Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς η «έκρηξη» των φόρων κατέστησε μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος!

Πώς η «έκρηξη» των φόρων κατέστησε μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φορολογική «καταιγίδα» της περιόδου 2015-2016 σε συνδυασμό με το κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ που προκλήθηκε από την «περήφανη διαπραγμάτευση» γονάτισαν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και κατέστησαν μη βιώσιμο το χρέος από το 2032 και μετά!

Αυτό προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, από την ανάλυση των στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες 33 χώρες που καλύπτει. Το κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης σχετίζεται με τις τάσεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος και της υπερφορολόγησης, περιγράφονται ως μη θετικές. Κατά τη διετία 2015-2016, η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων, που έφτασε στις τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Ουσιαστικά, αυτή η… ανώμαλη αύξηση συνέβαλε ώστε να πληγούν ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς δεν υπήρξε αναλογική μείωση των κρατικών δαπανών. Ο συνδυασμός αυτός στέρησε την Ελλάδα από πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος στασιμοχρεοκοπίας και αναιμικής ανάπτυξης.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφει αύξηση σε όλες τις κατηγορίες φόρων ενώ επιβλήθηκαν και νέοι, όπως στον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στη συνδρομητική τηλεόραση. Δηλαδή, δεν έχει φανεί ακόμη η πραγματική ζημιά σε επίπεδο επενδύσεων και ανάπτυξης από τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2018. Την περίοδο 2015-2016, τα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αυξήθηκαν σε 20 χώρες ενώ μειώθηκαν σε 14. Είναι ενδεικτικό ότι μείωση παρουσιάστηκε σε Αυστρία, Αργεντινή και Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ελλάδα κρατάει τη θλιβερή πρωτιά της… καταιγίδας και για το διάστημα 2007-2016, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ οι φόροι αυξήθηκαν 7,4 εκατοστιαίες μονάδες. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία (μια χώρα που είχε μπει σε μνημόνιο) μείωσε τη φορολογική επιβάρυνση από το 30,4% στο 23%!

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο μέσος φορολογικός συντελεστής των εταιρειών στις 34 χώρες που καλύπτει, μειώθηκε, από το 32,5% το 2000, στο 23,9% το 2018, αλλά στην Ελλάδα αυξήθηκε, από το 26%, στο 29% το 2015 και παράλληλα η προκαταβολή φόρου εκτινάχθηκε στο 100%! Όσο για τους φόρους στην περιουσία, μπορούμε να… παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση, πίσω από τις Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Καναδά, οι οποίες, ωστόσο, δεν βρίσκονται σε μνημόνια και παρουσιάζουν μη συγκρίσιμα μεγέθη σε σχέση με τη χώρα μας.

Ο ΟΟΣΑ, εμμέσως πλην σαφώς, υπονοεί ότι όσα έγιναν την περίοδο 2015 με την «περήφανη διαπραγμάτευση», και κυρίως όσα ακολούθησαν με τους φόρους, «σκότωσαν» την ανάπτυξη και κατέστησαν μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, για το οποίο πρέπει να αναζητηθούν νέα εργαλεία εξυπηρέτησής του από το 2032 έως το 2060, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Τέλος, στην έκθεση επισημαίνονται οι εξαγγελίες περί μείωσης των φόρων από το… 2020, οι οποίες ωστόσο, τελούν υπό την αίρεση πολλών προϋποθέσεων και μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές. Σημειωτέον ότι για τότε έχουν προγραμματιστεί η μείωση του συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, δηλαδή εκεί που βρισκόταν το 2014!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: