Άραγε υπήρξε ποτέ πραγματικός κίνδυνος grexit ή όλα ήταν μια καλοστημένη μπλόφα, από δανειστές κι εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ώστε ένα τεράστιο και κυρίως ανώνυμο κρατικό χρέος να γίνει ιδιωτικό και με την αρωγή του taxisnet επώνυμο, εξαιτίας των φορομπηχτικών μνημονίων και των μελλοντικών εξωφρενικών κυβερνητικών πλεονασμάτων, την ίδια ώρα που η κρατική μηχανή παρέμενε σχεδόν αλώβητη;
Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα κάτωθι ερωτήματα:
Υπάρχει νομικό πλαίσιο για έξοδο μας χώρας από την Ευρωζώνη;
Όχι. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μερικοί θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πολύ δύσκολη ως αδύνατη υπόθεση.
Είναι δυνατό ένα ατύχημα (Graccident) να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο;
Το ευρώ θα συνεχίσει να αποτελεί νόμιμο μέσο πληρωμής ακόμα και αν η Ελλάδα γίνει αφερέγγυα ως προς τους δανειστές. Νομική βάση αποτελεί “το Διάταγμα περί υιοθέτησης του ευρώ” του 1998. Είναι, όπως και κάθε κανονισμός της ΕΕ, άμεσα εφαρμοστέο δίκαιο και καθιστά το ευρώ ως νόμιμο χρήμα. Χωρίς την (ομόφωνη) τροποποίηση του κανονισμού αυτού δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμα και αν οι τράπεζες απολέσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της ελληνικής επικράτειας θα συνεχίσουν να υφίστανται. Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση εδώ και χρόνια ούτε στη διατραπεζική αλλά ούτε στη ρευστότητα που μοιράζει ο κ. Ντράγκι. Σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες στην τροφοδοσία μετρητών και στις κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, πράγμα που θα σημάνει περαιτέρω ενίσχυση των ήδη σε ισχύ capital controls.
Μπορεί η Ελλάδα από μόνη της να φύγει από το ευρώ;
Ρυθμισμένη είναι μόνο η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν η αυτόματη συνέπεια της αποχώρησης από την ΕΕ. Ωστόσο: πρόκειται για μια λύση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Μια μονομερής αποχώρηση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι να περάσουν δύο χρόνια από την επίσημη ελληνική απόφαση για έξοδο (Brexit).
Τι γίνεται εάν η Ελλάδα απλώς εισάγει την “νέα δραχμή”;
Η μονομερής εισαγωγή “νέας δραχμής” θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν απολέσει με την ένταξη στο ευρώ το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιες το νόμισμα τους. Αυτό δεν θα μπορούσε μονομερώς να αλλάξει εύκολα. Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού οι πιστωτές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επικαλούνται το ευρώ ως το νόμιμο νόμισμα διεκπεραίωσης των οφειλών.
Ποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν;
Σαφείς κανόνες για την έξοδο μιας χώρας από την ζώνη του ευρώ δεν υπάρχουν. Οι αναμενόμενες νομικές δυσκολίες και αβεβαιότητες είναι τεράστιες και χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Μια έξοδος με συμφωνία όλων των μερών φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα ο μοναδικός τρόπος. Άλλωστε, έχει διαρρεύσει πολλές φορές ότι ο κ. Σόιμπλε είχε δελεάσει με πολλά χρήματα Έλληνες πολιτικούς για μια οικειοθελή αποχώρηση, πράγμα που υποδηλώνει ότι μια δια βίας αποπομπή είναι αδύνατη.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι η επικείμενη μεθόδευση για “ευρώ πολλών ταχυτήτων” που δείχνει να βρίσκεται στα σκαριά, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Μέχρι τότε η χώρα θα “σώζεται” με τα PSI, οι πρωθυπουργοί θα “διαπραγματεύονται” για 17 συνεχόμενες ώρες κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες και όλες οι “αξιολογήσεις “θα “κλείνουν επιτυχώς” με μπόλικο σασπένς. Έτσι απλά οι δανειστές-εταίροι θα αγοράζουν πολύτιμο χρόνο γι αυτούς, μέχρι να δημιουργηθεί η νομική φόρμουλα με την οποία θα δρομολογηθεί η έξοδος.
(M.J.K.)
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου