Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Κιρσοί – συμπτώματα - θεραπεία

Κιρσοί – συμπτώματα - θεραπεία


Η πιο γνωστή από τις φλεβικές παθήσεις είναι οι κιρσοί. Στατιστικά το 50% των ανθρώπων άνω της ηλικίας των πενήντα ετών πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση. Παρουσιάζεται στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Η διαφορά είναι στην συχνότητα που παρουσιάζεται , καθ’ ότι για τις γυναίκες είναι πέντε φορές συχνότερα από ότι στους άντρες.

Αυτό οφείλεται στο ορμονικό περιβάλλον που επικρατεί και καθώς έρχονται οι εγκυμοσύνες μόνο επιδείνωση του προβλήματος έχουμε.

Η εξήγηση είναι απλή. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται ,οι φλέβες των ποδιών που περνούν από την κοιλιακή χώρα ,καθώς πιέζονται εμποδίζουν περισσότερο την φλεβική λειτουργία.

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες με χαρακτηριστικό σκούρο μπλε χρώμα, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, με συνηθέστερη την ελικοειδή πορεία. (λεπτά τριχοειδή αγγεία με χρώμα μπλε, κόκκινα, ή βυσσινί ονομάζονται ευρυαγγείες).

Οι φλέβες μας ,μέσα έχουν βαλβίδες που κλείνουν για να εμποδίζουν το αίμα να παλινδρομεί(κυρίως εξ' αιτίας της βαρύτητας όταν είμαστε όρθιοι.).

Αν αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν επαρκώς και γενικότερα δεν λειτουργούν καλά, τότε συμβαίνει το εξής.

1. Το αίμα αρχίζει και παλινδρομεί

2. Αρχίζει και λιμνάζει, λόγω της βαρύτητας.

Το αποτέλεσμα αυτών είναι να προκληθεί το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας, που εκδηλώνεται, και σε εμάς γίνεται ορατό με την δημιουργία των κιρσών.

Η φυσιολογική φλεβική λειτουργία επιβαρύνεται από πολλούς παράγοντες.

1. Ορθοστασία, εγκυμοσύνη, σολάριουμ, ηλιοθεραπεία, σάουνα δραστηριότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και έτσι προκύπτει ότι το 40%των γυναικών έρχεται αντιμέτωπο με τους κιρσούς, ευρυαγγείες και γενικότερα κάποια φλεβική πάθηση.

2. Η αύξηση της ηλικίας, το φύλο, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και προηγούμενες εν τω βάθη φλεβικές θρομβώσεις αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Τα συμπτώματα είναι
1. πόνος
2. κάψιμο
3. φαγούρα
4. καυσαλγίες
5. αιμωδίες
6. πρήξιμο και τέλος
7. φλεβικά έλκη.

Οι επιπλοκές που ακολουθούν των συμπτωμάτων είναι αλλοιώσεις του δέρματος, φλεβικά έλκη στην έσω επιφάνεια των κάτω άκρων και τέλος φλεβικές θρομβώσεις.

Τα στάδια ανάπτυξης είναι σε μία κλίμακα από το 1 εώς το 6. Εξαρτάται από την συμπτωματολογία και το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης σε καθένα από αυτά.

Σαφέστατα η διάγνωση δίνεται μετά την κλινική εξέταση και η αξιολόγηση γίνεται με υπέρηχο των αγγείων.

Η θεραπεία πάντα εξατομικεύεται ανάλογα τον ασθενή και ακολουθούνται τα εξής βήματα.

Στα πρώτα στάδια δηλ. στο ξεκίνημα της πάθησης δίνεται φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες για αποφυγή ορθοστασίας και ζέστης, ενώ παράλληλα δεν παραλείπεται η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Από την άλλη οφείλουμε να τονίσουμε ότι η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποτελεί οριστική θεραπεία.

Τους πολύ μικρούς κιρσούς και τις ευρυαγγείες μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τους εξής τρόπους.

1. Με τοπική εκτομή (δηλαδή τοπική έγχυση φαρμάκου μέσα στον αυλό των φλεβών καθώς και με χρήση λέιζερ. Αν και η χρήση των λέιζερ έχει περιοριστεί αρκετά.)

2. Με την σκληροθεραπεία η οποία έχει καλύτερα και ταχύτερα αισθητικά αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος,

Όταν όμως η κατάσταση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μιλάμε για χειρουργική επέμβαση.

Οι κιρσοί μπορούν να αφαιρεθούν με μικρές τομές (esthetic phlebectomy technique)

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια νέα τεχνική (radiofrequency obliteration, closureFAST) όταν η σαφηνής κεντρική φλέβα δε λειτουργεί καλά και γενικά σε πολλές περιπτώσεις ,με επιτυχή αποτελέσματα. Επίσης γίνεται και με την χρήση λέιζερ χωρίς γενική αναισθησία και άμεση κινητοποίηση.

Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κλασσική χειρουργική όπου αφαιρείται η μείζονα σαφηνής φλέβα καθώς και οι κιρσοειδώς διατεταμένοι παράπλευροι κλάδοι αυτής.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι ένα 24ωρο, το αποτέλεσμα είναι ανώδυνο, άμεσο και οριστικό χωρίς καμία άλλη παρενέργεια στην φυσιολογική φλεβική κυκλοφορία

Συμβουλές για πρόληψη της πάθησης

1. Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και την καθιστική ζωή.

2. Εφαρμόστε πρόγραμμα καθημερινού βαδίσματος.

3. Αν πρέπει να παραμείνετε ώρες καθιστοι,οργανώστε έστω για λίγα λεπτά περπάτημα.

4. Ξεκουράζετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, οποτεδήποτε αυτό είναι δυνατόν.

5. Μη φοράτε στενά και σφικτά ρούχα ή παπούτσια

6. Αποφεύγετε την έκθεση των ποδιών σας στον ήλιο ή άλλες πηγές θερμότητας.

Σημαντικό να απευθύνεστε από τα πρώτα συμπτώματα στον γιατρό και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: