεξεργασία- ακόμη και υγρά συμπυκνώματα των βιολογικών καθαρισμών.


Η οικιακή κομποστοποίηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος από τα απόβλητα κουζίνας (ζωικά, μαγειρεμένα, ξινά, ψωμί, γλυκά κλπ) και κατά συνέπεια δεν μπορεί να βοηθήσει στον βασικό διαχωρισμό των οργανικών από τα υπόλοιπα απόβλητα που είναι η βάση κάθε επιτυχημένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων.


Είναι όμως γνωστό και δοκιμασμένο χρόνια τώρα ότι η συγκεκριμένη δωρεάν διάθεση κάδων οικιακής κομποστοποίησης δεν φέρνει αποτελέσματα.

 Σε ανάλογες προσπάθειες τα τελευταία 10 χρόνια από άλλους Δήμους, έχει αποδειχτεί ότι τους 3 πρώτους μήνες από την δωρεάν διάθεση, το 90% των κάδων βρίσκονται δυστυχώς οι ίδιοι στους κάδους των σκουπιδιών, ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων είτε δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά είτε παραμένουν στην αρχική τους συσκευασία στην άκρη του κήπου.

Tι είναι τα πάρκα κομποστοποίησης


Τα πάρκα κομποστοποίησης είναι μια βιώσιμη μέθοδος διαχείρισης οργανικών αποβλήτων
αστικής ή γεωργικής προέλευσης που λειτουργεί αποκεντρωμένα και απευθύνεται σε μικρές κοινότητες, γειτονιές πόλεων, αγροκτήματα,ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις.Η μέθοδος επεξεργάζεται τα απόβλητα σε δύο φάσεις, την αρχική που είναι η προκομποστοποίηση σε ειδικό πλαστικό κάδο(120-240 lt) με χρήση ενεργών μικρο-οργανισμών που έχει σύστημα απορροής και συλλογής υγρών και την τελική φάση που είναι ξύλινος και μεταλλικός κάδος 3 κυβικών μέτρων με δύο διαμερίσματα επεξεργασίας, με χρήση γεωσκωλήκων.
Μπορεί να διαχειριστεί τόσο φυτικά όσο και ζωικά απόβλητα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Δεν παράγει καθόλου μεθάνιο, είναι εντελώς κλειστό σύστημα και δεν διαχέει κανένα είδους απόβλητο στο περιβάλλον .
Έχει ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας και επειδή είναι περιφερειακά αποκεντρωμένο δεν καταναλώνει καύσιμα για μεταφορές όταν εφαρμόζεται σε αστικές ή αγροτικές περιοχές.
Η εφαρμογή της μεθόδου προσφέρει αξιόλογη απασχόληση και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλόγους ενεργών πολιτών.
Σε αστικές περιοχές μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρκα η περιαστικά δάση αλλά και άλλους ελεύθερους χώρους και το τελικό προϊόν να χρησιμοποιηθεί τοπικά σαν βελτιωτικό εδάφους.
Είναι η μοναδική μέθοδος μεσαίας κλίμακας κομποστοποίησης και καλύπτει το κενό ανάμεσα στην οικιακή κομποστοποίηση και την βιομηχανική κομποστοποίηση με το πλεονέκτημα της πολύ καλύτερης ποιότητας στο τελικό προϊόν.
Το τελικό προϊόν που παράγεται είναι πολύ υψηλής ποιότητας πλούσιο σε χουμικά και φουλβικά οξέα.
Τα πάρκα κομποστοποίησης αποτελούνται από του πλαστικούς κάδους προ-κομποστοποίησης (120-240 lt) αξίας μεταξύ 90-120 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος.(παραμονή υλικού για 14 ημέρες)
Τον τελικό κάδο των 3 κμ αξίας 900 ευρώ (παραμονή του υλικού για 3-4 μήνες)
Κλαδοτεμαχιστή από την αγορά αξίας από 1500 ευρώ και πάνω.
Κυλινδρικό κόσκινο αξίας από 700 ευρώ (χειροκίνητο) η 1500 ευρώ (ηλεκτρικό)
ένα βασικό αρχικό σύστημα αποτελείται από 4-5 κάδους 120lt και 1-2 των 3 κμ και μπορούν να διαχειριστούν τα οργανικά από 20-30 κατοικίες δηλαδή 60-100 άτομα που παράγουν 35-60 κιλά οργανικά την ημέρα.
Οι λοιποί εξοπλισμοί (κλαδοτεμαχιστής και κόσκινο) μπορούν να εξυπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό έως και 50 κάδων των 3 κμ(2000-3000 κάτοικοι)



Οικονομικές παράμετροι στα Πάρκα κομποστοποίησης

Μία οικογένεια 3-4 ατόμων παράγει κατά μέσο όρο 1000-1300 λίτρα οργανικά απορρίμματα τον χρόνο η περίπου 20-30 λίτρα την εβδομάδα, κατά βάση κουζίνας, λερωμένα χαρτιά και λίγα απόβλητα από φυτά. Αυτό είναι όταν κατοικεί σε διαμέρισμα η μικρή μονοκατοικία.
Η μικρότερη εγκατάσταση των Πάρκων κομποστοποίησης χρειάζεται, προκειμένου να μην υπό-απασχολείται 120 λίτρα οργανικά την εβδομάδα, που τα παράγουν 16-20 άτομα. Εκτός και αν υπάρχουν και γεωργικά απόβλητα (από καλλιέργειες, κοπριές ζώων, κλπ) οπότε θα γίνει η ανάλογη προσαρμογή.
ΟΙ πλαστικοί κάδοι προ-κομποστοποίησης με ΕΜ 120 lt, με μεταλλική σήτα και βάνα απορροής κοστίζουν 120 ευρώ.(παραμονή υλικού για 14 ημέρες). Το μικρότερο σύστημα χρειάζεται 3 κάδους 120λίτρων, προκειμένου να έχουμε 1 άδειασμα αρχικού υλικού 120 λίτρων(που συμπυκνώνεται στα 80-90 λίτρα) την εβδομάδα στο κάδο τελικής κομποστοποίησης 3 κμ.
Σύνολο κόστος για κάδους 120 λίτρων 360 ευρώ.
Τον τελικό κάδο των 3 κμ αξίας 900 ευρώ (παραμονή του υλικού για 3-4 μήνες).
Οι παραπάνω τιμές είναι λιανικές είναι ενδεικτικέςκαι περιέχουν ΦΠΑ 23%) .
Είναι επιπλέον απαραίτητη η αγορά των ΕΜ για την παραγωγή ΒΟΚΑSI (15 ευρώ τα 5 λτ έτοιμο ενεργοποιημένο) αλλά καλύπτει παραγωγή μέχρι και 8-9.000 λίτρα οργανικού υλικού.
Στην μέγιστη λειτουργία του το μικρότερο σύστημα των Πάρκων κομποστοποίησης διαχειρίζεται μέχρι και 18-20,000 λίτρα οργανικού υλικού τον χρόνο, Με την προϋπόθεση ότι οι χρήστες θα αποκτήσουν και την σχετική εμπειρία στο σύστημα.
Για την σωστή λειτουργία του συστήματος είναι απαραίτητα:
Κλαδοτεμαχιστής από την αγορά αξίας από 1500 ευρώ και πάνω.
Κυλινδρικό κόσκινο, εφόσον το τελικό υλικό προορίζεται για φυτά με επιφανειακές ρίζες όπως το γκαζόν, λαχανόκηποι, ανθόκηποι κλπ, αξίας από 700 ευρώ (χειροκίνητο) η 1500 ευρώ (ηλεκτρικό).
Τα Πάρκα κομποστοποίησης είναι σύστημα κομποστοποίησης μεσαίας κλίμακας. Η μικρότερη εφαρμογή του καλύπτει 15-20 οικογένειες 2-4 ατόμων.
Σε χρήση σε πόλεις είναι σύστημα συνοικιακής κομποστοποίησης. Για μια πόλη 20-25000 κατοίκων όπως για παράδειγμα ο Πύργος Ηλείας μπορεί να διαχειριστεί το 100% των γενικών οργανικών απορριμμάτων (περίπου 8-9 εκατ. λίτρα) με 6-10 περιφερειακές εγκαταστάσεις των 70-45 κάδων 3 κμ . Βέβαια η πραγματικότητα σε μία πρώτη εφαρμογή είναι ότι τα καθαρά οργανικά που ρεαλιστικά μπορούν να συλλεχθούν δεν θα είναι περισσότερα από 2 εκατ λίτρα τον χρόνο, άρα και οι κάδοι των 3 κμ ανά εγκατάσταση θα είναι 10-12 (σύνολο 100). Θα παράγουν όμως περίπου 1 εκατ λίτρα υψηλής ποιότητας κομπόστ με τελικό έσοδο 120-160.000 ευρώ όταν για τους εξοπλισμούς (κάδοι κλπ) αυτής της εγκατάστασης χρειάζεται μία επένδυση περίπου 150-180,000 ευρώ.


Τι είναι το ΕΜ
EM Effective Microorganisms®; (ενεργοί μικροοργανισμοί)είναι η γενική ονομασία όλων των αυθεντικών προϊόντων, του επιστήμονα καθηγητού Δρ Terouo Higa
EM Effective Microorganisms®; είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια μεμονωμένα στα τρόφιμά μας, όπως π.χ. στο ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ. Αποτελούνται από μικροοργανισμούς των κάτωθι τριών ειδών:
Βακτήρια μαγιάς, βακτήρια γαλακτικού οξέος και βακτήρια φωτοσύνθεσης. Όταν αυτοί οι  ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χηλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.

Βακτήρια μαγιάς: 

Προκαλούν ζύμωση οργανικών υλικών και παράγουν βιταμίνες και αμινοξέα. Η μαγιά χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζύθου και κρασιού.

Βακτήρια γαλακτικού οξέος: 

Προκαλούν ζύμωση οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογενών ιών. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού και συντηρημένων λαχανικών (τουρσί, ξινό λάχανο).

Βακτήρια φωτοσύνθεσης: 

Αποτελούν τους παράγοντες κλειδί στους ΕΜ, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας με άλλους χρήσιμους μικροοργανισμούς και επιτρέποντας σε όλους να υπάρχουν από κοινού και να συνεργάζονται.

Tο μείγμα  EM Effective Microorganisms®;  και συγκεκριμένα το  EM·1®;
ανακαλύφθηκε το 1968 από έναν Ιάπωνα καθηγητή του πανεπιστημίου Ryukyu  της Οκινάβα, τον Dr. TERUO HIGA, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία.

 H έρευνα ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 χρόνια. Σήμερα οι EM Effective Microorganisms®;  παράγονται παγκοσμίως σε πάνω από 50 χώρες και δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη γεωργία αλλά και στη βιομηχανία και στην υγεία καθώς και για τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος. Οι  EM Effective Microorganisms®;δεν είναι ούτε λίπασμα ούτε απολυμαντικό ούτε αντιβιοτικό. Δεν είναι επίσης ιατρικό προϊόν ούτε γενετικά τροποποιημένο ή παθογενές. 

Η ανεπανάληπτη ανακάλυψη των EM Effective Microorganisms®; είναι διαδεδομένη σε 150 χώρες. 
Οι προσπάθειες του καθηγητή Dr. Teruo Higa καθώς και της οργάνωσης EMRO(Effective Microorganisms Research Organisation), που αυτός ίδρυσε, ανταμείφθηκαν. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που έχουν μεγάλη περιβαλλοντική επιτυχία. 

Οι εφαρμογές αυτές πραγματοποιούνται είτε από κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για λύσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος ή από μεμονωμένους ιδιώτες. Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες συγγράμματα στην Ιαπωνική γλώσσα γραμμένα από τον  Dr. TERUO HIGA.

 Το πρώτο βιβλίο του, με τον τίτλο «Μία επανάσταση που θα σώσει τη γη» έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελληνική από τις εκδόσεις Κέδρος. To ιδιαίτερο σε αυτή την  ανακάλυψη είναι ότι ενώ οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί υπάρχουν μεμονωμένοι στη φύση και η δράση τους είναι περιορισμένη, στο σκεύασμα ΕΜ EM Effective Microorganisms® , το οποίο έφτιαξε ο Dr. Terouo HIGA, είναι συγκεντρωμένοι σε ένα μείγμα με αποτέλεσμα η δράση τους να είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή. 

Τα ΕΜ συντάσσονται με τα όμοια βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον, πολλαπλασιάζονται και υπερτερούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούν μόνο αναγέννηση, σωστή αύξηση των φυτών, μεγαλύτερη σοδειά και σταδιακά εξαφάνιση της μόλυνσης του εδάφους. 

Η δύναμή τους επεκτείνεται ιδιαίτερα με τους αναερόβιους μικροοργανισμούς που περιέχει αυτό το μείγμα, οι οποίοι αναερόβιοι μικροοργανισμοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και εξαφανίζουν τη σήψη, τη δυσοσμία και τη βρωμιά (Χοιρομονάδες, λύματα βόθρων, λύματα της ελιάς, σκουπιδότοποι κτλ.).
Η δράση λοιπόν των EM Effective Microorganisms®; βασίζεται σε δύο σημαντικές αρχές :

· Στην αρχή της επικράτησης
· Στην  αρχή της ζύμωσης


Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ


Γενικά υπάρχουν 3 είδη μικροοργανισμών:

· Οι αποσυνθετικοί / εκφυλιστικοί μικροοργανισμοί
· Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί
· Οι αναζωογονητικοί μικροοργανισμοί


Οι EM Effective Microorganisms®( ενεργοί μικροοργανισμοί )συνοψίζονται στον αναζωογονητικό, δηλαδή τον εποικοδομητικό τύπο, την αναγέννηση. Οι EM Effective Microorganisms®(ενεργοί μικροοργανισμοί )έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν άμεσα και έμμεσα την αποσύνθεση και τη σήψη, να διατηρήσουν ζωηρό και υγιές το περιβάλλον και να δημιουργήσουν διάφορες βιοενεργές ουσίες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και εκπέμπουν αντιοξειδωτικά κύματα. Οι μικροοργανισμοί ΕΜ δεν παρεμποδίζουν μόνο τις βλαβερές επιδράσεις της οξείδωσης, αλλά αντιστρέφουν ακόμα και μια ήδη πραγματοποιηθείσα οξείδωση και αποκαθιστούν και πάλι την αρχική κατάσταση.

Ο αποσυνθετικός ή αποικοδομητικός τύπος
 των μικροοργανισμών συμπεριφέρεται ακριβώς αντίθετα από τον εποικοδομητικό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί παράγουν άμεσα ή έμμεσα ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν τις διάφορες διαδικασίες της οξείδωσης, ή, όπως θα λέγαμε διαφορετικά, επιτρέπουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Οι ουδέτεροι Μικροοργανισμοί
 είναι η μεγαλύτερη ομάδα. Ακολουθούν την ομάδα η οποία επικρατεί σε ένα σύστημα. Όταν επικρατούν λοιπόν οι αποσυνθετικοί οργανισμοί, ακολουθούν οι επωφελούμενοι (καιροσκόποι) αυτής της διαδικασίας και έτσι προκύπτει ένα κλίμα κατά το οποίο κυριαρχεί η αποσύνθεση και ο εκφυλισμός.
Όταν επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, ακολουθούν οι επωφελούμενοι της διαδικασίας αναδόμησης και έτσι προκύπτει ένα κλίμα κατά το οποίο επικρατεί η ανάπτυξη και η αναγέννηση. Ποιο είδος  μικροοργανισμών κυριαρχεί, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.Στη σημερινή γεωργία παράγεται, λόγω της υπερβολικής χρήσης τεχνικών λιπασμάτων, υγρής κοπριάς και χημικών φυτοφαρμάκων, ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι αποικοδομητικοί μικροοργανισμοί. Έτσι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν διάφορες ασθένειες.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ: 
Παντού υπάρχουν βακτηριακές διαδικασίες. Έτσι τα απορρίμματα διαλύονται και μετατρέπονται συνήθως και πάλι σε χρήσιμες ύλες. Αυτή η διαδικασία όμως είναι δυνατόν να λάβει χώρα μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με το ποιοι μικροοργανισμοί κυριαρχούν, ποια θρεπτική ουσία είναι διαθέσιμη, ανάλογα με τη θερμοκρασία κτλ.
Από αυτό εξαρτάται αν θα υπάρξει αποσύνθεση ή ανασύνθεση. Συγχρόνως παράγονται διάφορες ουσίες και η ενέργεια χάνεται. Τα υλικά τα οποία παράγονται κατ` αυτή την διαδικασία είναι δυνατόν να διαφέρουν πολύ όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Το είδος λοιπόν της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα είναι καθοριστικό για το έδαφος και τα φυτά.
Μπορούμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των οξειδωτικών (αερόβιων) και των ενζυματικών (αναερόβιων) διαδικασιών αποσύνθεσης. Στις ενζυματικές διαδικασίες μπορούμε να προβούμε επίσης σε μια ακόμη διαφοροποίηση μεταξύ χρήσιμης ζύμωσης (ωρίμανση) και βλαβερής ζύμωσης (σήψη).Πολλές από αυτές τις διαδικασίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συγχρόνως.
Οξείδωση
Η οξείδωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν οργανικά μόρια αεροβίων. Κατά τη διαδικασία αυτή προκύπτουν διαλυτές ανόργανες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά. Εκτός από αυτές παράγεται διοξείδιο του άνθρακα (CO²) και πολλή θερμότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποικοδόμησης χάνεται πολλή ενέργεια.
Ζύμωση
Βλαβερή ζύμωση ή σήψη
 σύνθετα οργανικά  μόρια σε απλές οργανικές και ανόργανες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να αφομοιωθούν άμεσα από τα φυτά. Συγχρόνως παράγονται διά τω
Σήψη είναι η διαδικασία κατά τη οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποικοδομούν αναεροβίως πρωτεϊνες, οπότε προκύπτουν δύσοσμα και ημιαποσυντιθεμένα προϊόντα μεταλλαγής της ύλης, τα οποία συνήθως είναι δηλητηριώδη για τα φυτά και τα ζώα  (αμμωνία, ιντόλ, σκατόλ, μερκαπτάν, υδρόθειο, μεθάνιο).Επιπλέον αυτά τα προϊόντα μετατρέπονται και πάλι σε άλλες βλαβερές και σχετικά αδιάλυτες ανόργανες ουσίες.Όταν όμως είναι παρόντες φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν αυτά, υπό αναερόβιες  καταστάσεις, να χρησιμοποιήσουν τα παραχθέντα προϊόντα σήψης για  να παραγάγουν πολύτιμες ουσίες. Η διαδικασία της σήψης είναι δυνατόν να μετατραπεί σε μια ώριμη διαδικασία.
Χρήσιμη ζύμωση ή ωρίμανση  
Η ωρίμανση  είναι μια αναερόβια διαδικασία, κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν σύνθετα οργανικά  μόρια σε απλές οργανικές και ανόργανες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να αφομοιωθούν άμεσα από τα φυτά. Συγχρόνως παράγονται διά των μικροοργανισμών προϊόντα μεταλλαγής της ύλης, όπως  χηλικές ουσίες, αντιβιοτικά, φυσικές ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ., οι οποίες είναι δυνατόν επίσης να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά.
Αυτά  τα προϊόντα είναι σε θέση να διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και να αυξήσουν τη φυσική αντίσταση του εδάφους των φυτών και των ζώων, αναστέλλοντας έτσι τις ασθένειες.
Τα αντιοξειδωτικά φροντίζουν ώστε με την ενεργοποίηση της διαδικασίας της ζύμωσης να παρουσιάζεται λιγότερη οξείδωση. Αυτή η ζύμωση χρειάζεται μόνο λίγη ενέργεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι παραμένει περισσότερη ενέργεια στο προϊόν. Μια παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης παρουσιάζεται κατά την παρασκευή τουρσιών λάχανου. Το ωμό λάχανο έχει μικρότερη θρεπτική αξία από το ώριμο λάχανο τουρσί.
ΣΥΝΟΨΗ 
Οι EM Effective Microorganisms® ενεργοί μικροοργανισμοί επηρεάζουν το βακτηριακό περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί. Έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο οι μικροοργανισμοί παίζουν θετικό ρόλο μέσω της ζύμωσης, όσον αφορά την ανάπτυξη των φυτών, την ποιότητα και την ευφορία του εδάφους. Η ενζυματική αποσύνθεση διεγείρεται και η σήψη εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να χάνεται λιγότερη ενέργεια.
Ένα έδαφος στο οποίο κυριαρχούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άριστο επίπεδο παραγωγής, να αναστείλει τις ασθένειες και να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.


Τεχνικές διαχείρισης οργανικού υλικού στα Πάρκα κομποστοποίησης

Ο τελικός κάδος των 3 κμ διαιρείται με κυψέλη η σήτα σε 2 χώρους των 1500 λίτρων στους οποίους γίνεται η ωρίμανση του οργανικού κλάσματος σε διαφορετικούς χρόνους.
Το διαμέρισμα των 1500 λίτρων που γεμίζει πρώτο παραμένει σε τελική φάση ωρίμανσης(δεν δέχεται νέα υλικά) όσο το άλλο διαμέρισμα βρίσκεται σε φάση πλήρωσης. Όταν το δεύτερο διαμέρισμα γεμίσει, το αδειάζουμε προκειμένου να μπει σε φάση πλήρωσης και πάλι. (δείτε φωτογραφία με το ένα διαμέρισμα γεμάτο και το άλλο άδειο).
Με μία συγκεκριμένη τεχνική οι γεωσκώληκες που παραμένουν στο διαμέρισμα με το παλαιό υλικό οδηγούνται στο διαμέρισμα με το καινούργιο υλικό, με αποτέλεσμα οι γεωσκώληκες γενικά να μην αποχωρίζονται τον κάδο, όπως γίνεται με τους κάδους της οικιακής κομποστοποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μέσα στο κάδο σε μόνιμη βάση ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός γεωσκωλήκων με αποτέλεσμα την γρήγορη εξέλιξη της βιο-αποικοδόμησης.
Το τελικό προϊόν έχει εξαιρετική ποιότητα με εκπληκτικά αποτελέσματα ακόμη και σε σπορείο (υψηλή βλαστικότητα των σπόρων).
Στη φάση πλήρωσης το οργανικό προϊόν το προσθέτουμε σταδιακά (πχ ένας κάδος 120 λίτρων με προ-επεξεργασία ΕΜ κάθε 5 ημέρες). Αυτό γίνεται προκειμένου να χτίσουμε προοδευτικά το υλικό προς τα επάνω, με ελεγχόμενη ανάδευση με το αμέσως προηγούμενο υλικό (όχι βαθύτερα από 20 εκατοστά, δείτε φωτογραφία με αναδευτήρα) προκειμένου να περιορίσουμε την θερμότητα που αναπτύσσεται στο νέο υλικό στο επάνω μέρος.

 Αυτό βοηθά τους γεωσκώληκες να αναπτύσσονται στο λιγότερο θερμό υλικό και να ανεβαίνουν προς τα επάνω καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται σε φυσιολογικά επίπεδα (25-35C). Η τεχνική αυτή επιτρέπει την πολύ γρήγορη αποδόμηση. Ο κάδος των 3 κμ μπορεί να δεχτεί σε ένα χρόνο 18-20.000 λίτρα οργανικού υλικού με ελάχιστη ανάλωση ενέργειας, κάτι που κάνει τα Πάρκα κομποστοποίησης την πλέον βιώσιμη και φιλική περιβαλλοντικά μέθοδο διαχείρισης γενικών οργανικών αποβλήτων.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα Πάρκα κομποστοποίησης δεν είναι απλά κάποιοι κάδοι που τοποθετούνται μέσα οργανικά απόβλητα, αλλά μια συνολική τεχνική και μέθοδος διαχείρισης αστικών και γεωργικών στερεών οργανικών αποβλήτων.


Τι είναι το  ΒΟΚΑΣΙ


ΒΟΚΑΣΙ είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει μίγμα (όλα μαζί). Είναι αποτέλεσμα ζύμωσης διαφόρων οργανικών υλικών.

Επειδή τα υλικά αναγνωρίζονται μετά τη ζύμωση, καλό θα ήταν να κόβονται σε μικρά κομμάτια.  Όταν η ζύμωση  γίνεται με πολλά οργανικά υλικά, τότε το ΒΟΚΑΣΙ είναι πλούσιο σε στοιχεία όπως π.χ., άζωτο και άνθρακα.
 Οργανικά υλικά
Γρασίδι, φύλλα, περισσεύματα από φρούτα και λαχανικά, ό,τι απομένει από τους ελαιώνες, κάθε είδους κοπριά
 Τι πρέπει να προσέξουμε
Η ζύμωση σε ΒΟΚΑΣΙ των βελονοειδών πρέπει να γίνεται χωριστά
 ΠΏΣ  ΓΙΝΕΤΑΙ  Η  ΖΥΜΩΣΗ
Το ΒΟΚΑΣΙ  βασίζεται στην αναερόβια ζύμωση, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεπάζουμε τα υλικά  προσεκτικά ώστε να μην μπαίνει οξυγόνο.

ΣΥΝΤΑΓΗ Νο 1

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΥΛΙΚΑ

1 m³

Οργανικό υλικό
1 λίτροEM α
1 κιλόΜελάσα από ζαχαροκάλαμο
8 λίτραΝερό
4 κιλάΟρυκτό σε σκόνη
ΣΥΝΤΑΓΗ  Νο 2

ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΥΛΙΚΑ

1/3

Έτοιμο ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ
2/3Φρέσκο οργανικό υλικό
Επειδή  η  ζύμωση είναι αναερόβια,  πρέπει το υλικό να σκεπαστεί πολύ καλά με ένα πλαστικό. Η  ζύμωση διαρκεί 4-8 εβδομάδες και εάν η θερμοκρασία υπερβεί τους 40°C,τότε η  ζύμωση είναι έτοιμη και σε 3 εβδομάδες.
Το ποιοτικό βοκάσι έχει pH 4
ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΧΩΡΑΦΙ
Για  1000  m²

  • 300-1000 κιλά    BOKAΣI
  • Διαλύουμε  σε  νερό  3,3 λίτρα   EM α 1: 10-1:100
  • Ψεκάζουμε την περιοχή και επεξεργαζόμαστε την επιφάνεια σε βάθος περίπου 5-10 cm.
  • Eπειδή το PH του ΒΟΚΑΣΙ είναι  κάτω από τους 4 βαθμούς, πρέπει να περιμένουμε 14 ημέρες  περίπου  για τη σπορά.
  • Στο διάστημα των 14 ημερών ευνοούνται τα αγριόχορτα τα οποία επεξεργαζόμαστε με ειδικά μηχανήματα .

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ΒΟΚΑΣΙ:

Για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους: επανέρχεται η ζωή στο έδαφος.
Πώς  μπορούμε  να παρασκευάσουμε  ΒΟΚΑΣΙ με το ειδικό δοχείο ζύμωσης:
Παρασκευάστε μόνοι σας ένα  υψηλής αξίας λίπασμα για τα λουλούδια σας και για  τον  κήπο σας  με τα  περισσεύματα (αποφάγια) της  κουζίνας.
Τι  υλικά  χρειαζόμαστε για το ΒΟΚΑΣΙ της  κουζίνας:


1.  Ένα μικρό δοχείο στο οποίο θα συγκεντρώνουμε τα περισσεύματα
2   Το ειδικό δοχείο ζύμωσης (στο  πλαστικό του δοχείου είναι συνζυμωμένοι οι ΕΜ)    
3.  EM έτοιμο ΒΟΚΑΣΙ υψηλής ποιότητας (δημητριακά συνζυμωμένα με το ΕΜ)

Εκτέλεση: 
Τοποθετούμε λίγο ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ σαν βάση στο ειδικό δοχείο.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα περισσεύματα, τα τοποθετούμε στο δοχείο και βάζουμε μια
μικρή στρώση ΕΜ ΒΟΚΑΣΙ, περίπου 20 - 30 γρ, η υγρασία του περιεχομένου θα πρέπει να είναι περίπου 35 -40%
Επαναλαμβάνουμε  τις  στρώσεις  μέχρι  να  γεμίσει  το  δοχείο.
Προσέχουμε κάθε φορά που βάζουμε το καινούργιο υλικό να κλείνουμε καλά το καπάκι του δοχείου.
Τοποθετούμε επάνω στο υλικό ένα  βάρος, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στην αναερόβια 
διαδικασία.
Τα υγρά που βγαίνουν από τα περισσεύματα είναι τελείως άοσμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν  σαν λίπασμα.
Όταν ο κάδος γεμίσει περιμένουμε 1 εβδομάδα, κατόπιν τον ανοίγουμε και τοποθετούμε το περιεχόμενο στον κήπο ή σε μια γλάστρα, ψεκάζουμε με ΕΜ α αραιωμένο σε νερό (1:10)

ΠΟΙΑ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΔΙΑΦΟΡΑ  ΤΟΥ  ΕΜ  ΒΟΚΑΣΙ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΚΟΜΠΟΣΤ

ΕΜ  ΒΟΚΑΣΙ 
Επιτυγχάνεται μέσω αναερόβιας ζύμωσης
Η ωρίμαση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε  τα υλικά παρά μόνο αν προστεθεί στεγνό υλικό. Ύστερα από μερικές εβδομάδες η ζύμωση είναι έτοιμη. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει οξείδωση  και τα ζωτικά  συστατικά της οργανικής ύλης παραμένουν ακέραια.

ΚΟΜΠΟΣΤ 
Πρόκειται για αερόβια διαδικασία
Με τις  υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται οξειδώνονται τα οργανικά υλικά. Επίσης ένα μεγάλο μέρος των ουσιών  χάνεται στην ατμόσφαιρα λόγω των πολλών  αναδεύσεων  του υλικού, οι οποίες είναι  απαραίτητες για τη μέθοδο αυτή. 
Η ωρίμανση του ΚΟΜΠΟΣΤ διαρκεί  περισσότερο.

Πηγές
energimikroorganismi
compostpark
emhellas
WWW.FOTAVGEIA.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: