Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΑΕΠΙ: Είναι υποχρεωμένοι οι καταστηματάρχες να πληρώνουν;

ΑΕΠΙ: Είναι υποχρεωμένοι οι καταστηματάρχες να πληρώνουν;
Πολλοί συνδρομητές μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ΑΕΠΙ, ρωτάνε αν τελικά πρέπει να πληρώνουν την ΑΕΠΙ.

Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε, τα καταστήματα ελπίζουν... Μετά τον διορισμό Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και τις αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά των δημιουργών για «κάθαρση» στην ΑΕΠΙ, ήλθε πάλι στο προσκήνιο το θέμα. Οι καταστηματάρχες, όμως, ή οι υπεύθυνοι χώρων στους οποίους «ακούγονται-εκτελούνται» έργα δημιουργών αναρωτιούνται αν πρέπει να καταβάλουν τη σχετική αμοιβή σε περίπτωση χρήσης τηλεόρασης ή ραδιοφώνου ή internet στα καταστήματά τους και γενικότερα πως διαμορφώνονται οι υποχρεώσεις τους απέναντι στις ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και GEA.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Οργανισμός Πνευματικής ιδιοκτησίας, ο οποίος είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας είχε με Δελτίο Τύπου του από τον Φεβρουάριο του 2017 τονίσει ότι η παύση πληρωμών δικαιωμάτων για μουσική συνεπάγεται κυρώσεις για τους χρήστες. Το Δελτίο Τύπου μπορείτε να το δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Υπογράμμιζε, μάλιστα, ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις –έλεγχος ΑΕΠΙ- που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είχε δεχθεί αρκετά ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση των χρηστών να εξακολουθήσουν να καταβάλουν την οφειλόμενη αμοιβή για τη δημόσια εκτέλεση των μουσικών έργων στην ΑΕΠΙ και στους λοιπούς δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων που απορρέουν από τη χρήση μουσικής.

Ξεκαθάριζε, λοιπόν, ότι προκειμένου μία επιχείρηση να χρησιμοποιεί νόμιμα μουσική, οι δικαιούχοι της οποίας εκπροσωπούνται από οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, θα πρέπει να έχει καταβάλει δικαιώματα στους αρμόδιους για τη μουσική οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, ήτοι στην ΑΕΠΙ, στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και στον GEA.

Η χωρίς άδεια δημόσια εκτέλεση μουσικών έργων συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το 11ο κεφάλαιο του ν. 2121/1993, όπως ισχύει, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η καταβολή αποζημίωσης ύψους ίσου τουλάχιστον με το διπλάσιο της συνήθως καταβαλλόμενης για την άνευ αδείας χρήση του έργου.

Ο έλεγχος και οι εξ αυτού συνέπειες σε κάποιον οργανισμό σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τη διακοπή καταβολής προς αυτόν των οφειλόμενων αμοιβών εκ μέρους των χρηστών, εφόσον εξακολουθεί να ισχύει κανονικά η άδεια λειτουργίας του. Συνεπώς κανείς οφειλέτης χρήστης δεν νομιμοποιείται να προβεί σε παύση πληρωμών, η οποία θα επισύρει τις ως άνω κυρώσεις. Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Οι οποιεσδήποτε αντιρρήσεις, λοιπόν, με αιτιολογία την έλλειψη εμπιστοσύνης δεν υφίστανται.

Αυτό, μάλιστα, αναφέρεται και σε έγγραφο της Επιτρόπου της ΑΕΠΙ ΑΕ, η οποία τονίζει ότι είναι υποχρεωτική από τον νόμο η καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων. Με το έγγραφο, όπως αυτό έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΚΕΡΔΟΥΣ» απευθύνεται στα Σωματεία τα οποία πρέπει να καλέσουν τους χρήστες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα. Παράλληλα να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν την απαιτούμενη άδεια για την, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο χρήση μουσικής, ήχου και εικόνας των πνευματικών δημιουργών - μελών της εταιρείας Α.Ε.Π.Ι Α.Ε ώστε να ανταποκριθούν στην εκ του Νόμου υποχρέωσή τους.

Το έγγραφο συνεχίζει: Μετά την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να τοποθετηθεί προσωρινός Επίτροπος στην ΑΕΠΙ Α.Ε., κατόπιν και σχετικού αιτήματος των δημιουργών, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης τίθεται σε άμεση εποπτεία με σκοπό να ομαλοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων των μελών του.

Παράλληλα και προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών ο προσωρινός Επίτροπος αποτελεί θεματοφύλακα της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αμεροληψίας.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η εκ του Νόμου υποχρέωση των χρηστών για αδειοδότηση και καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων από τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να υφίσταται, όπως εξάλλου εξακολουθούν να ισχύουν οι ποινικές και αστικές ευθύνες και κυρώσεις για την παράβαση της υποχρέωσης αυτής.

Η Επίτροπος της ΑΕΠΙ Α.Ε. και τα Σωματεία καλούν τους χρήστες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα και να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν την απαιτούμενη άδεια για την με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο χρήση μουσικής, ήχου και εικόνας των πνευματικών δημιουργών - μελών της εταιρείας Α.Ε.Π.Ι Α.Ε ώστε να ανταποκριθούν στην εκ του Νόμου υποχρέωσή τους.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΕΠΙ Α.Ε.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ «ΑΣΜΑ 450+», «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ», ΣΩ.Μ.Σ

Θα πρέπει, λοιπόν, ο καταστηματάρχης να «αποδείξει» ότι δεν ακούγεται στο κατάστημά του μουσική κάποιου δημιουργού, που ανήκει σε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.

Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι σύμφωνα με Εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λόγω καταστρατήγησης των διατάξεων του ν. 2121/1993, απαιτείται βεβαίωση παράβασης από δημόσια Αρχή και όχι από ιδιώτη, με την οποία βεβαιώνονται όλα τα στοιχεία του ελέγχου (τόπος, χρόνος, διενεργήσας τον έλεγχο κλπ), καθώς και έστω και ενδεικτική παράθεση των τίτλων των μουσικών συνθέσεων και των επωνυμιών των παραγωγών εταιρειών που εκτελέστηκαν δημόσια . (ΑΠ 1553/2013)

Την Εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος, με τον Ν. 4442/2017, που αφορά τη διαδικασία για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και καταστημάτων και συγκεκριμένα το άρθρο 29 παρ. 4, που καθορίζει τις ενέργειες του καταστηματάρχη όταν θέλει να κάνει χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων, διευκρινίζεται ότι «Υποχρεώσεις ή άδειες σχετιζόμενες με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θίγονται. Οι υποχρεώσεις ή άδειες του προηγούμενου εδαφίου δεν αποτελούν απαιτούμενο δικαιολογητικό ή περιεχόμενο της γνωστοποίησης ούτε της άδειας της προηγούμενης παραγράφου.


www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: