Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιταλία απέκτησε Διεπαγγελματική ελαιολάδου

Αrt2035 Tετάρτη 7 Δεκεμβριου 2016
Η Ιταλία απέκτησε Διεπαγγελματική ελαιολάδου
Σ.Π.

Η ίδρυση της FOOI (Filiera Olivicola-Οlearia Italiana), όπως ονομάζεται ο νέος ιταλικός ελαιοκομικός και ελαιουργικός φορέας, η Διεπαγγελματική Οργάνωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, είναι γεγονός. Πίσω από την προώθηση της νέας ένωσης κοινοπραξίας, βρίσκονται όλοι οι σημαντικοί φορείς του κλάδου: AIPO, CNO, UNAPOL, UNASCO και UNAPROL από τις ενώσεις των παραγωγών, η FEDEROLIO από την εθνική ομοσπονδία εμπορίου ελαιολάδου, η ASSITOL από την ιταλική ένωση ελαιουργικής βιομηχανίας, η AIFO και ASSOFRANTOI από τον τομέα της μεταποίησης των ελαιοτριβείων.

Η νέα αυτή οντότητα θα ενεργοποιηθεί σε εθνική και διεθνή κλίμακα, σύμφωνα με τον κανονισμό αρ. 1308/2013 του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013, παράλληλα με τους ισχύοντες εθνικούς νόμους.

Συγκεκριμένα, η FOOI σκοπεύει να βελτιώσει τη γνώση και τη διαφάνεια της παραγωγής και της αγοράς, να προβλέπει τις δυνατότητες παραγωγής, να καταγράφει τις δημόσιες τιμές της αγοράς, μέσω ερευνών και μελετών, να συντάσει υποδείγματα συμβόλαιων προς αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς, καθώς και να διερευνά δυνητικές αγορές εξαγωγής.

Επιπλέον, θα εργαστεί για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, καθώς και την διερεύνηση των συνθηκών που εικρατούν στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεπαγγελματική στοχεύει να καλλιεργήσει τις σχέσεις με τη δημόσια διοίκηση, να δημιουργήσει εργαλεία και συστήματα ελέγχου και να αναπτύξει δράσεις προώθησης στην εντόπια και διεθνή αγορά.

Η FOOI καλείται να βελτιώσει την παραγωγή, να εποπτεύσει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος προστατεύοντας το περιβάλλον, περιορίζοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων και βελτιώνοντας την οικονομική αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Ένας άλλος σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει είναι η προστασία της ποιότητας των προϊόντων, ο καθορισμός πιο περιοριστικών κανόνων όσον αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η υλοποίηση προγραμμάτων κοινών δράσεων.

Εκτελεστικά όργανα της FOOI είναι η γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος, το ελεγκτικό όργανο και η επιτροπή παρακολούθησης, στην οποία θα μετέχουν μέλη που θα υποδεικνύονται από τις πιο αντιπροσωπευτικές ενώσεις κάθε κατηγορίας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία της Διεπαγγελματικής.
http://www.olivenews.gr/

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: