Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΣΑΧ! Αιχμαλωσίες, απώλειες και παθήματα Αρχόντων (ΜΕΡΟΣ Δ')

Αrt2540 Δευτερα 6 Μαρτίου 2017
ΣΑΧ! Αιχμαλωσίες, απώλειες και παθήματα Αρχόντων (ΜΕΡΟΣ Δ')
Writen by Team Unpoliticalgr
ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ
Γράφει ο Γεώργιος Μουρούτσος.

Δεν θα ήταν ορθό να αφήσουμε τη μεσαιωνική εποχή χωρίς να αναφερθούμε σχετικώς εκτενώς στη σημαντικότατη περίπτωση του ιδρυτού (κατ' ουσίαν) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του σουλτάνου Βαγιαζήτ Α' του «Κεραυνού» (1389-14) Ο μεγάλος αυτός σουλτάνος, που ταπείνωσε επανειλημμένα τα χριστιανικά όπλα βρέθηκε από το 1400 σε έναν διετή πόλεμο κατά των Μογγόλων του «Τιμούρ του Χωλού» - Τιμούρ Λενκ (Ταμερλάνου), τον οποίον οι εχθροί του Βαγιαζήτ εκάλεσαν στην Μικρά Ασία την στιγμή που ο οθωμανικός στρατός πολιορκούσε ήδη από το φθινόπωρο του 1394 την Κωνσταντινούπολη. Τα αίτια της συνωμοσίας, που κορυφώθηκε στις 26 Ιουλίου 1402 κατά την μάχη της Αγκύρας, είχαν ήδη τεθεί από πριν, όταν οι Τούρκοι εμίρηδες, ο Βυζαντινός Αυτοκράτωρ και η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, απευθύνθηκαν στον μεγάλο Μογγόλο πολέμαρχο.


Η μάχη της Αγκύρας παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τν στρατιωτική ιστορία και την στρατιωτική τέχνη ειδικότερα. Σε αυτήν κινητοποιήθηκαν δυνάμεις που μπορούν να θεωρηθούν ότι πιο σύγχρονο υπήρχε από πλευράς στρατιωτικής τεχνογνωσίας και μπορούσε να παραταχθεί σε πεδίο μάχης εκείνον τον αιώνα; Φορητά πυροβόλα όπλα, πολλαπλή χρήση ιππικού, «τεθωρακισμένα» (πολεμικοί ελέφαντες), ιεροπολεμικά τάγματα επιλέκτων (γενίτσαροι), ενιαία στρατιωτική στολή. Για τους λόγους αυτούς αξίζει να αναφερθούμε εκτενώς στην σύγκρουση αυτή, που κατά την εμπνευσμένη γραφίδα του φον Χάμμερ-Πούργκσταλ κατέδειξε στην Ευρώπη αφενός την ανωτερότητα του μογγολικού στρατού και αφ’ ετέρου απέδειξε την ζωτικότητα του νεοπαγούς οθωμανικού κράτους, το οποίο ανένηψε μετά από μια καταστροφή που για άλλους θα ήταν μοιραία . Η μάχη αυτή παρέτεινε την επιθανάτια αγωνία της Ανατολικής Ρωμαϊκής ­Αυτοκρατορίας για 50 επιπλέον χρόνια.


Εκείνη λοιπόν την ημέρα του Ιουλίου του στην πεδιάδα του Τσιμπούκ-Οβά, έξω από την Άγκυρα, ο Ταμερλάνος, αντίθετα με τις παραδόσεις του μογγολικού στρατού, έστησε στρατόπεδο για τους 200.000 ομοιόμορφα ντυμένους -για πρώτη φο­ρά στην ιστορία- πολεμιστές του, περιμένοντας την ποικιλόχρωμη στρατιά του Βαγιαζήτ. Σκοπός του ήταν πεpισσότερο να εκφοβίσει τον αντίπαλό του και να επιτύχει κέρδη επί της τραπέζης των διαπραγματεύσεων. Όπως όλοι οι γνήσιοι και συνεπείς στρατοκράτες προφύλασ­σε τον στρατό του ως το πολυτιμότερο αγαθό και ή­θελε την ακεραιότητά του. Κατά την μογγολική παράδοση ένα ισχυρό κέ­ντρο συνεκροτείτο από δύο συντάγματα θωρακοφόρων βαρέος ιππικού και από 32 ελέφαντες, οι οποίοι επρόκειτο να χρησιμο­ποιηθούν για βαθιές διεισ­δύσεις και αποδιοργάνωση των οθωμανικών νώτων. Στα δύο άκρα βρίσκονταν 80 τάγματα πεζικού (κάτι ασύλληπτο για μογ­γολικό στράτευμα) Μογγόλων και Τούρκων συμμάχων, υπό τη διοίκηση των δύο γιών του Ταμερλάνου, του Μιρζά-Σαχ δεξιά και του Μιρζά-Μεχμέτ-Σουλτάν αριστερά, ντυμένα όλα με ομοιόμορφες στολές. Οσοι Ελληνες προήλασαν προς την Αγκυρα το 1921 μέσω της Αλμυράς ερήμου και του Σαγγαρίου, θα μπορούσαν να περιγράψουν επακριβώς πως είναι να μάχεσαι τον Ιούλιο στον τόπο αυτό. Ο καύσωνας και η δίψα, οι ε­φιάλτες κάθε πολέμαρχου, είχαν ήδη πλήξει τους 120.000 πολεμιστές του Βαγιαζήτ.


Η άφιξη του στρατού αυτού βρήκε, όπως είπαμε, στρατοπεδευμένους τους Μογγόλους, κυρίους των σκιερών δενδροσuστάδων και των ελαχίστων πηγών. Η οθωμανική στρα­τιά παρετάχθη «κατά μίμησιν», όπως λέγε­ται στη στρατιωτική τακτική. Στο αριστερό κέρας είχε ταχθεί ο υποτελής του Βαγιαζήτ, γιός του βασιλέως Λαζάρου της Σερβίας που έ­πεσε στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, ο Στέφα­νος Λαζάρογλου (Λαζάρεβιτς), τιτουλάριος βασιλιάς της Σερβίας με 20.000 Σέρβους ο­πλισμένους με φορητά πυροβόλα όπλα. Ιδιος ήταν και ο οπλισμός των γενιτσαρικών ταγμάτων (10.000 πολεμιστές) υπό τον ίδιο τον σουλτάνο και τον γιο του Σουλεϊμάν-μπέη. Στην εφεδρεία βρισκόταν Ο άλλος του γιος, Μεχμέτ-Τσελεμπής, και στο κέντρο οι μεγά­λοι όγκοι των «συμμάχων» μπέηδων της Ανα­τολίας, ήδη αυτομόλων και εξαγορασμένων από τους Μογγόλους.


Η πρώτη επίθεση των Μογγόλων, μάλλον αναγνωριστικής φύσεως, αποκρούσθηκε. Οι μπέηδες όμως, περιφερόμενοι στα τάγματα του ανή­συχου από την κόπωση και την φρικτή δίψα κέντρου, καλούσαν σε υποχώρηση. Οι γενίτσαροι, με δική τους επιμελητεία και αυτοτέλεια, παρε­μειναν ακλόνητοι. Ο βασιλιάς Στέφανος, προσποιούμενος ότι θέλει να αποκόψει τους ε­πiορκους μπέηδες εγκατέλειψε και αυτός ευσχήμως την μάχη. Ηδη οι ελέφαντες του Ταμερλάνου είχαν περάσει μέσα από την οθωμανι­κή παράταξη καταστρέφοντας στα μετόπι­σθεν οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρή­σιμο στον εχθρό. Ομως σύντομα και οι γενί­τσαροι υπό τον αρχηγό τους Χασάν-Αγά υπο­χώρησαν φεύγοντας προς την Προύσα. Μαζί τους ήσαν και ο πρίγκηπας Σουλεϊμάν και ο μέγας βεζίρης Αλή-πασάς. Εκεί βρίσκονταν τα χαρέμια και τα πλούτη τους. Μια τέλεια προετοιμασμένη και άψογα εκτελεσμένη επι­χείρηση ψυχολογικού πολέμου του Ταμερλά­νου. που δεν εμπιστευόταν απολύτως τους προδότες, έφερε αποτέλεσμα. Πριν από την μάχη απέστειλε εμφανώς λίγες ίλες ελαφρού ιππικού με κατεύθυνση προς την Προύσα, προκαλώντας ανησυχία στο οθωμανικό στρα­τόπεδο.


Μέσα στην ολόλαμπρη νύκτα της 2ας Ιουλίου ο Βαγιαζήτ παρέμεινε τραυματισμένος, προδομένος, αλλά ακλόνητος απέναντι στους Μογγόλους. Γύρω του ήταν μόνον η πιστή του φρουρά, οι καπού-κουλού. οι φωνές τους «Αλλά-Αλλά» πνίγηκαν από τον ορυμαγδό των αλόγων και από την τρομερή μογγολική κραυγή, που σκορπούσε τη φρίκη από τα χρόνια τοu Τσεγκίς-Χαν: «σουρούν-σουρούν !» ­(«σπρώξτε-σπρώξτε!»). Ο Φώτης Κόντογλου έγραψε στον «Πέδρο Καζάς» : « ... Οι στρατιώτες ήτα­νε Τούρκοι, Τάταροι, Τουρκομάνοι, Σέρβοι και άλλες φυλές, όλοι τους αιμοβόροι και θεριόψυχοι και λυσσασμένοι να φάνε τα κρέατά τους. Για τούτο κείνος ο κάμπος είδε τέτοια σφαγή που τρόμαξε, κι από τότες απόμεινε καταραμένος και στοιχειωμένος. Το χώμα α­νακατεύτηκε με τριμμένα κόκκαλα και, σαν έ­βρεχε, βρωμούσε ο τόπος πολλά χρόνια υ­στερώτερα. Δω κι' εκεί βρίσκανε οι καμηλιέ­ρηδες σπαθιά λυωμένα. και ταρκάσια, χάμουρα, πέταλα και χαλκάδες των αυτιών ..»


Ο Τάταρος στρατηγός Μαχμούτ-Χαν ήταν αυτός που είχε την τιμή να αιχμαλωτίσει τον άνθρωπο ποu έτρεμε όλη η χριστιανοσύνη, μαζί του και άλλους πέντε πρίγκηπες. Η πα­ράδοση λέει πως ο Ταμερλάνος τον έκλεισε σε κλουβί το οποίο χρησιμοποιούσε ως βατήρα όταν ίππευε, όπου ο Βαγιαζήτ γέμισε ψείρες ! Ο μεγάλος Αυστριακός ανατολιστής και ιστορικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιππότης Γιόζεφ φον Χάμμερ - Πούργκσταλ (Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall) , σε μιαν επίδειξη του ερμηνευτικού του πνεύματος υπενθυμίζει ότι με την τουρκική λέξη «καφές» (καφάσι) εκτός από κλουβί αποδίδεται και η έννοια του περίκλειστου την εποχή εκείνη φορείου. Είναι όντως πολύ πι­θανή η μεταφορά του Βαγιαζήτ με φορείο, ε­φόσον ήταν τραυματίας. Ο αγέρωχος σουλ­τάνος πάντως, όποια και αν ήταν η μεταχείρι­σή του από τον νικητή, αυτοκτόνησε τον Μάρτιο του 1403 αρνούμενος τροφή.


Αναμφιβόλως το σκήπτρο της ατιμωτικής και ανάνδρου επιορκίας σε περιπτώσεις υπό όρους συνθηκολογήσεων κροτούν σαφέστατα οι Τούρκοι. Επικεφαλής τους ως αρχιεπίορκος είναι ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ο οποίος κοσμεί την ιστορία του με πολλές άθλιες επιορκίες. Το 1469 στην Ταρσό της Κορινθίας η φρουρά του κάστρου παρεδόθη με συνθήκη. Η Ταρσός ήταν σημαντική πόλη της Κορινθίας κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο. Βρισκόταν στο φαράγγι του Όλβιου ποταμού στην δυτική Κορινθία, πιθανόν ανάμεσα στα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός, και ανήκε στο Δεσποτάτο του Μορέως. Η πόλη είχε μητρόπολη και τρεις ακόμα μικρότερες εκκλησίες, ενώ ο πληθυσμός της ήταν περίπου 10.000 κάτοικοι. Ο καθεδρικός ναός ήταν πιθανώς αφιερωμένος στους Άγιους Ταξιάρχες. Το κάστρο της Ταρσού, αργότερα Κάστρο Σφυρών, βρισκόταν σε οχυρή τοποθεσία πάνω από την πόλη, στο βράχο πάνω από το ναό της Παναγιάς του Βράχου.


Ο Μωάμεθ συνέτριψε τα οστά των μαχητών και έγδαρε ζωντανό τον αρχηγό τους Δοξίη. Επίσης κατά την εκπόρθηση της Χαλκίδος στις 12·7·1470 ο επίορκος σουλτάνος, αφού κατέσφαξε τους αιχμαλώτους, με την υπόσχεσή του προς τον Ενετό βάϊλο Ερίτζο να μην πειράξει το κεφάλι του, διέταξε να τον κόψουν με το πριόνι στην μέση. Μπορεί όμως κάποιος να σχολιάσει αναλόγως και την ατιμία του κτηνώδους Καρά Μουσταφά πασά, του πορθητή (με συνθήκη) της Αμμοχώστου, ο οποίος ακρωτηρίασε στην σκηνή του (ενώ διεπραγματεύοντο) τον φρούραρχο Μαρκαντόνιο Μπραγκαντίνο, τον οποίον αργότερο έγδαρε δημοσίως ζωντανό.


Εισερχόμενοι στη νεώτερη εποχή, δεν θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τον Μεγάλο Ναπολέοντα στη σειρά των προσωπικοτήτων που εξετάζουμε. Το ποιες ιδιότητές του επεκαλέσθη όταν έθεσε μετά το Βατερλώ τον εαυτό του υπό την προστασία του βρετανι­κού στέμματος δεν αφορά το παρόν κείμενο. Η περίπτωση όμως του αυτοκράτορα Ναπολέοντος του Γ', του ανιψιού του Βοναπάρτη, α­ποτελεί την κορωνίδα των Γάλλων δορυαλώ­των μοναρχών, οι οποίοι στατιστικά αποτε­λούν και την πλειοψηφία εστεμμένων ενός έ­&νους που αιχμαλωτίσ&ηκαν.


Ο Γαλλο-γερμανικός πόλεμος του 1870-71 είναι το πεδίο του δράματος του τελευταίου μονάρχη της Γαλλίας, του αν&ρώπου που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή στην Ευρώπη και καθιέρωσε πολλαπλά «στυλ» από την ένδυση και τα γένια (το περίφημο barbe imρeriale) των ανδρών της εποχής μέχρι τα κτίρια και τα έπιπλα.


Ο Ναπολέων Γ' υπήρξε ένας οραματιστής αυτοκράτωρ, ο οποίος κατά τα χρόνια της βασι­λείας του έδωσε πάλι στη Γαλλία το κύρος και τη διεθνή επιβολή που της άξιζε. Η εντυπω­σιακή παρουσία του στρατού του στα πεδία των μαχών της επαναστατημένης Ιταλίας, της Κριμαίας, των αποικιακών επιχειρήσεων, στο Μεξικό διά της Λεγεώνος των Ξένων, «αφύπνισε» την αρειμάνιο βοναπαρτική σπίθα που οι προκάτοχοί του Βουρβώνοι είχαν προσπαθήσει ματαίως να σβήσουν.


Οταν επετέθη κατά της Βορειογερμανικής Ομοσπονδίας ή Βορειογερμανικής Ένωσης (Norddeutscher Bund) και των συμμάχων της ήλπιζε σε μια γρήγορη και ολο­κληρωτική νίκη, υπολογίζοντας γι' αυτήν και στην παρουσία του στα πεδία των μαχών, ό­πως άρμοζε σε έναν Γάλλο μονάρχη και κυ­ρίως σε έναν Βοναπάρτη. Ομως μετά από αλλεπάλληλες ήπες, οφειλόμενες στα νέα δόγ­ματα πολέμου που είχε υιοθετήσει και κυ­ρίως εφήρμοζε αριστοτεχνικώς το πρωσικό γενικό επιτε­λείο, θρέθηκε εγκλωβισμένος στο Σεντάν από τους επιδέξιους χειρισμούς του Μόλτκε. Εκεί, προκειμένου να αποφύγει την αναίτια σφαγή της στρατιάς του από το γερμανικό πυροβολικό, μετά από μια μάχη που κράτησε επτά ημέρες παρεδόθη στις 7 Σεπτεμβρίου 1870 στον βασιλέα Γουλιέλμο Α' της Πρωσίας, ο οποίος σύντομα θα γινόταν αυτοκράτωρ της Γερ­μανίας. Κατά την αναμέτρηση αυτή ο Ναπο­λέων υπέφερε ήδη από την ασθένεια που θα τον έστελνε σύντομα στον τάφο, πράγμα που επηρέασε τόσο τον ίδιον, ως ανώτατο διοικητή του στρατού του, όσο και τους περί αυτόν.


Πριν ολοκληρωθεί αυτή η συνοπτική παρουσίαση, αξίζει να γίνει μνεία σε δύο σύγχρο­νους εστεμμένους οι οποίοι, αν και δεν αιχμαλωτίσθηκαν σε κάποια μάχη, όταν η χώρα τους κατεκτήθη από τον εχθρό δεν οπισθοχώρησαν από αυτήν, αλλά προτίμησαν να παραμείνουν σε αιχμαλωσία (εννοείται ότι δεν εκφράζουμε καμία απαξία, το αντίθετο μάλιστα, προς τους μονάρχες εκείνους που ετέθησαν επικεφαλής του στρατού τους συνεχίζοντας τον αγώνα σε νέα μέτωπα, όπως συνέβη και στη χώρα μας κατά την Κατοχή).


Οι περιπτώσεις των δύο μοναρχών παρουσιάζουν κάποιες μικρές διαφορές Αναφερόμαστε στον Β'ΠΠ και στην περίr­ση της κατάληψης του Βελγίου και της Δανίας από τους Γερμανούς.


Από τις 10 ως τις 28 Μαϊου 1940 ο Βελγικός Στρατός κατέρρευσε από τα αριστοτεχνικά συντριπτικά πλήγματα­ της Wehrmacht. Ο βασιλεύς Λεοπόλδος ο Γ', συνθηκολογώντας απομονώθηκε στο ανάκτορο του Λέκεν. Τον Ιούνιο του 1944 μεταφέρθηκε στη Γερμανία ως όμηρος. Η στάση του κατά τα χρόνια αυτά, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως επαμφοτερίζουσα, παρολίγον μεταπολεμικώς να επιφέρει την πτώση της σαξοβουργικής δυναστείας του Βελγίου.


Πιο περίπλοκα πολιτικά ήταν τα πράγματα για τη βασιλεύουσα γλυξβουργική δυναστεία της Δανίας. Εκεί συνέβη ένα από τα παράδοξα του διεθνούς δικαίου : Η Δανία με την έναρξη του Β'ΠΠ είχε διακηρύξει την ουδετερότητά της. Στις 9 Απριλίου 1940 ο Γερμανικός Στρατός την κατέλαβε : Η κυβέρνηση δέχθηκε την στρατιωτική κατοχή, αλλά τυπικά η Δανία παρέμεινε κυρίαρχο κράτος μέχρι τις 29 Αυγούστου 1943. Κατά ­το διάστημα αυτό διενεργήθηκαν ελεύθερες εκλογές και συνήφθησαν διεθνείς δικαιοπραξίες. Οταν όμως η δανική κυβέρνηση αρνήθηκε να θεσπίσει νόμο για τη θανατική καταδίκη των δολιοφθορέων ανταρτών και να επιτρέψει τον διωγμό των Εβραίων, ο πολιτικός έλεγχος περιήλθε στα χέρια των δυνάμεων κατοχής. Ο Στρατός και το Ναυτικό διελύθησαν, αφού πολλά πληρώματα βύθισαν τα πλοία τους για να μην πέσουν στα χέρια το εχθρού. Κατά το διάστημα αυτό ο βασιλεύς Χριστιανός Ι', έχοντας παραμείνει στην χώρα, συχνά εμφανιζόταν έφιππος στους δρόμους της Κοπεγχάγης, αφενός για να εμψυχώνει τους υπηκόους του και αφετέρου για να υπενθυμίζει την (έστω και ανύπαρκτη) κυριαρχία του στους κατακτητές. Είχε έλθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση στο θέμα των δολιοφθορών, αλλά παρέμενε αντίθετος στη ­σύλληψη των ιουδαϊκού θρησκεύματος υπηκόων του. Ενας πατριωτικός λόγος του – τον Αύγουστο του 1943- κατά των κατόχων της χώρας είχε ως συνέπεια την φυλάκιση τόσον αυτού, όσο και του διαδόχου του Φρειδερίκου του Θ'.


ΕΠΙΜΥΘΙΟ


Το συνοπτικό κείμενο που παρατέθηκε βεβαίως και δεν φιλοδοξεί να διεκδικήσει την απαιτουμένη πληρότητα καλύψεως όλων των περιπτώσεων του υπό εξέταση θέματος. Είναι περισσότερον ένας φόρος μνήμης και τιμής στις σπουδαίες προσωπικότητες της πολεμικής ιστορίας που παραμέρισαν τον θρόνο, την ερμίνα, το σκήπτρο και τις διασκεδάσεις για την σέλα, την πανοπλία, το ξίφος και τον αγώνα. Στις σύγχρονές μας «θερμές αναμετρήσεις» (μιας και θα ήταν μάλλον ντροπή να ονομάσουμε πολέμους αυτά που γίνονται στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο), ουδείς κρατικός ηγέτης πλέον οδηγεί το στράτευμά του στην μάχη. Ούτε καν οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές δεν το πράττουν αυτό, άλλωστε κανένας δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο. Ηθικά, θα ήταν απλώς αρκετό σε περιπτώσεις αποτυχιών ή ταπεινώσεων να ανελάμβαναν τις ευθύνες εκείνοι που απολαμβάνουν την τιμή, σε παρελάσεις και άλλα ευφρόσυνα γεγονότα, να βλέπουν τις πολεμικές σημαίες να χαμηλώνουν μπροστά τους (συχνά δίχως την απαιτούμενη αιδώ)...\

O Σουλτάνος Βαγιαζήτ αιχμάλωτος  του Ταμερλάνου-Chlebowski

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ  - Konrad von Grünenberg

ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΛΕΚΕΝ - ΒΕΛΓΙΟ

Βαγιαζίτ A ' ο Κεραυνός

\
Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΙΑΖΗΤ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΗ  ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΠΠΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ

Η  ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΓΚΑΝΤΙΝΟ

ΒΑΓΙΑΖΗΤ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΕΟΠΟΛΔΟΣ Ο Γ' ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΩΣ  ΔΙΑΔΟΧΟΣ

ΜΟΓΓΟΛΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ 1

ΜΟΓΓΟΛΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ 2

ΝΑΠΟΛΕΩΝ Ο Γ' ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Ο ΒΑΓΙΑΖΗΤ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ

Ο ΜΟΛΤΚΕ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΟ  ΣΕΝΤΑΝ - Copy

Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ  ΜΠΙΣΜΑΡΚ ΚΑΙ ΜΟΛΤΚΕ ΣΤΟ  ΣΕΝΤΑΝ

ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΟΥ  ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ 1

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ 2

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ 3

ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ 4

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ

ΣΤΡΑΤAΡΧΗΣ  Helmuth Graf von Moltke Ο  ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ  ΣΕΝΤΑΝ

ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΣ  ΠΟΡΤΡΕΤΟ

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΡΑΓΚΑΝΤΙΝΟ  Jiuseppe Gatteri

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΡΑΓΚΑΝΤΙΝΟ

ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ  ΤΑΜΕΡΛΑΝΟΥ-ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ

ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Marcantonio Bragadin

ΤΟ ΠΡΙΟΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΒΑΪΛΟΥ ΕΡΙΤΣΟ  ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φρειδερίκος ο  Θ' της Δανίας

Φώτης Κόντογλου


 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: