Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τα συμπεράσματα από το Debaltseve

Τα συμπεράσματα από το Debaltseve

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η σύγκρουση για το Ντεμπαλτσέβε, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στον δρόμο που συνδέει το Ντόνετσκ και Luhansk, δείχνει να ολοκληρώνεται με την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματα άρον άρον με την μερική η σιωπηλή συναίνεση των Ρωσόφιλων.

Με εκατοντάδες συλληφθέντες Ουκρανούς αλλά και μια κατεστραμμένη πόλη στα χέρια πλέον των Ρωσόφιλων δείχνει ότι κλείνει αυτός ο κύκλος αίματος προς το παρών. Τώρα είναι εκ νέου η σειρά των πολιτικών να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους .

Για τους παρατηρητές εκτός του χώρου των πραγματικών μαχών, ήταν ένας καταιγισμός πληροφοριών και διασταυρούμενων πληροφοριών δίνοντας το στίγμα και την μεθοδολογία των σύγχρονων μαχών. Και ιδιαίτερα αυτής της μάχης , χωρίς την συμμετοχή ναυτικού ή αεροπορίας ,όπου οι επίγειες μάχες κερδίζονταν με βήμα βήμα .



Drone ιχνηλασιμότητας θέσεων αντιπάλου, Ηλεκτρονικές παρεμβολές κατακρήμνισης δικτύων επικοινωνίας αντιπάλου, αποστολή μαζικών sms (ναι μαζικών sms), όπως και μαζικές εκδιώξεις αντιπάλου με βλήματα εξ αποστάσεως, ήταν μερικά από τα (νέα) όπλα στην πράξη.


Η σύγχρονη τεχνολογία χρησιμοποίησε όλες τις μορφές επικοινωνίας με όλα τα κοινωνικά δίκτυα να καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις θανατηφόρες μάχες. Η προπαγάνδα όλο αυτό το διάστημα έδινε και έπαιρνε με όλους τους εμπλεκόμενους να προσπαθούν να εμψυχώσουν ή να απογοητεύσουν τους μαχόμενους.

Το Debaltseve έγινε ένα πεδίο αναμέτρησης του φρονήματος των πολιτών για αυτοδιάθεση και των Ουκρανών που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την πάλαι ποτέ Ουκρανία .

Την σημερινή Ουκρανία που με τα τεράστια χρέη της , με το ΔΝΤ να επιβλέπει , με την Monsanto να στοχεύει την αγροτική παραγωγή της παραγωγή σαν σιτοβολώνα της Ευρώπης μέσω μεταλλαγμένων σπόρων να εγκλωβίζεται .Την Ουκρανία να έχει πέσει στην παγίδα που της “στήθηκε” ωσάν εξιλαστήριο θύμα γεωπολιτικών στρατηγικών ισχύος στον νέο διαμορφούμενο κόσμο .
Η διαφορετικότητα της μάχης στο Debaltseve ,με την παράδοση χωρίς σφαίρα της Κριμαίας είναι εμφανής με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.



Εκείνο όμως που καταγράφεται και δημιουργεί την προϋπόθεση επιβολής της μιας μεριάς απέναντι στην άλλη είναι η αποδοχή από τους κατοίκους που “δέχονται” ή “απορρίπτουν” τους υπερασπιστές της γης που διαμένουν. 
Υπάρχουν βίντεο διαπόμπευσης συλληφθέντων Ουκρανών στρατιωτών από πολίτες που εκφράζουν την αγανάκτηση τους και την οργή τους απέναντι στους μέχρι πρότινος “φύλακες' τους.





Η κοινωνική αποδοχή των στρατευμάτων δείχνει και την ομοιογένεια και την Εθνική ταυτότητα των πολιτών όπως και την ανοχής τους απέναντι σε αυτό που οι ίδιοι ορίζουν σαν φίλιο ή μη φίλιο.






Τα μαθήματα από την σύγκρουση στην Ουκρανία ας ελπίσουμε να καταγραφούν σωστά απο εμάς τους Έλληνες. 


Για την Γερμανία είναι ένα νέο Βατερλώ αλλά και το ερώτημα που προκύπτει είναι έαν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες του στοχευμένου εγχειρήματος για την Λευκορωσία ,την Μολδαβία αλλά και την Γεωργία.




www.fotavgeia.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: