Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΔΝΤ: Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να φτιάξουν «εθνικά» κρυπτονομίσματα


ΔΝΤ: Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να φτιάξουν «εθνικά» κρυπτονομίσματα

Το ενδεχόμενο δημιουργίας «εθνικών» κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies- ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin) θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τις κυβερνήσεις, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη των συστημάτων σε καταφύγια για ξέπλυμα χρημάτων και απάτες, αναφέρει σε δήλωση της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να κινηθούν με ταχύτητα και να δημιουργήσουν ψηφιακά χρήματα για δίκτυα «διακριτικών» οικονομικών συναλλαγών, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα ρισκάρουν τη δημιουργία δικτύων εμπορίου, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από έντονη αστάθεια.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ένα ελεγχόμενο και ρυθμιζόμενο από τις τράπεζες σύστημα θα μπορούσε να γίνει η βάση για μια ταχεία επέκταση της παροχής οικονομικών υπηρεσιών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα των δυτικών κοινωνιών, χωρίς τους κινδύνους που κρύβουν συνήθως τα ελεγχόμενα από ιδιώτες ψηφιακά νομίσματα.

Ωστόσο, όπως εκτιμά η βρετανική εφημερίδα, η πρόταση είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει προβληματισμό στους κόλπους των σημερινών διαχειριστών ψηφιακών νομισμάτων, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανεξαρτησία της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της της. Δηλαδή, η εμπλοκή κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να φέρει την επιβολή αυστηρών κανονιστικών πλαισίων, τα οποία θα λειτουργούσαν επιβραδυντικά για τις συναλλαγές και αυξητικά για τα κόστη.

Εντούτοις, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain για την επεξεργασία συναλλαγών είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδεχτούν θετικά την «ευλογία» του ΔΝΤ, καθώς και την πιθανή εμπλοκή κεντρικών τραπεζών στο σύστημα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Σιγκαπούρη, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάμβαναν την επεξεργασία των συναλλαγών, ενώ οι ιδιώτες θα αναλάμβαναν να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες τους.σ

Η τεχνολογία blockchain, η οποία αποτελεί τη βάση των «κρυπτοσυναλλαγών», επιτρέπει στους χρήστες να κατέχουν έναν ψηφιακό λογαριασμό και να πληρώνονται σε ψηφιακά νομίσματα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο λογαριασμό, για να κάνουν αγορές χωρίς να φαίνεται κάπου η ταυτότητά τους. Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα, όπως ενδεικτικά το Bitcoin και το Ethereum, έχουν μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» στην αξία τους, ενώ στον χώρο έχουν πραγματοποιηθεί και μεγάλες ληστείες σε ανταλλακτήρια, με πελάτες να χάνουν τεράστια ποσά, αξία μέχρι και εκατομμυρίων.

Μολαταύτα, η Λαγκάρντ τόνισε πως πολλοί καταναλωτές διστάζουν να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς, για να πραγματοποιούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών, επειδή είναι δυνατή η παρακολούθησή αυτών των συναλλαγών από «τρίτους», όπως ενδεικτικά ασφαλιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξάνουν τις χρεώσεις, με βάση τα δεδομένα των συναλλαγών. Όπως είπε, είναι λογικό να προτιμά κανείς το «ψηφιακό χρήμα», αλλά υπογράμμισε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν ρόλο επιτηρητή στις ψηφιακές συναλλαγές, ώστε να αποτρέπουν απάτες, κλοπές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Μάλιστα, έρευνες του ΔΝΤ έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως μόνο οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης συστημάτων, τα οποία θα είναι αρκετά ασφαλή, για να καλύπτουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: