Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Την ολοκληρωτικα καμμένη γη ποιος θα την παραλαβει;

Χατζηαναγνώστου Γιώργος
Ενόσω η προσοχή όλων έχει πέσει εντέχνως από την κυβέρνηση στα υπερπλεονασματα ξεχνάμε να αναφερθούμε στα έσοδα που είναι προβλεπόμενα σαν δεσμεύσεις κυβερνητικές από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν προκειμένω οι κυβερνητικές δεσμεύσεις αγγίζουν τα 2δις για το 2018 ενώ η κυβέρνηση έχει "επιτύχει μόνο 700εκατομυρια.
Έτσι η πολύπλευρη πίεση των δανειστών μεταφέρεται από το +3,5% και τα υπερπλεονασματα στις ιδιωτικοποιήσεις.
Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί οι άξονες ιδιωτικοποιήσεων και προς τα που στοχεύουν.
Έτσι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας περνάνε στα χέρια δανειστών όπως λιμάνια ,αεροδρόμια,ενέργεια,.
Ο πυλώνας μεταποίησης πετρελαϊκών προϊόντων όπως τα ΕΛΠΕ ειναι τώρα στο στόχαστρο των δανειστών .
Ας σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ ΜΕ 3800 εργαζόμενους και με κύριους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την:
α) Διύλιση, Εφοδιασμός και Εμπορία Πετρελαιοειδών
β) Λιανική Εμπορία Πετρελαιοειδών (Εγχώρια και Διεθνής)
γ) Παραγωγή και Εμπορία Πετροχημικών / Χημικών
δ) Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
ε) Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας
στ) Εφοδιασμός, Μεταφορά και Εμπορία Φυσικού Αερίου
(καταλαβαίνεται τι συμβαίνει εν όψει εξορύξεως) και έχουν κύκλο εργασιών 7,995 το 2017.
Η πίεση των δανειστών έχει να κάνει με την "επιστροφή" κερδών απο Ελληνικά ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ .
Συνολικά η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους σχεδόν 4,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Αθήνα στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού πακέτου σε 6μηνιαίες δόσεις έως τον Ιούνιο 2022, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.


Το REUTERS αναφέρει δεικτικά ότι η Ελλάδα για την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο,με τρία σχέδια διάσωσης ύψους 2080δις συμφώνησε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σύνδεση των αποκαλούμενων κερδών ANFA και SMP στην απόδοση μετά την αποπληρωμή της Ελλάδας θεωρήθηκε ως κίνητρο για να παραμείνει η Αθήνα δεσμευμένη στις σκληρά κερδοφόρες μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν.

Ετσι τα 600 εκατ.ευρώ σαν πρώτη δόση θεωρητικά θα δινόταν φέτος τον Δεκέμβριο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφέρεται αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας στις μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή κερδών ANFA και SMP για μερικούς μήνες», είπαν στο reuters, που εξήγησε ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις στις κρατικές πληρωμές των προμηθευτών.

Αντιλαμβάνεστε ότι όχι μόνο δεν βγήκαμε από μνημόνιο πρακτικά αλλά η σκληρή μνημονιaκή επιτήρηση απλά άλλαξε όνομα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αλλά ας υποθεσουμε οτι λυνεται με καπoιο τροπο και αυτο .....με την κλασσικη μεθοδο της μετατοπισης προς τα πισω εν οψει εκλογων ..
Την ολοκληρωτικα καμμένη γη ποιος θα την παραλαβει;

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: