Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν έχει τέλος η υποκρισία των τραπεζιτών

Δεν έχει τέλος η υποκρισία των τραπεζιτών


Αναγνωρίζουν μόνο στα λόγια την ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας
Ε υχολόγιο παραμένει η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις ελληνικές τράπεζες. Τη στιγμή που οι τραπεζίτες περνούσαν την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και ζητούσαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας τη σημασία των επενδύσεων και της αύξησης των καταθέσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωνε στοιχεία που δείχνουν στασιμότητα στα πενιχρά επιτόκια των καταθέσεων και αύξηση στα επιτόκια των νέων δανείων!

Δηλαδή, ενώ οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν στα λόγια την ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας, στην πράξη κρατούν «παγωμένα» τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της οικονομίας. Χαρακτηρίζουν μεν απαραίτητη την επιστροφή των καταθέσεων, όμως τα πιστωτικά ιδρύματα... επιβραβεύουν τους καταναλωτές με πολύ χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις.

Οι τραπεζίτες υπογράμμισαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι η μείωση του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το έλλειμμα καταθέσεων σε σχέση με το ύψος των δανείων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες και την οικονομία μεσοπρόθεσμα.

Προκλήσεις που οι ίδιες οι τράπεζες αφήνουν, ωστόσο, αναπάντητες, προσφέροντας ψίχουλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επιβάλλοντας εφιαλτικά επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούλιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09%, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε στο 0,16%, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,63% από 0,61% τον Ιούνιο.

Τα μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) τόνισαν επίσης στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι στηρίζουν τις υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πώς άραγε παρέχουν αυτή τη στήριξη, όταν, σύμφωνα με την ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 17 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,73%;






πηγη

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: