Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η θολή λύση των κρατικών εγγυήσεων θα οδηγήσει σε νέες προβλέψεις άνω των 2 δισ – Ο ESM μπορεί να χορηγεί κεφάλαια σε τράπεζες μέσω SRB

Η θολή λύση των κρατικών εγγυήσεων θα οδηγήσει σε νέες προβλέψεις άνω των 2 δισ – Ο ESM μπορεί να χορηγεί κεφάλαια σε τράπεζες μέσω SRB


Εν μέσω διάχυτης αβεβαιότητας, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κυβέρνησης να παράσχει εγγυήσεις σε τραπεζικά ομόλογα προβλημάτισε την αγορά αντί να την ενθουσιάσει.
Μετά από 3 ανεπαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν όχι με θάρρος αλλά με φόβο φθάσαμε στο σήμερα όπου οι τράπεζες χρηματιστηριακά έχουν αποτύχει.
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι ο ESM μέσω του Single Resolution Board SRB, να χορηγήσει κεφάλαια και μάλιστα όπως ορίζεται και στο καταστατικό κάτω από 5 δισεκ. παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι πιο απλουστευμένη η διαδικασία σε ελληνική ή ελληνικές τράπεζες εάν δεν καταφέρουν να βρουν κεφάλαια. 

Από τα τέλη του 2015 που ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου η κατάσταση έχει εντυπωσιακά επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί παρ΄ ότι οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν με bail in.
Φθάνοντας στο σήμερα και εν μέσω διάχυτης αβεβαιότητας, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κυβέρνησης να παράσχει εγγυήσεις σε τραπεζικά ομόλογα προβλημάτισε την αγορά αντί να την ενθουσιάσει. 
Το βασικό σχέδιο με βάση το Ιταλικό μοντέλο είναι το ελληνικό κράτος να παράσχει εγγυήσεις για κύρια τραπεζικά ομόλογα (senior bond) περί τα 6 δισεκ. που θα αντιστοιχούν σε τιτλοποιήσεις 20 δισεκ. προβληματικών δανείων. 
Το μοντέλο αυτό ωστόσο πρέπει να ξεπεράσει εμπόδια πέραν από ζητήματα ανταγωνισμού περί κρατικής βοήθειας state aid και θέματα αποτίμησης των προβληματικών δανείων. 
Εκτιμάται ότι εάν είναι 20 δισεκ. το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων και εκδοθούν 6 δισεκ. senior bond τραπεζικά ομόλογα που θα τα εγγυάται το κράτος….οι τράπεζες θα χρειαστούν να διενεργήσουν νέες προβλέψεις τουλάχιστον 2 δισεκ. ευρώ πέραν αυτών που διενεργούν.
Π.χ. το 2018 θα διενεργήσουν 3 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, εάν το μοντέλο των εγγυήσεων εφαρμοζόταν σήμερα εφάπαξ θα προέκυπταν νέες προβλέψεις 2 δισεκ. συνολικά 5 δισεκ. όπερ σημαίνει ζημίες στα τελικά αποτελέσματα και ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία. 
Όταν μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες στην χρήση τότε υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος των ζημιών στο πλαίσιο της αναβαλλόμενης φορολογίας που στις 4 μεγάλες τράπεζες φθάνει τα 21,4 δισεκ. ευρώ.

Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές; 

Εδώ και 3 χρόνια μονότονα και σε βαθμό που θα ενοχλούσε πολλούς αναγνώστες αναφέρουμε ότι οι τράπεζες παραμένουν μη επενδύσιμες. 
Το 2015 οι ελληνικές τράπεζες υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου στις εξής τιμές 
Η Εθνική 0,30 ευρώ ή 3 ευρώ μετά το reverse split – Απόκλιση μεταξύ τρέχουσας τιμής και ΑΜΚ 2015 συνολικά -44% 
Η Alpha bank 2 ευρώ – Απόκλιση μεταξύ τρέχουσας τιμής και ΑΜΚ 2015 συνολικά -39% 
Η Eurobank 1 ευρώ – Απόκλιση μεταξύ τρέχουσας τιμής και ΑΜΚ 2015 συνολικά -41% 
Η Πειραιώς 0,30 ευρώ ή 6 ευρώ μετά το reverse split – Απόκλιση μεταξύ τρέχουσας τιμής και ΑΜΚ 2015 συνολικά -77% 
Δηλαδή και ενώ οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests του Μαΐου 2018 η χρηματιστηριακή τους εικόνα είναι πολύ χειρότερη και ενώ η Ελλάδα έχει βγει από το μνημόνιο και ανακάμπτει όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές; 
Γιατί στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και στα stress tests του Μαίου 2018 οι εποπτικές αρχές στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν το τραπεζικό πρόβλημα…τα παρουσίασαν όλα ωραιοποιημένα. 
Το 2015 αντί για ανάγκες κεφαλαίων 14,3 δισεκ. που κατέληξαν σε 13,9 δισεκ. οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν πάριε και τα 25 δισεκ. που δίνονταν τότε στις τράπεζες να κρατικοποιηθούν, να εξυγιάνουν στο μεσοδιάστημα τα χαρτοφυλάκια τους και σήμερα εξυγιασμένες το ελληνικό κράτος ως βασικός μέτοχος να πουλούσε μέσω placement τις τραπεζικές μετοχές. 
Τότε δεν πρυτάνευσε αυτή η λογική αλλά η ανάγκη να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. 
Το τραπεζικό σύστημα το 2015 απέτυχε.
Φθάνοντας στον Μάιο του 2018 με τα νέα stress tests η ΕΚΤ και ο SSM καλύπτονται με το εξής…δεν είπαν ποτέ ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα πέρασαν τα stress tests. 
Δεν ήταν stress tests περνάω ή κόβομαι οπότε η ΕΚΤ αύριο μπορεί να πει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια. 

Τι θα συμβεί; - Μπορεί ο ESM να δώσει κεφάλαια μέσω της SRB στις ελληνικές τράπεζες; 

Αυτό που έχει συμβεί με την Πειραιώς δηλαδή η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων κακώς επικεντρώνεται μόνο στην Πειραιώς. 
Καμία ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να βρει κεφάλαια από τις αγορές. 
Η Πειραιώς έχει ένα ελαστικό χρονοδιάγραμμα να βρει κεφάλαια 500 εκατ που ξεπερνάει την 31η Δεκεμβρίου 2018. 
Όμως καμία τράπεζα δεν μπορεί να βρει κεφάλαια εν μέσω κρίσης στην Ιταλία και ελληνικής προεκλογικής περιόδου όπου η παροχολογία αυξάνεται. 
Μια βασική ανησυχία της αγοράς είναι εάν οι συνθήκες δεν αλλάξουν στην Ελλάδα και διατηρηθεί το καθεστώς των κλειστών θυρών στις αγορές τι θα συμβεί; 
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι ο ESM μέσω του Single Resolution Board SRB, να χορηγήσει κεφάλαια και μάλιστα όπως ορίζεται και στο καταστατικό κάτω από 5 δισεκ. παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι πιο απλουστευμένη η διαδικασία. 
Σε συνεργασία με την EBA την Ενιαία Τραπεζική Αρχή θα μπορούσε μέσω της SRB να δοθούν κεφάλαια σε ελληνική ή ελληνικές τράπεζες. 
Αυτό δεν αποτελεί βεβαιότητα αλλά πιθανότητα σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο. 
Αντί κρατικοποίησης από το ελληνικό δημόσιο η διαδικασία εξυγίανσης – resolution – πραγματοποιείται από την SRB και την EBA 

Η δομή των ελληνικών τραπεζών 
Τράπεζα 
Κεφάλαια tangible book 
DTA 
NPEs
Coverage ratio 
Εθνική 
5,088 δισ
4,922 δισ
16 δισ
60,2%
Πειραιώς 
6,61 δισ
6,55 δισ
29,4 δισ 
49%
Alpha bank 
8,9 δισ
4,73 δισ
28,8 δισ
50%
Eurobank 
4,85 δισ
4,88 δισ
19 δισ
55,9%
Σύνολο 
25,36 δισ
21,08 δισ
93,2 δισ
53,75% 
*Τα NPEs έχουν ήδη μειωθεί στα 88 δισεκ. ευρώ 
Επεξεργασία: Bankingnews.gr  

Έχει αξία να θυμηθούμε τι εικόνα εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 στα stress tests στις 5 Μαίου 2018.... 

Με fully loaded common equity στο stress test η Πειραιώς 3,6%, η Eurobank 4,5%, η Εθνική 4,8% και η Alpha 7,3% 

Τελικά πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες το stress tests του Μαίου 2018; 
Όλοι σπεύσαμε να αναφέρουμε – λανθασμένα – ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν το stress tests.
Λανθασμένα γιατί δεν υπήρχε όριο επιτυχίας ή αποτυχίας στις ελληνικές τράπεζες στο stress tests αλλά είναι λάθος να πούμε ότι πέρασαν, όπως επίσης λάθος ότι δεν πέρασαν το stress test.
Αυτά όμως έχουν ελάχιστη σημασία εμπρός στην ουσία. 
Δυστυχώς το bankingnews ήδη από τις 4 Αυγούστου 2017 προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς και ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, νέες αυξήσεις κεφαλαίου το 2019. 
Με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του stress tests όλοι εστιάστηκαν στο δυσμενές σενάριο του stress tests για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Με βάση αυτό τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε μια δυσμενή παραδοχή για το 2020 οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν 
Alpha bank 9,7% 
Εθνική 6,9% 
Eurobank 6,8% 
Πειραιώς 5,9%....
Όμως όπως και η Unicredit το 2016 και οι ελληνικές τράπεζες όταν ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και αναφέρονται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εστιάζονται σε ένα ειδικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded common equity 1 με βάση την CRD δηλαδή κεφαλαιακή επάρκεια με βάση την Βασιλεία 4 συμπεριλαμβανόμενου και του IFRs 9.
Οι τράπεζες λοιπόν αναφέρουν ότι με βάση π.χ. Capital adequacy increased to 16,7% on a CRD IV FL basis δηλαδή με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 η Εθνική στην προκειμένη περίπτωση του παραδείγματος μας εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7% και core tier 1 στο 17%. 
Οι τράπεζες λοιπόν ουσιαστικά τονίζουν στις παρουσιάσεις τους ότι έχουν ισχυρά κεφάλαια οπότε οι αποκλίσεις μεταξύ δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 και πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας 4 στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 είναι οριακή.
Άρα το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι με όρους fully loaded common equity δηλαδή πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 και του IFRs 9 του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9 που αποτιμάει πιο αυστηρά τον πιστωτικό κίνδυνο και επιδρά απευθείας στο κεφάλαιο…οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν πολύ – πολύ δυσμενή εικόνα. 

Τράπεζα 
Δυσμενές σενάριοcommon equity tier 1(δείκτης)
Κεφάλαια 

common equity tier 1 δυσμενές σενάριο
Fully loaded common equity στο δυσμενέςσενάριο
Alpha
9,7%
4,744 δισ
7,3%
Εθνική
6,9%
2,710 δισ
4,8%
Eurobank
6,8%
2,62 δισ
4,5%
Πειραιώς
5,9%
2,945 δισ
3,6%
Σύνολο 
7,32%
13 δισ
5,05%
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews 

Με βάση αυτή την ανάλυση στο δυσμενές σενάριο του stress tests πρακτικά σίγουρα οι 3 τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Eurobank χρειάζονται υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου και η Alpha bank προαιρετικά αν και θυμίζουμε ότι η Unicredit με Fully loaded common equity στο δυσμενές σενάριο είχε 7,1% και έκανε αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ. 

www.bankingnews.gr

 www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: