Αrt2035 Τετάρτη 7 Δεκεμβριου 2016
Αγοραπωλησία Χρυσού στην Ελλάδα. Ισχύουσα "νομοθεσία".
Στη χώρα μας η αγοραπωλησία χρυσού ήταν -όσο παλαιά μπορώ να θυμάμαι- ανέκαθεν ελεγχόμενη από το κράτος. Γιατί άραγε αφού ο χρυσός είναι απλώς ένα "εμπόρευμα"; Ή μήπως όχι.
Στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδας, στη σελίδα όπου αναρτάται καθημερινά η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας γράφει: "Στις εργασίες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνεται και η αγοροπωλησία χρυσού σύμφωνα με τον ν.2771/99, άρθρο 15, παράγρ. 1, και τις εξ αυτού απορρέουσες διατάξεις της Τράπεζας."
Εάν ανατρέξουμε στο αναφερόμενο Νόμο 2771/1999 (πρώτο συνημμένο έγγραφο), θα βρούμε μία και μοναδική παράγρφο επάνω στο θέμα αυτό, πού λέει: "Άρθρο 15. 1. Αγορές και πωλήσεις χρυσού δύνανται να διενεργούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν εξουσιοδοτηθεί για τη διενέργεια πράξεων συναλλάγματος,ενεργούντα για δικό τους λογαριασμό και με δικό τους κίνδυνο, με τους όρους που θέτει εκάστοτε η Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Ως χρυσός, για τους σκοπούς του παρόντος, νοούνται οι χρυσές λίρες, τα χρυσά νομίσματα και οι τυποποιημένες ράβδοι ή πλάκες χρυσού διεθνών προδιαγραφών "
Προσέξτε πως στη διατύπωση εξομοιώνεται ο χρυσός με το συνάλλαγμα, ήτοι διεθές χρήμα. Καθώς και ότι εκτός από τα πολλά και διάφορα χρυσά νομίσματα που εκδίδουν οι χώρες (Sovereigns, Kruggerands, Maple Leaves, Golden Eagles, Golden Pandas, Austrian Phillies, κλπ) που όντως φέρουν κρατικές σφραγίδες κλπ, αναφέρονται ώς τέτοιο (δηλαδή χρήμα) και κάθε άλλη μορφή του μετάλλου σε ράβδους ή πλάκες (gold bullion).
Δεν χωρά λοιπόν αμφιβολία πως το επίσημο κράτος, δια της Τράπεζας της Ελλάδος - η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν αποτελεί κρατικό ίδρυμα αλλά ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία *- θεωρεί ότι ο χρυσός αποτελεί χρήμα και δή συνάλλαγμα (και μάλιστα σκληρό νόμισμα κυριολεκτικά!) Επιπλέον ας σημειωθεί πως για την αγοροπωλησία αυτή δεν κατακρατείται κανένα σχετικο ΦΠΑ, όπως θάπρεπε να γίνεται εάν ο χρυσός αποτελούσε απλό εμπόρευμα!
Άς έρθουμε όμως τώρα σε ένα άλλο θέμα που αφορά την καθαυτό ελευθερία στη διακίνηση του κεφαλαίου και κατ'επέκταση του χρυσού σαν χρήμα στη χώρα μας, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσέξτε με ποιό τρόπο έρχεται και ρυθμίζει η Τράπεζα της "Ελλάδος" -μετά την σχετική εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου που ουσιαστικά αποτελεί απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής- τα περί αγοραπωλησίας του συναλλάγματος χρυσού, με την υπ. αριθ, 2456/3-2-2000 Πράξη του Διοικητού της Τ.Ε. (δεύτερο συνημμένο έγγραφο) με σκοπό τη "...προσαρμογή των διατάξεων που αφορούν τις συναλλαγές σε χρυσό προς τις διατάξεις που διέπουν εν γένει τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα".
Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια συμμόρφωσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελέυθερης διακίνησης κεφαλαίου μέσα στα όρια της χωρών της Ένωσης, ενόψει ένταξης στην ζώνη του ευρώ. Πλήν όμως τούτο γίνεται με τον γνωστό πλέον σε όλους ελληνικό τρόπο, καθώς αναφέρει στην σχετική Απόφαση του κ. Διοικητού (Λουκά Παπαδήμου) : "3. Κάτοικοι και μη κάτοικοι Ελλάδος υποχρεούνται να δηλώνουν κατά την έξοδο ή την είσοδό τους στη χώρα το μεταφερόμενο χρυσό, εφόσον η συνολική του αξία υπερβαίνει το ισότιμο 2.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα, ή να επιδεικνύουν αντίγραφο της σχετικής συναλλαγής, εφόσον έχει μεσολαβήσει εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για την αγορά του..."
Κατά πόσο τούτο συνάδει με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς περί ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας αγαπητοί αναγνώστες.
Ακολουθούν τα προαναφερμένα σχετικά κείμενα:
NOMOS_2771-1999_T-E
ΠΡΑΞΗ_ΔΙΟΙΚΗΤΗ_ΤΡΑΠΕΖΑΣ_ΕΛΛΑΔΟΣ_ 2456-2000_ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ_ΧΡΥΣΟΥ
Παραθέτω και τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (που θα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στη νομολογία των Κρατών Μελών έως το 1990) που αφορά την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου εντός της ενωμένης Ευρώπης:
Council Directive 88/361/EEC_1988 Implementing Freedom of Resources Movement
* Τέλος, σχετικά με την νομική μορφή της Τράπεζας της Ελλάδος, ιδού και το κείμενο των Νόμων 3423 και 3424 του 1927 που προβλέπουν, ο μέν πρώτος τη σύναψη διεθνούς (Κοινωνία των Εθνών) Δανείου 9.000.000 στερλινών λιρών (τότε!) προς την Ελλάδα (σας θυμίζει τίποτα;) και ο δεύτερος την ίδρυση νέας τράπεζας -ανώνυμης ιδιωτικής εταιρείας- υπό την επωνυμίαν: "Τράπεζα της Ελλάδος" ώστε να διαχειρίζεται από τούδε την αποπληρωμή του δανείου καθώς και την έκδοση χρήματος (αφαιρώντας το σχετικό δικαίωμα που είχε μέχρι τότε η Εθνική Τράπεζα).
Μήπως τελικά ζούμε μια επανάληψη -και συνέχιση- της ίδιας ιστορίας (dejα vu);
IDRYSH_TE-1927
Πωλήσεις χρυσού: wellcome mr Gold!
Οπου σταθεί και όπου βρεθεί ο έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει πλέον πινακίδες με ένδειξη για αγοραπωλησίες χρυσού και αργύρου. Κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα διατίθενται ελεύθερα. Ετσι ξεφωρτώθηκε και εγώ κάτι χρυσά δόντια που μου έχουν πασάρει οικογενειακώς και με τρόμαζαν πρέπει να πω όπως καθόντουσαν στο κουτί τους - μνήμες ψυχών που θυμάμαι να γελούν.
Η δική μου ψυχολογία όμως δεν είναι γενικευμένη. Η ελληνική οικογένεια διαθέτει πλέον τα οικογενειακά κειμήλια με ανακούφιση αν της δοθεί διέξοδος.Με τρόπο που απαιτεί σοβαρότητα και ενάργεια. Ο τομέας αυτός ανθεί με τρόπο που σε κάνει να αναρωτιέσαι!
Ποιος τάχα έχει τόσα μετρητά για να προχωρεί σε τέτοιες συμφωνίες? Είναι νόμιμες οι διαδικασίες αυτές?
Με εξαιρετική σαφήνεια το Οικονομικό Βlog επισημαίνει ότι «Στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδας, στη σελίδα όπου αναρτάται καθημερινά η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας γράφει: "Στις εργασίες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνεται και η αγοροπωλησία χρυσού σύμφωνα με τον ν.2771/99, άρθρο 15, παράγρ. 1, και τις εξ αυτού απορρέουσες διατάξεις της Τράπεζας.» Με τρόπο εμπεριστατωμένο παραθέτει και πηγές και υλικό αξιοθαύμαστο.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να θέτει τους όρους αγοράς και πώλησης χρυσού και χρυσών νομισμάτων και από άλλα πρόσωπα".
Το άνω εντό " " εδάφιο προστέθηκε με το άρθρο 5 Ν.2842/2000, ΦΕΚ Α 207/27.9.2000 (Εναρξη ισχύος την 1ην Ιανουαρίου 2001) Με το αυτό άρθρο ορίζεται ότι: "3. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της τρίτης παρογράφου του άρθρου 2 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θίγουν τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τη θέσπιση, από αυτήν, κανόνων πλαισίου αγοράς και πώλησης συναλλάγματος, ξένων τραπεζογραμματίων, χρυσού και χρυσών νομισμάτων ή την απαγόρευση της διενέργειας των πράξεων αυτών από πιστωτικό Ιδρυμα, άλλο νομικό ή από φυσικό πρόσωπα".
Ο κ. Παπαδήμος ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΦΕΚ Α` 20/10.2.2000 Πράξη Διοικητή Αριθμ. 2456/3.2.2000 Διενέργεια συναλλαγών σε χρυσό.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αφού έλαβε υπόψη :
α) το Ν. 2548/1997 "Ρυθμίσεις για την Τράπεζα της Ελλάδος",
β) το άρθρο 1 του Ν. 1266/82 "Οργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις",
γ) το άρθρο 5 παραγρ. 1, του ΑΝ 362/45,
δ) το άρθρο 15, παράγρ. 1, του Ν. 2771/99,
ε) τις διατάξεις των αποφ. ΝΕ 1310/1/25.1.64 και 1395/1/22.12.65, όπως συμπληρώθηκε με την απόφ. ΕΝΠΘ 215/2/21.1.85, στ) τα ΠΔ 96/93 και 104/94,
ζ) την ΠΔ/ΤΕ 2302/16.5.94, όπως ισχύει, σχετικά με τη διενέργεια κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ κατοίκων Ελλάδος και κατοίκων εξωτερικού,
η) τη σκοπιμότητα προσαρμογής των διατάξεων που αφορούν τις συναλλαγές σε χρυσό προς τις διατάξεις που διέπουν εν γένει τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα, αποφάσισε τα ακόλουθα :
1. Αγορές και πωλήσεις χρυσού, που δεν χρησιμοποιείται για εμπορευματικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς, δύνανται να διενεργούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν εξουσιοδοτηθεί για τη διενέργεια πράξεων συναλλάγματος για δικό τους λογαριασμό και με δικό τους κίνδυνο. Οι ως άνω συναλλαγές δύνανται να διενεργούνται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατοίκους και μη κατοίκοuς Ελλάδος, καθώς και μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων κατ` αντιστοιχία με τα ισχύοντα στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος.
2. Ως χρυσός για τους σκοπούς της παρούσας νοούνται οι χρυσές λίρες,τα χρυσά νομίσματα και οι τυποποιημένες ράβδοι ή πλάκες χρυσού διεθνώνπροδιαγραφών.
[
3. Κάτοικοι και μη κάτοικοι Ελλάδος υποχρεούνται να δηλώνουν κατά τηνέξοδο ή την είσοδό τους στη χώρα το μεταφερόμενο χρυσό, εφόσον η συνολική του αξία υπερβαίνει το ισότιμο 2.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα, ή να επιδεικνύουν αντίγραφο της σχετικής συναλλαγής, εφόσονέχει μεσολαβήσει εγχώριο mστωτικό ίδρυμα για την αγορά του.
Στην εν λόγω δήλωση των κατοίκων θα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα απότις διατάξεις του ΠΔ 96/93, όπως ισχύει, όρια ως προς τη δήλωση ΑΦΜ καιτην υποβολή πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας.]
Η παρ.3 καταργήθηκε με την περ.ΙΙΙ 2α της ΠΔΤΕ 2535/2004 (ΦΕΚ Α 14/2004)
4. α) Η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί αγορές και πωλήσεις χρυσού της κατηγορίας που προβλέπεται στην παρούσα Πράξη. β) Ανατίθεται στις Διευθύνσεις Συναλλάγματος και Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος να καθορίζουν τις διαδικασίες και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής της Πράξης αυτής συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής στατιστικών στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
5. Καταργούνται οι αποφάσεις ΝΕ 1310/1/25.1.64, ΝΕ 1395/1/22.12.65 και ΕΝΠΘ 215/2/21.1.85.
Οι σχετικές υποχρεώσεις, με βάση τις εν λόγω αποφάσεις, που έχουν αναλάβει μέχρι τη δημοσίευση της Πράξης αυτής τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κάτοικοι και μη κάτοικοι Ελλάδος, ως προς την κατοχή, διάθεση και μεταβίβαση χρυσών νομισμάτων που έχουν αποκτήσει, παύουν να ισχύουν. Από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Διοικητής ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
www.fotavgeia.blogspot.com
Αγοραπωλησία Χρυσού στην Ελλάδα. Ισχύουσα "νομοθεσία".
Στη χώρα μας η αγοραπωλησία χρυσού ήταν -όσο παλαιά μπορώ να θυμάμαι- ανέκαθεν ελεγχόμενη από το κράτος. Γιατί άραγε αφού ο χρυσός είναι απλώς ένα "εμπόρευμα"; Ή μήπως όχι.
Στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδας, στη σελίδα όπου αναρτάται καθημερινά η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας γράφει: "Στις εργασίες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνεται και η αγοροπωλησία χρυσού σύμφωνα με τον ν.2771/99, άρθρο 15, παράγρ. 1, και τις εξ αυτού απορρέουσες διατάξεις της Τράπεζας."
Εάν ανατρέξουμε στο αναφερόμενο Νόμο 2771/1999 (πρώτο συνημμένο έγγραφο), θα βρούμε μία και μοναδική παράγρφο επάνω στο θέμα αυτό, πού λέει: "Άρθρο 15. 1. Αγορές και πωλήσεις χρυσού δύνανται να διενεργούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν εξουσιοδοτηθεί για τη διενέργεια πράξεων συναλλάγματος,ενεργούντα για δικό τους λογαριασμό και με δικό τους κίνδυνο, με τους όρους που θέτει εκάστοτε η Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Ως χρυσός, για τους σκοπούς του παρόντος, νοούνται οι χρυσές λίρες, τα χρυσά νομίσματα και οι τυποποιημένες ράβδοι ή πλάκες χρυσού διεθνών προδιαγραφών "
Προσέξτε πως στη διατύπωση εξομοιώνεται ο χρυσός με το συνάλλαγμα, ήτοι διεθές χρήμα. Καθώς και ότι εκτός από τα πολλά και διάφορα χρυσά νομίσματα που εκδίδουν οι χώρες (Sovereigns, Kruggerands, Maple Leaves, Golden Eagles, Golden Pandas, Austrian Phillies, κλπ) που όντως φέρουν κρατικές σφραγίδες κλπ, αναφέρονται ώς τέτοιο (δηλαδή χρήμα) και κάθε άλλη μορφή του μετάλλου σε ράβδους ή πλάκες (gold bullion).
Δεν χωρά λοιπόν αμφιβολία πως το επίσημο κράτος, δια της Τράπεζας της Ελλάδος - η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν αποτελεί κρατικό ίδρυμα αλλά ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία *- θεωρεί ότι ο χρυσός αποτελεί χρήμα και δή συνάλλαγμα (και μάλιστα σκληρό νόμισμα κυριολεκτικά!) Επιπλέον ας σημειωθεί πως για την αγοροπωλησία αυτή δεν κατακρατείται κανένα σχετικο ΦΠΑ, όπως θάπρεπε να γίνεται εάν ο χρυσός αποτελούσε απλό εμπόρευμα!
Άς έρθουμε όμως τώρα σε ένα άλλο θέμα που αφορά την καθαυτό ελευθερία στη διακίνηση του κεφαλαίου και κατ'επέκταση του χρυσού σαν χρήμα στη χώρα μας, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προσέξτε με ποιό τρόπο έρχεται και ρυθμίζει η Τράπεζα της "Ελλάδος" -μετά την σχετική εξουσιοδότηση του παραπάνω νόμου που ουσιαστικά αποτελεί απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής- τα περί αγοραπωλησίας του συναλλάγματος χρυσού, με την υπ. αριθ, 2456/3-2-2000 Πράξη του Διοικητού της Τ.Ε. (δεύτερο συνημμένο έγγραφο) με σκοπό τη "...προσαρμογή των διατάξεων που αφορούν τις συναλλαγές σε χρυσό προς τις διατάξεις που διέπουν εν γένει τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα".
Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια συμμόρφωσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελέυθερης διακίνησης κεφαλαίου μέσα στα όρια της χωρών της Ένωσης, ενόψει ένταξης στην ζώνη του ευρώ. Πλήν όμως τούτο γίνεται με τον γνωστό πλέον σε όλους ελληνικό τρόπο, καθώς αναφέρει στην σχετική Απόφαση του κ. Διοικητού (Λουκά Παπαδήμου) : "3. Κάτοικοι και μη κάτοικοι Ελλάδος υποχρεούνται να δηλώνουν κατά την έξοδο ή την είσοδό τους στη χώρα το μεταφερόμενο χρυσό, εφόσον η συνολική του αξία υπερβαίνει το ισότιμο 2.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα, ή να επιδεικνύουν αντίγραφο της σχετικής συναλλαγής, εφόσον έχει μεσολαβήσει εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για την αγορά του..."
Κατά πόσο τούτο συνάδει με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς περί ελεύθερης διακίνησης προσώπων, αγαθών και κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας αγαπητοί αναγνώστες.
Ακολουθούν τα προαναφερμένα σχετικά κείμενα:
NOMOS_2771-1999_T-E
ΠΡΑΞΗ_ΔΙΟΙΚΗΤΗ_ΤΡΑΠΕΖΑΣ_ΕΛΛΑΔΟΣ_ 2456-2000_ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ_ΧΡΥΣΟΥ
Παραθέτω και τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (που θα έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στη νομολογία των Κρατών Μελών έως το 1990) που αφορά την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου εντός της ενωμένης Ευρώπης:
Council Directive 88/361/EEC_1988 Implementing Freedom of Resources Movement
* Τέλος, σχετικά με την νομική μορφή της Τράπεζας της Ελλάδος, ιδού και το κείμενο των Νόμων 3423 και 3424 του 1927 που προβλέπουν, ο μέν πρώτος τη σύναψη διεθνούς (Κοινωνία των Εθνών) Δανείου 9.000.000 στερλινών λιρών (τότε!) προς την Ελλάδα (σας θυμίζει τίποτα;) και ο δεύτερος την ίδρυση νέας τράπεζας -ανώνυμης ιδιωτικής εταιρείας- υπό την επωνυμίαν: "Τράπεζα της Ελλάδος" ώστε να διαχειρίζεται από τούδε την αποπληρωμή του δανείου καθώς και την έκδοση χρήματος (αφαιρώντας το σχετικό δικαίωμα που είχε μέχρι τότε η Εθνική Τράπεζα).
Μήπως τελικά ζούμε μια επανάληψη -και συνέχιση- της ίδιας ιστορίας (dejα vu);
IDRYSH_TE-1927
Πωλήσεις χρυσού: wellcome mr Gold!
Οπου σταθεί και όπου βρεθεί ο έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει πλέον πινακίδες με ένδειξη για αγοραπωλησίες χρυσού και αργύρου. Κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα διατίθενται ελεύθερα. Ετσι ξεφωρτώθηκε και εγώ κάτι χρυσά δόντια που μου έχουν πασάρει οικογενειακώς και με τρόμαζαν πρέπει να πω όπως καθόντουσαν στο κουτί τους - μνήμες ψυχών που θυμάμαι να γελούν.
Η δική μου ψυχολογία όμως δεν είναι γενικευμένη. Η ελληνική οικογένεια διαθέτει πλέον τα οικογενειακά κειμήλια με ανακούφιση αν της δοθεί διέξοδος.Με τρόπο που απαιτεί σοβαρότητα και ενάργεια. Ο τομέας αυτός ανθεί με τρόπο που σε κάνει να αναρωτιέσαι!
Ποιος τάχα έχει τόσα μετρητά για να προχωρεί σε τέτοιες συμφωνίες? Είναι νόμιμες οι διαδικασίες αυτές?
Με εξαιρετική σαφήνεια το Οικονομικό Βlog επισημαίνει ότι «Στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδας, στη σελίδα όπου αναρτάται καθημερινά η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας γράφει: "Στις εργασίες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνεται και η αγοροπωλησία χρυσού σύμφωνα με τον ν.2771/99, άρθρο 15, παράγρ. 1, και τις εξ αυτού απορρέουσες διατάξεις της Τράπεζας.» Με τρόπο εμπεριστατωμένο παραθέτει και πηγές και υλικό αξιοθαύμαστο.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να θέτει τους όρους αγοράς και πώλησης χρυσού και χρυσών νομισμάτων και από άλλα πρόσωπα".
Το άνω εντό " " εδάφιο προστέθηκε με το άρθρο 5 Ν.2842/2000, ΦΕΚ Α 207/27.9.2000 (Εναρξη ισχύος την 1ην Ιανουαρίου 2001) Με το αυτό άρθρο ορίζεται ότι: "3. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της τρίτης παρογράφου του άρθρου 2 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θίγουν τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τη θέσπιση, από αυτήν, κανόνων πλαισίου αγοράς και πώλησης συναλλάγματος, ξένων τραπεζογραμματίων, χρυσού και χρυσών νομισμάτων ή την απαγόρευση της διενέργειας των πράξεων αυτών από πιστωτικό Ιδρυμα, άλλο νομικό ή από φυσικό πρόσωπα".
Ο κ. Παπαδήμος ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΦΕΚ Α` 20/10.2.2000 Πράξη Διοικητή Αριθμ. 2456/3.2.2000 Διενέργεια συναλλαγών σε χρυσό.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αφού έλαβε υπόψη :
α) το Ν. 2548/1997 "Ρυθμίσεις για την Τράπεζα της Ελλάδος",
β) το άρθρο 1 του Ν. 1266/82 "Οργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις",
γ) το άρθρο 5 παραγρ. 1, του ΑΝ 362/45,
δ) το άρθρο 15, παράγρ. 1, του Ν. 2771/99,
ε) τις διατάξεις των αποφ. ΝΕ 1310/1/25.1.64 και 1395/1/22.12.65, όπως συμπληρώθηκε με την απόφ. ΕΝΠΘ 215/2/21.1.85, στ) τα ΠΔ 96/93 και 104/94,
ζ) την ΠΔ/ΤΕ 2302/16.5.94, όπως ισχύει, σχετικά με τη διενέργεια κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ κατοίκων Ελλάδος και κατοίκων εξωτερικού,
η) τη σκοπιμότητα προσαρμογής των διατάξεων που αφορούν τις συναλλαγές σε χρυσό προς τις διατάξεις που διέπουν εν γένει τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα, αποφάσισε τα ακόλουθα :
1. Αγορές και πωλήσεις χρυσού, που δεν χρησιμοποιείται για εμπορευματικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς, δύνανται να διενεργούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν εξουσιοδοτηθεί για τη διενέργεια πράξεων συναλλάγματος για δικό τους λογαριασμό και με δικό τους κίνδυνο. Οι ως άνω συναλλαγές δύνανται να διενεργούνται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατοίκους και μη κατοίκοuς Ελλάδος, καθώς και μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων κατ` αντιστοιχία με τα ισχύοντα στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος.
2. Ως χρυσός για τους σκοπούς της παρούσας νοούνται οι χρυσές λίρες,τα χρυσά νομίσματα και οι τυποποιημένες ράβδοι ή πλάκες χρυσού διεθνώνπροδιαγραφών.
[
3. Κάτοικοι και μη κάτοικοι Ελλάδος υποχρεούνται να δηλώνουν κατά τηνέξοδο ή την είσοδό τους στη χώρα το μεταφερόμενο χρυσό, εφόσον η συνολική του αξία υπερβαίνει το ισότιμο 2.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα, ή να επιδεικνύουν αντίγραφο της σχετικής συναλλαγής, εφόσονέχει μεσολαβήσει εγχώριο mστωτικό ίδρυμα για την αγορά του.
Στην εν λόγω δήλωση των κατοίκων θα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα απότις διατάξεις του ΠΔ 96/93, όπως ισχύει, όρια ως προς τη δήλωση ΑΦΜ καιτην υποβολή πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας.]
Η παρ.3 καταργήθηκε με την περ.ΙΙΙ 2α της ΠΔΤΕ 2535/2004 (ΦΕΚ Α 14/2004)
4. α) Η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί αγορές και πωλήσεις χρυσού της κατηγορίας που προβλέπεται στην παρούσα Πράξη. β) Ανατίθεται στις Διευθύνσεις Συναλλάγματος και Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδος να καθορίζουν τις διαδικασίες και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής της Πράξης αυτής συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής στατιστικών στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
5. Καταργούνται οι αποφάσεις ΝΕ 1310/1/25.1.64, ΝΕ 1395/1/22.12.65 και ΕΝΠΘ 215/2/21.1.85.
Οι σχετικές υποχρεώσεις, με βάση τις εν λόγω αποφάσεις, που έχουν αναλάβει μέχρι τη δημοσίευση της Πράξης αυτής τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κάτοικοι και μη κάτοικοι Ελλάδος, ως προς την κατοχή, διάθεση και μεταβίβαση χρυσών νομισμάτων που έχουν αποκτήσει, παύουν να ισχύουν. Από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Διοικητής ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου