Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Διαβάζοντας την σιωπή

Αrt1754  Τετάρτη 7 Ιουνίου 2016
Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Καθημερινά σε κάθε στιγμή της ζωής μας σε έναν αέναα συνεχιζόμενο χρόνο, ο νους αναρωτιέται ταξιδεύει επεξεργάζεται.

Ταξιδεύει παντού,ρωτάει για τα πάντα, επεξεργάζεται τα πάντα , με την συμμετοχή όλων των αισθήσεων αξιοποιώντας ακόμα ακόμα και το ένστικτο του πολλές φορές  .

Οι αμίλητοι περιπατητές "μιλούν"; Τα βλέμματα που σε διαπερνούν ή σε αφήνουν αδιάφορο "μιλάνε";

Nαι. Όλα εκφράζονται ,Όχι κατ ανάγκη λεκτικά. Αυτό που πολλές φορές παραβλέπουμε και παραγνωρίζουμε άθελα μας αρκετές φορές είναι η σιωπή.

Η σιωπή που έχει τον δικό της κώδικα έκφρασης ,την δικιά της γλώσσα σώματος, τον δικό της σιωπηρό ήχο. Αυτό παρά το ότι το σώμα παραμένει ακίνητο, ίσως και τα χείλη ερμητικά κλεισμένα,  όμως ο νους συνεχίζει αδιάκοπα ταξιδεύει στους δικούς του απομονωμένους απο τα κοινά λαβυρίνθους  .

Όλα τα εξωτερικά μηνύματα μαζί κάτι λένε ..εκφράζουν την ίδια την "σιωπή των ήχων".

Η σιωπή που έχει λόγο και μάλιστα πολύ πιο δυνατό από τον εκφρασμένο λόγο. Γιατί ο εκφρασμένος λόγος είναι ίσως τεκμηρίωση των βαθύτερων σκέψεων αλλά είναι μια "δέσμευση" ηθική η προσδιοριστική.
Η σιωπή της σκέψης είναι πιο γρήγορη από τον λόγο και είναι και πιο δυσανάγνωστη. Όμως είναι εκεί παρούσα κάθε στιγμή και υπάρχει,εκφράζεται ποικιλοτρόπως .
Έχει βέβαια και τα ελαττώματα της ...Ισως και να Κρύβει πολλά .. Η μήπως η σιωπή δεν μπορεί να κρύψει την σιωπή της ;
Πως μπορεί κανεις να μετρήση μια ξαφνική λάμψη σε ένα βλέμμα; Μια μεταβολή στην στάση του σώματος,ίσως μια πιο βαθειά ανάσα ή μια πιο παρατεταμένη σιωπή:
Η σιωπή των ήχων είναι το τελευταίο φράγμα πριν την επικοινωνία.

Το να "διαβάσει" κανείς την σιωπή ίσως σε μια ενδεχόμενη άρνηση απάντησης, χρειαζεται ψυχραιμία , κατανόηση ,οξυδέρκεια και θετική διάθεση .
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πλασμένοι να έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και ταχύτητα λεκτικής ανταπόκρισης. Δεν αναλύουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της ίδιας της ζωής.

Δείξτε κατανόηση ,υπομονή και θετικότητα σε αυτούς που σιωπούν.Έχουν τον λόγο τους . Γιατί λένε πιο πολλά από αυτούς που μιλάνε χωρίς να διαβάζουν τι "λέει" η σιωπή του άλλου ..

Την χρονική στιγμή επικοινωνίας όπου οι σιωπές ενώνονται  αναδεικνύεται το πραγματικό κενό επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που συνομιλούν και συνδιαλέγονται αφουγκραζόμενοι και σκεπτόμενοι.
Η επιθυμία του ενός δεν είναι κατ ανάγκη η επιθυμία του άλλου.Η ανάγκη του ενός δεν είναι ανάγκη του άλλου .η προτεραιότητα του ενός δεν είναι ισότιμη προτεραιότητα του άλλου ..

Η αμοιβαία ισόρροπη κατανόηση αμφοτέρων είναι το κλειδί επικοινωνίας.
Όσο και να προσπαθεί κανείς να κάνει την σιωπή του άλλου έκφραση,όταν ο άλλος δεν είναι χρονικά ώριμος, τόσο "βυθίζεται στα αδιέξοδα των υπαρκτών δαιδάλωδων διαδρομων της σιωπής.
Οι προσδοκίες, οι επιθυμίες,  και οι ανάγκες του κάθε φυσικού προσώπου έχουν ένα υπόβαθρο πολλών ετών διαμόρφωσης του χαρακτήρα, και όμως αποτυπώνονται ακόμα και στην σιωπή .

Η σιωπή έχει λόγο , "διαβάζεται" και αναγνωρίζεται έστω και με μεγάλη εν τέλει προσπάθεια. Γιατί έχει πολύ δυνατό λόγο ριζωμένο βαθειά μέσα σε κάθε άνθρωπο .

Ο δρόμος της ταυτόχρονης χρονικά επικοινωνίας είναι μια σύνθετη υπόθεση ,και εκείνοι που μπορούν και "διαβάζουν την σιωπή" είναι εκείνοι που πάντα θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά στην επικοινωνία.

Οι τρόποι και η μεθοδολογία ανάγνωσης της σιωπής περιλαμβάνουν χιλιάδες τακτικές που κάθε φορά μεταβάλλονται αυτοτελώς σε κάθε περίπτωση.  Η ανίχνευση της γλώσσας του σώματος ,της οπτικής παρατήρησης ,της πάυσης του λόγου, του χαμόγελου ,του ανεβοκατεβάσματος του τόνου της φωνής ,της έκρηξης κ.α συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό για δυνατούς και υπομονετικούς ίσως πολλές φορές και επαγγελματίες "αναγνώστες".

Ότι και να πει κανείς όπως και να το εκφράσει με ψέματα με υπεκφυγή ή με χαμόγελο η σιωπή θα δείχνει πάντα την αλήθεια,

Γιατί οι άνθρωποι εκ γενετής ειναι επικοινωνιακοί και όταν κάτι τους εκφράζει θετικά ή αρνητικά το εκδηλώνουν .

Διαβάστε λοιπόν την σιωπή .Αυτή λέει τα πάντα.

 *Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι entrepreneur Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: