Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια

Δίνεται σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια – Προβλέπει συμμετοχή του λιγνίτη 17% και ΑΠΕ 32% το 2030

Θοδωρής Παναγούλης

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί στις αρχές τηςεπόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα 12 του μηνός ή την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που εκπονήθηκε με ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής που σύστησε για το σκοπό αυτό το υπουργείο.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων για το 2030 ότι:

· Η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος θα αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού (9,4TWh σε σύνολο παραγωγής 55TWh). Δηλαδή για τους λιγνίτες περίπου η μισή συμμετοχή από τη σημερινή.

· To μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα είναι 32% και στον ηλεκτρισμό περίπου 55%. Δηλαδή για τις ΑΠΕ περίπου η διπλάσια συμμετοχή από τη σημερινή.

· Θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 32%.

· Θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 16% για τους τομείς εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.

Συνολικά στον ενεργειακό τομέα προβλέπεται ότι τα επόμενα 12 χρόνια θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις, ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ, στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο "επιτρέπει", τόσο τη λειτουργία της μονάδας "Πτολεμαϊδα 5" που χτίζεται αυτή την περίοδο, όσο και την παραμονή σε λειτουργία του Αμύνταιου, μετά βεβαίως από περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ, το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς λιγνίτη θα αγγίζει τα 2,7 GW, από τα οποία το 1,453 GW θα αντιστοιχεί σε υφιστάμενες μονάδες (Μεγαλόπολη V, Μελίτη Ι, Αγ. Δημήτριος ΙΙΙ, IV και V). Τα υπόλοιπα 660 MW θα προέλθουν από την Πτολεμαΐδα V, προβλέποντας επιπλέον 546 MW από τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως το 2020 η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς θα μειωθεί στα 3,4 GW, έναντι 4,3 GW το 2016, ενώ το 2025 θα ανέλθει στα 3,5 GW, για να φτάσει τα 2,7 GW το 2030.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, αν και προβλέπεται μείωση του μεριδίου του στην ηλεκτροπαραγωγή, η συνολική χρήση του αναμένεται να ενισχυθεί κατά 23% περίπου το 2030 σε σχέση με το 2016, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης του καυσίμου στον κτηριακό τομέα - που αναμένεται να φτάσει στο 18% το 2030, έναντι 8% το 2016.

Χάρη στις διασυνδέσεις των νησιών, η ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο μειώνεται κατά 74%, με συνέπεια η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές καυσίμων να ελαττωθεί κατά περίπου 3%.

Οδικός χάρτης

Η προς διαβούλευση είναι η πρώτη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ η τελική έκδοση θα δημοσιευθεί το 2019 μετά από συεννόηση με την ΕΕ.

Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ. Σταθάκης, θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο κύκλοι συζήτησης στη Βουλή, ώστε στο τέλος του έτους να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πλήρες περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί ενεργειακά η χώρα τα επόμενα χρόνια.
Το ΕΣΕΚ αποτελεί έναν οδικό χάρτη, ο οποίος προσδιορίζει τον τρόπο, τα μέτρα πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα με τα οποία προβλέπεται να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας αναφορικά με τη συμβολή της στους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τη μεγαλύτερη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας και την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου θα πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, ποσοτικά και ποιοτικά. Ιδιαίτερα στον τομέα του ηλεκτρισμού θα απαιτηθεί ένας τεράστιος μετασχηματισμός ώστε οι ΑΠΕ να γίνουν πλέον η κύρια πηγή ενέργειας, η συμβολή του λιγνίτη να αποκλιμακώνεται σταδιακά αλλά να παραμένει μια σημαντική παραγωγική πηγή και το φυσικό αέριο να παίξει τον ρόλο του "καυσίμου-γέφυρα", με σημαντική διείσδυση κυρίως στη θέρμανση τα επόμενα χρόνια.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: