Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τι είναι οι μετατροπείς τάσης ( inverters )

Τι είναι οι μετατροπείς τάσης ( inverters )
Σε ένα μικρό αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι πολύ πιθανό να μη χρειάζεται ένας μετατροπέας τάσης ( V ). Για παράδειγμα αν ένα μικρό σύστημα έχει σκοπό να παρέχει μόνο φωτισμό ασφαλείας σε ένα κτίριο, τότε το καλύτερο είναι να βρεθούνε κατάλληλοι προβολείς τάσης 12V και να μη χρησιμοποιηθεί μετατροπέας τάσης. Αυτό είναι ενεργειακά αποδοτικό αφού οποιαδήποτε μετατροπή «κοστίζει». Καμία μετατροπή δεν γίνεται με απόδοση 100%, οπότε όταν είναι εφικτό καλό είναι οι συσκευές που συνδέονται σε ένα σύστημα να έχουν την ίδια τάση λειτουργίας με την παραγόμενη και αποθηκευόμενη ενέργεια στις μπαταρίες. Πολλές συσκευές κατασκευάζονται ( έστω και σε μικρότερη έκδοση ) για να λειτουργούν στα 12V ακριβώς για να μπορούνε να λειτουργήσουν άμεσα σε μικρά αυτόνομα συστήματα παραγωγής ενέργειας. Το γεγονός ότι σε αυτή την τάση λειτουργούν μπαταρίες από αυτοκίνητα, τροχόσπιτα, σκάφη αναψυχής κτλ συνέβαλε ώστε όλο και περισσότερες συσκευές όπως τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φωτιστικά, ανεμιστήρες αλλά και ΚΙΤ φορτιστών να μπορούν άμεσα να συνδεθούν σε ένα τέτοιο δίκτυο παροχής ενέργειας.




Η ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Από εκεί υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί άμεσα στην τάση της μπαταρίας ( συνήθως 12v ) ή με την χρήση ενός inverter να έχουμε παροχή ενέργειας στην επιθυμητή τάση.



Παρόλο που υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν στην τάση των 12V οι πιο πολλές συσκευές που ήδη έχουμε λειτουργούν στην τάση που παρέχει ο κεντρικός παραγωγός και διανομέας ενέργειας, η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού. Αυτή η τάση είναι τα 220V, αλλά αυτή η διαφορά δεν είναι η μοναδική.

Τα 12V που μπορούν να παρέχουν οι μπαταρίες των φωτοβολταϊκών είναι συνεχές ( DC – direct current ) ρεύμα ενώ το ρεύμα που έχουμε όλοι στις πρίζες του σπιτιού ή του γραφείου είναι εναλλασσόμενο ρεύμα ( AC – alternative current ). Η κύρια λειτουργία λοιπόν ενός μετατροπέα ( inverter ) είναι η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο.

Αφού λοιπόν γίνεται αυτό το επόμενο βήμα είναι να αυξηθεί η τάση από τα 12V στα 220V με την χρήση μετασχηματιστών οι οποίοι περιέχουν ειδικά πηνία για να πετύχουν το σκοπό τους.




Ένα inverter των 1200w ικανό να “σηκώσει” αρκετές συσκευές ενός σπιτικού. Φωτισμός, τηλεοράσεις,ραδιόφωνα, υπολογιστές και αρκετές άλλες συσκευές απαιτούν κατανάλωση σε watt αρκετά μικρότερη από ότι μπορεί να παρέχει αυτός ο μετατροπέας.


Σημασία για τον ερασιτέχνη που θέλει να καλύψει κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ανάγκες σε παροχή ενέργειας, έχει να γνωρίζει ότι αν θέλει να δουλέψει συσκευές που ήδη έχει και έχουν τάση λειτουργίας τα 220V θα χρειαστεί έναν μετατροπέα ( inverter ). Αν οι συσκευές που θα συνδέσει είναι όλες των 12V δεν θα χρειαστεί μετατροπέα ( inverter ).

Οι μετατροπείς, όπως όλες οι συσκευές, έχουν χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να είναι γνωστά ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά. Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να είναι από μικρό μέχρι πολύ μεγάλο. Δεν μπορούν όλοι οι μετατροπείς να εξυπηρετήσουν όλα τα συστήματα με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αποδοτικότητα.

Όπως σε όλα τα μέρη ενός αυτόνομου συστήματος, έτσι και για το inverter γίνεται υπολογισμός των απαιτήσεων, πράγμα απλό αλλά απαραίτητο.

Περισσότερες πηγές :
(Visited 3,515 times, 2 visits today)

: Φωτοβολταϊκά

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: