Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΠΟΜΕΙΩΘΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ;

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΠΟΜΕΙΩΘΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ;
Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Ένα διαμέρισμα στο Κομπανί έχει διαφορετική τιμή από ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν ;
Η απάντηση χωρίς να έχει προσδιορισμό (χ) αξίας έχει ήδη έρθει στο μυαλό χωρίς να χρειάζεται κανείς να είναι οικονομικός αναλυτής.
  H διαφορετικότητα της (χ) αξίας ξεκινά πρωτίστως από την δευτερεύουσα βασική ανάγκη του ανθρώπου για στέγαση σύμφωνα με την πυραμίδα αξιών του ανθρωπιστή Αβραάμ Mάσλοου.
 Στην συνέχεια η τελική διαμόρφωση μιας (χ) αξίας σε μέρη όπου έχουμε συγκέντρωση πληθυσμιακής οντότητας άρα και διαφορετικά οικονομικά , περιβαλλοντολογικά  πλαίσια λειτουργίας μιας κοινωνίας τα οποία συντελούν στην τελική διαμόρφωση  της (χ) αξίας, που είναι τελικά ανάλογη  του οικονομικού πλαισίου και περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα μετά το 1998 και την κρίση της  Lehmann brothers η διαμορφούμενη (χ) αξία  στις τιμές ακινήτων έμελλε, μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και την επίπλαστη ευημερία να διαφοροποιηθεί, καθοδικά ,ταυτόχρονα με την ανακοίνωση από το Καστελόριζο της ανάγκης στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ .

Σύμφωνα με τα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδας η απομείωση τω τιμών των ακινήτων με  επίσημες συμβολαιογραφικές πράξεις αγγίζει το 45% της (χ) αξίας .
Το ερωτηματικό του πότε σταματά αυτή η απομείωση κανείς δεν μπορεί να το πει μετά βεβαιότητα.
 Σαφώς δεν χρειάζεται δε, να σχολιαστή η διαφορά μεταξύ αγοραίας και αντικειμενικής που υποδαυλίζει τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και Κράτους και πρέπει να έρθει στην πραγματική (χ) αξία. 
Εκείνο όμως που προσδιορίζει την (χ) αξία σαν κυρίαρχη  οριακή γραμμή ισορροπίας  είναι  σαφώς  η ανάγκη ρευστότητας του πωλητή και η ανάγκη αγοράς του αγοραστή.  Για παράδειγμα μια ξαφνική επιδημία φυματίωσης θα αναγκάσει αρκετό κόσμο να θέλει να πουλήσει και να φύγει .Απεναντίας μια ολική απαλλοτρίωση ενός βιομηχανικού χώρου και μετατροπή του σε χώρο πρασίνου θα αυξήσει την ζήτηση .

Στην παρούσα συνθήκη στην Ελλάδα δεν συζητάμε για επίδοξους επενδυτές δεδομένου ότι παρά το ότι ο πάτος στις (χ) αξίες έχει σχεδόν έρθει , από την άλλη μεριά η ανταγωνιστικότητα των αγορών ευκαιρίας με υψηλή προσδοκώμενη αύξηση αξιών ακινήτων (πχ Ισραήλ - Αγγλία) είναι ιδιαιτέρως χαμηλή για την Ελλάδα  και χωρίς ορίζοντα Άμεσης βελτίωσης της κατάστασης  λόγω της περιρρέουσας αστάθειας..Εξαιρούνται τα φιλέτα βεβαίως.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον να ερευνηθεί είναι  το κόστος κατασκευής ανά m2 ενός κτίσματος με βάση τα ελάχιστα όρια ανοχής που ορίζονται από το ΝΟΚ - Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (2012). Εδώ παρατηρείται το εντυπωσιακό φαινόμενο με την σκληρή σταθερότητα στους δείκτες τιμών υλικών κατασκευής της ΕΛΣΤΑΤ να εντυπωσιάζει παρά την γενική καταγεγραμμένη ύφεση .

 Το γεγονός αυτό από μόνο του υποδεικνύει Σαφέστατη ένδειξη συσσώρευσης πλούτου στους ηγέτες των κατασκευαστικών υλικών (ΤΙΤΑΝ –ΣΙΝΕΔΟΡ) κ.α.


Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Αντίστοιχα  μια κοινωνία που έχει στόχευση εφαρμογής  Βουλγαρικής μισθοδοσία των 360 € με βάσει τα υπάρχοντα δεδομένα, ο εργάτης και με κλειστές τις στρόφιγγες των Τραπεζικών επιχειρήσεων σαν εργαζόμενος δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αποκτήσει σπίτι . Το αξιοζήλευτο από πολλά κράτη υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (84,8% και 64% για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 15  - ΕΕ-15)  των Ελλήνων πλέον ρευστοποιείται και παράλληλα κατάσχεται από το Κράτος μέσω φορολόγησης .

Ταυτόχρονα επειδή τα φιλέτα εξακολουθούν και ζητούνται αν και με μειωμένες τιμές η συσσώρευση πλούτου στους έχοντες διευρύνεται διότι είναι και οι μόνοι που μπορούν να αγοράσουν .Στους πολίτες της χώρας μένουν αναγκαστικά τα παλαιά ,και εγκαταλειμμένα σπίτια τα υπέργηρα που δεν έχουν ζήτηση αλλά χρήζουν ανακαινίσεων χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα επισκευής από τους πένητες πλέον πολίτες..

Ας αφήσουμε το καυτό θέμα των ρυθμίσεων των δανείων που είναι θέμα 100% πολιτικής απόφασης και ας δούμε τους πολίτες της χώρας που πλέον πένιτες χωρίς στέγη και με εμφανή ανεργία 27% δεν  θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στην έννοια Κράτος και Τραπεζικό σύστημα που μεθόδευσε την απαξίωση της ζωής τους.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΩΝ

Η Αγγλία αναγνωρίζοντας και διαβλέποντας τις μεταναστευτικές τάσεις πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα και χωρίς καμία βασική εκπαίδευση προχωράει εδώ και χρόνια σε προγράμματα κατασκευής φτηνής εργατικής στέγης.


Η Κίνα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα προβλέποντας την μετακίνηση πληθυσμιακών ομάδων προχώρησε στην παραγωγή 3d ακινήτων με πολύ χαμηλό κόστος και δυνατότητα κατασκευής 10ακινήτων ημερησίως  .

Στην σεισμογενή Ελλάδα ο ΝΟΚ - Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (2012) αλλά και τα συντεχνιακά συμφέροντα ομίλων Τσιμεντοβιομηχανίας  κ.α . δεν έχουν επιτρέψει να αναδειχθούν  ιδιαίτερα  νέες μορφές κατασκευών εγκλωβίζοντας του πολίτες σε γερασμένα (πάνω από 40ετών)ακίνητα χωρίς δυνατότητες  βελτιστοποίησης αυτών και καταδικάζοντας τους σε εγκλωβισμό σε μια πόλη που Αργοπεθαίνει .

Οι αλλαγές της κοινωνίας στον τρόπο διαβίωσης της όμως τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αλλαγή στην συμπεριφορά και τις υπαρκτές ανάγκες ενός σπιτιού όπως ή θερμομόνωση ,ο ηλιακός ,το φυσικό αέριο ,τα ηλεκτρολογικά ,τα φωτοβολταϊκά ,ή τηλεφωνική καλωδίωση κ.α.  που δεν μπορούν να τις καλύψουν τα παλαιά σπίτια .

 Στον αντίποδα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στο Χονγκ Κονγκ νοικιάζουν κουτιά θαλάμους σε υψηλές αξίες λόγω μη ύπαρξης κατοικιών κάτι που δεν εναρμονίζεται με την πολιτισμένη κοινωνία. 

ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα παραδείγματα διαχείρισης κρίσεων όπως στο Τυφώνα Κατρίν στις ΗΠΑ ΤΟ 2005 ,στο Ντιτρόιτ με την αποβιομηχανοποίηση του ΤΟ 2013 ,αλλά και το φαινόμενο  στην Shenmue στην ενδοχώρα της Κίνας 2013  μπορούν να δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα για επίλυση του αδιεξόδου .
Αύξηση των χρονολογικών ορίων των 25ετων συμβάσεων μεταξύ αγοραστή και Τραπεζικής επιχείρησης , αύξηση του ορίου ηλικίας του εγγυητή , μείωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων ,εφαρμογή προγραμμάτων βιοκλιματισμού ,επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε παλαιά ακίνητα ,εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων με κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα,  αλλά και άλλα πολλά θα μπορούν να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κράτους.

Αποκατάσταση που είναι απαραίτητη για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας .

Αποκατάσταση που είναι απαραίτητη για να μην ζήσουμε στιγμές  το περιβόητο Ηoovervill 1929 όπου μπράβοι πέταγαν τα έπιπλα των πολιτών στον δρόμο για να κατάσχουν ακίνητα.
   
Αποκατάσταση που είναι απαραίτητη για την ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας που έχει ολοκληρωτικά απαξιωθεί και καταστραφεί.
Όμως σε όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση ……..και καλώς εννοούμενη Εθνική συνείδηση.

www.fotavgeia.blogspot.com
Ένα διαμέρισμα στο Κομπανί έχει διαφορετική τιμή από ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν; Η απάντηση χωρίς να έχει προσδιορισμό (χ) αξίας έχει ήδη έρθει στο μυαλό χωρίς να χρειάζεται κανείς να είναι οικονομικός αναλυτής.  H διαφορετικότητα της (χ) αξίας ξεκινά πρωτίστως από την δευτερεύουσα βασική ανάγκη του ανθρώπου για στέγαση σύμφωνα με την πυραμίδα αξιών του ανθρωπιστή Αβραάμ Mάσλοου.
Στην συνέχεια η τελική διαμόρφωση μιας (χ) αξίας σε μέρη όπου έχουμε συγκέντρωση πληθυσμιακής οντότητας άρα και διαφορετικά οικονομικά,  περιβαλλοντολογικά  πλαίσια λειτουργίας μιας κοινωνίας τα οποία συντελούν στην τελική διαμόρφωση  της (χ) αξίας, που είναι τελικά ανάλογη  του οικονομικού πλαισίου και περιβάλλοντος.
Στην Ελλάδα μετά το 1998 και την κρίση της  Lehmann brothers η διαμορφούμενη (χ) αξία  στις τιμές ακινήτων έμελλε, μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και την επίπλαστη ευημερία να διαφοροποιηθεί, καθοδικά ,ταυτόχρονα με την ανακοίνωση από το Καστελόριζο της ανάγκης στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η απομείωση τω τιμών των ακινήτων με  επίσημες συμβολαιογραφικές πράξεις αγγίζει το 45% της (χ) αξίας .
Tην απάντηση στο ερώτημα του πότε σταματά αυτή η απομείωση κανείς δεν μπορεί να τη δώσει μετά βεβαιότητας.
Σαφώς δεν χρειάζεται δε, να σχολιαστεί η διαφορά μεταξύ αγοραίας και αντικειμενικής που υποδαυλίζει τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και Κράτους και πρέπει να έρθει στην πραγματική (χ) αξία. 
Εκείνο όμως που προσδιορίζει την (χ) αξία σαν κυρίαρχη  οριακή γραμμή ισορροπίας  είναι  σαφώς  η ανάγκη ρευστότητας του πωλητή και η ανάγκη αγοράς του αγοραστή.  Για παράδειγμα μια ξαφνική επιδημία φυματίωσης θα αναγκάσει αρκετό κόσμο να θέλει να πουλήσει και να φύγει. Απεναντίας μια ολική απαλλοτρίωση ενός βιομηχανικού χώρου και μετατροπή του σε χώρο πρασίνου θα αυξήσει την ζήτηση .
Στην παρούσα συνθήκη στην Ελλάδα δεν συζητάμε για επίδοξους επενδυτές δεδομένου ότι παρά το ότι ο πάτος στις (χ) αξίες έχει σχεδόν έρθει , από την άλλη μεριά η ανταγωνιστικότητα των αγορών ευκαιρίας με υψηλή προσδοκώμενη αύξηση αξιών ακινήτων (πχ Ισραήλ - Αγγλία) είναι ιδιαιτέρως χαμηλή για την Ελλάδα  και χωρίς ορίζοντα Άμεσης βελτίωσης της κατάστασης  λόγω της περιρρέουσας αστάθειας. Εξαιρούνται τα φιλέτα βεβαίως.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον να ερευνηθεί είναι  το κόστος κατασκευής ανά m2 ενός κτίσματος με βάση τα ελάχιστα όρια ανοχής που ορίζονται από το ΝΟΚ - Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (2012). Εδώ παρατηρείται το εντυπωσιακό φαινόμενο με την σκληρή σταθερότητα στους δείκτες τιμών υλικών κατασκευής της ΕΛΣΤΑΤ να εντυπωσιάζει παρά την γενική καταγεγραμμένη ύφεση. Το γεγονός αυτό από μόνο του υποδεικνύει Σαφέστατη ένδειξη συσσώρευσης πλούτου στους ηγέτες των κατασκευαστικών υλικών (ΤΙΤΑΝ –ΣΙΝΕΔΟΡ) κ.α.
Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Αντίστοιχα  μια κοινωνία που έχει στόχευση εφαρμογής  Βουλγαρικής μισθοδοσία των 360 € με βάσει τα υπάρχοντα δεδομένα, ο εργάτης και με κλειστές τις στρόφιγγες των Τραπεζικών επιχειρήσεων σαν εργαζόμενος δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αποκτήσει σπίτι.  Το αξιοζήλευτο από πολλά κράτη υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (84,8% και 64% για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 15  - ΕΕ-15)  των Ελλήνων πλέον ρευστοποιείται και παράλληλα κατάσχεται από το Κράτος μέσω φορολόγησης .
Ταυτόχρονα επειδή τα φιλέτα εξακολουθούν και ζητιούνται αν και με μειωμένες τιμές η συσσώρευση πλούτου στους έχοντες διευρύνεται διότι είναι και οι μόνοι που μπορούν να αγοράσουν. Στους πολίτες της χώρας μένουν αναγκαστικά τα παλαιά, και εγκαταλειμμένα σπίτια τα υπέργηρα που δεν έχουν ζήτηση αλλά χρήζουν ανακαινίσεων χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα επισκευής από τους πένητες πλέον πολίτες..
Ας αφήσουμε το καυτό θέμα των ρυθμίσεων των δανείων που είναι θέμα 100% πολιτικής απόφασης και ας δούμε τους πολίτες της χώρας που πλέον πένητες χωρίς στέγη και με εμφανή ανεργία 27% δεν  θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στην έννοια Κράτος και Τραπεζικό σύστημα που μεθόδευσε την απαξίωση της ζωής τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΩΝ
Η Αγγλία αναγνωρίζοντας και διαβλέποντας τις μεταναστευτικές τάσεις πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα και χωρίς καμμία βασική εκπαίδευση προχωράει εδώ και χρόνια σε προγράμματα κατασκευής φτηνής εργατικής στέγης.
Η Κίνα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα προβλέποντας την μετακίνηση πληθυσμιακών ομάδων προχώρησε στην παραγωγή 3d ακινήτων με πολύ χαμηλό κόστος και δυνατότητα κατασκευής 10 ακινήτων ημερησίως .
Στην σεισμογενή Ελλάδα ο ΝΟΚ - Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (2012) αλλά και τα συντεχνιακά συμφέροντα ομίλων Τσιμεντοβιομηχανίας  κ.α . δεν έχουν επιτρέψει να αναδειχθούν ιδιαίτερα νέες μορφές κατασκευών εγκλωβίζοντας του πολίτες σε γερασμένα (πάνω από 40ετών)ακίνητα χωρίς δυνατότητες  βελτιστοποίησης αυτών και καταδικάζοντας τους σε εγκλωβισμό σε μια πόλη που Αργοπεθαίνει .
Οι αλλαγές της κοινωνίας στον τρόπο διαβίωσης της όμως τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αλλαγή στην συμπεριφορά και τις υπαρκτές ανάγκες ενός σπιτιού όπως ή θερμομόνωση , ο ηλιακός, το φυσικό αέριο, τα ηλεκτρολογικά, τα φωτοβολταϊκά, ή τηλεφωνική καλωδίωση κ.α.  που δεν μπορούν να τις καλύψουν τα παλαιά σπίτια .
 Στον αντίποδα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στο Χονγκ Κονγκ νοικιάζουν κουτιά θαλάμους σε υψηλές αξίες λόγω μη ύπαρξης κατοικιών κάτι που δεν εναρμονίζεται με την πολιτισμένη κοινωνία. 
ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τα παραδείγματα διαχείρισης κρίσεων όπως στο Τυφώνα Κατρίν στις ΗΠΑ ΤΟ 2005 ,στο Ντιτρόιτ με την αποβιομηχανοποίηση του ΤΟ 2013, αλλά και το φαινόμενο  στην Shenmue στην ενδοχώρα της Κίνας 2013  μπορούν να δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα για επίλυση του αδιεξόδου .
Αύξηση των χρονολογικών ορίων των 25ετων συμβάσεων μεταξύ αγοραστή και Τραπεζικής επιχείρησης , αύξηση του ορίου ηλικίας του εγγυητή, μείωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων ,εφαρμογή προγραμμάτων βιοκλιματισμού, επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε παλαιά ακίνητα, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων με κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα,  αλλά και άλλα πολλά θα μπορούν να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κράτους.
Αποκατάσταση που είναι απαραίτητη για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας .
Αποκατάσταση που είναι απαραίτητη για να μην ζήσουμε στιγμές όπως το περιβόητο Ηoovervill 1929 όπου μπράβοι πέταγαν τα έπιπλα των πολιτών στον δρόμο για να κατάσχουν ακίνητα.    
Αποκατάσταση που είναι απαραίτητη για την ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας που έχει ολοκληρωτικά απαξιωθεί και καταστραφεί.
Όμως σε όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση … και καλώς εννοούμενη Εθνική συνείδηση.
- See more at: http://marketnews.gr/article/18209/poso_mporei_na_apomeiwthei_h_aksia_tou_akinhtou#sthash.ZsWNzq92.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: