Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
http://marketnews.gr/article/389758/asfalistiko

Την ώρα που το ΑΕΠ έχει κατρακυλύσει σε ιστορικά χαμηλά,η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ
προσπαθώντας να διασκεδάσει την συγκυρία με επικοινωνιακά λεκτικά τεχνάσματα και φιέστες προσπαθεί να διορθώση την χαμένη οριστικά και αμετάκλητα έξωθεν μέχρι πρότινος καλή μαρτυρία της "πρώτη φορά αριστερά".

Το ζητούμενο στο ασφαλιστικό δεν είναι η αριθμοποίηση δεικτών σε επιμέρους τομείς όπως Ελευθεροι επαγγελματίες,Αγρότες κλπ που έχουν κατά κόρο αναλυθεί ως προς την βαρειά φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλουν.

Ωστόσο ενδιαφέρον πραγματικό θα είχε να παρουσιαστή από την συγκυβέρνηση αναλογιστική μελέτη που να προδιαγράφει το αποτέλεσμα στο σύνολο του κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει .

Το ζητούμενο στο ασφαλιστικό είναι κατά πόσον το οποιοδήποτε προτεινόμενο ασφαλιστικό μετά τις αλλεπάληλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια 6χρόνια είναι δυνατόν να μπορεί να είναι βιώσιμο όταν όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι σε ελεύθερη πτώση.


Πρακτικά σε μια χώρα όπου η θνησιμότητα ξεπερνάει τις γεννήσεις ,όπου ο δείκτης κατασκευαστικού κλάδου είναι αρνητικός ,οι δείκτες φτώχειας σαν αποτέλεσμα της ασκούμενης δομικής βίας κατά των Ελλήνων είναι σε έξαρση ,όταν η ανεργία παρά τις μεθοδολογίες stage είναι σταθερά μπροστάρα στην Ευρώπη ,όταν το ΑΕΠ κατρακυλά ,όταν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διώκεται ασύστολα, η αριθμοποίηση δεικτών του αύριο δεν μπορεί να έχει έχει πρόβλεψη .

Σύμφωνα με στοιχεία των ληξιαρχείων της χώρας, ιστορικό ρεκόρ θανάτων σημειώθηκε, το 2015, στην Ελλάδα. Οι θάνατοι, λοιπόν, είναι πάνω από 121 χιλιάδες, για την ακρίβεια ανέρχονται στις 121.292 . Την ίδια χρονιά, το 2015, είχαμε 92.405 γεννήσεις, επίσης ιστορικό χαμηλό.
Έτσι, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 28.887 .Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο "εξαφανίστηκε" μιά ολόκληρη πόλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθή κατά 25% τα τελευταία χρόνια ενώ Στο 73% του μέσου όρου βρίσκεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014, παρουσιάζοντας μείωση κατά μία μονάδα από το αντίστοιχο του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Στην πρώτη θέση στο ποσοστό ανεργίας και στη δεύτερη στο ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 χρόνων) εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 25,2% (στοιχεία Ιουνίου 2015) ενώ αυτό της ανεργίας των νέων στο 48,3%, με μόνη την Ισπανία να καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αποτελεί πλέον την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους πρώτους έξι μήνες του 2015, 68.000 άνθρωποι έφθασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα. Περίπου 500 μετανάστες περισσότεροι από εκείνους που έφθασαν στην Ιταλία

Οι μειωμένες επενδύσεις σε κατοικίες «αφαίρεσαν» από το ΑΕΠ περίπου 1,4 μονάδες ετησίως κατά μέσο όρο, ή διαφορετικά η ύφεση θα ήταν κατά 1,4 μονάδες ηπιότερη, αν δεν είχαν μειωθεί οι επενδύσεις σε κατοικίες, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική συμβολή των Κατασκευών στην οικονομία.

 Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του κλίματος εμπιστοσύνης Αμετάβλητος παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)λίγο πριν τα capital controlς.
Συγκεκριμένα ο δείκτης παρέμεινε τον Νοέμβριο στο ίδιο ακριβώς επίπεδο µε εκείνο του Οκτωβρίου, στις 86,5 µονάδες, ενδεικτικό της στάσης αναμονής που χαρακτηρίζει την οικονομική δραστηριότητα σε αυτό το στάδιο. Επισημαίνεται ότι η επίδοση του δείκτη είναι πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,8 µονάδες), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του έτους, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ταυτόχρονα η παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία σε οικονομικό επίπεδο ελοχεύει κάθε σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμη βάση αναγκάζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση σε διαρκή εγρήγορση .την ώρα που οι Μνημονιακές συμβάσεις εκτελούνται κανονικά εκτελώντας την Ελληνική κοινωνία.

Η προτεινόμενη σημερινή εκ νέου μετατροπή του ασφαλιστικού δείχνει ότι έχει φορολογικό χαρακτήρα ισοσκελισμένο ως προς την στοχοποίηση ενώ παραδόξως η ισοσκελισμένη προσδοκώμενη ανάπτυξη περνάει δυστυχώς μέσα από τα συνήθη ευχολόγια και γενικόλογες πολιτικές αοριστολογίες.

Η ενοποίηση των ταμείων σε ένα δείχνει ότι είναι ανέφικτη όχι μόνο για λόγους ταχύτητας ψηφιακής σύγκλισης ,αλλά και για λόγους βιωσιμότητας των πολιτών όπου ένα τεράστιο ποσοστό επαγγελματιών στηρίζεται στις συντάξεις των γονέων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΒΕΕ.

Το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας σήμερα περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παροχές υγείας , το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις προνιακές παροχές και το Ενικός Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για τις ασφαλιστικές όπως ρυθμίζεται από το νόμο αυτό.

Η σημερινή πρόταση με χρονική μετάθεση της μείωσης των υφισταμένων συντάξεων στο 2018 με βασικό εργαλείο απόσβεσης αντιδράσεων την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» κατά την διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων δεν πείθει. Πέρα από την μετάθεση έναρξης των μειώσεων, η τεχνική αυτή τριχοτόμησης της υφιστάμενης εγγυημένης σύνταξης σε ‘εθνική’, ‘αναλογική’ και ‘προσωπική διαφορά’, διαμορφώνει δομή που επιτρέπει περαιτέρω μελλοντικές μειώσεις, ενώ η υφεσιακή τροχιά επιβάλει αναγκαστικά νέες περικοπές σύμφωνα με το 6ο πακέτο της Ε.Ε που προσδιορίζει την μεθοδολογία costing.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν η "αθώα" Συνταγματική αναθεώρηση που ανήγγειλε στην κομματική φιέστα ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης Σύριζα Ανέλ στο Ταε Κβο Ντο σαν δέσμευση .(και που έχουν δεσμευτεί) διότι  κρύβει μέσα της την Συνταγματική ενσωμάτωση του 6ου πακέτου του 2012 και της διαδικασίας costing .Πρακτικά λοιπόν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όταν δεν έχουν ισοσκελισμένο προυπολογισμό και είναι αρνητικός δεσμεύονται να μειώσουν το μοναδιαίο εργατικό κόστος με αυτόματη μείωση μισθών.

Αυτόματα αυτό σημαίνει περαιτέρω φτώχεια αλλά και μείωση του κοινωνικού ανταποδοτικού κράτους . Με την συναίνεση βέβαια όλων των "μεγάλων" μέχρι νεωτέρας κομματικών σχηματισμών.
Στο σύνολο εάν δεν υπάρξει πραγματική κοινωνική και οικονομική παραγωγική ανασυγκρότηση Είναι προφανές πως θα υπάρξει αντίδραση των μικρομεσαίων παραγωγών και επιστημόνων.

Σύμφωνα δε με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες είναι προφανές ότι η εύκολα δυνατή λογιστική αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορεί να συνυπάρξει με την κοινωνική αποδόμηση αλλά και την φτωχοποίηση μέσω εφαρμόσιμης Δομικής βίας κατά των Ελλήνων. Αυτό το ασφαλιστικό θα σημαίνει περισσότερα κόκκινα δάνεια περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων και είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αποτινάξη ότι πίνει σταγόνα σταγόνα και την τελευταία σταγόνα αίματος δηλαδή αυτό που δίνει ακόμα το δικαίωμα σε κάποιον να ελπίζει ...
Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει.
Ηράκλειτος, 544-484 π.Χ., Ίων φιλόσοφος
μτφρ: αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: