Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Πως θα είναι η Ελλάδα το 2042


Chris Kaskavelis
Πως θα είναι η Ελλάδα το 2042

Πόλεις: Η Αθήνα μοιάζει άδεια. Πολύ περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της έχει ανέβει στα 6 εκατομμύρια και οι αφίξεις τουριστών έχουν οκταπλασιαστεί από το 2015. Ο λόγος που δείχνει άδεια είναι τα αυτοκίνητα. Η μάλλον το πόσο λιγότερα αυτοκίνητα υπάρχουν. Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει ακόμα ιδιωτικό αυτοκίνητο κυρίως για φιγούρα, ή γιατί δεν τους απασχολεί το οικονομικό και ο τεράστιος φόρος ιδιωτικού αυτοκινήτου.

 Οι περισσότεροι ειδικά όλοι οι γέροι, οι φτωχοί και οι νέοι χρησιμοποιούν pay as you go οχήματα, πληρώνοντας χιλιόμετρα όπως πλήρωναν κάποτε μονάδες στο τηλέφωνο. Μικρά ή μεγαλύτερα οχήματα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς οδηγούς, αυτόματα μες στην πόλη. Σταματούν και σε παραλαμβάνουν από την πόρτα σου σαν προσωπικές λιμουζίνες.

Εργάζεσαι, κάνεις εικονικό σεξ, επικοινωνείς, βλέπεις ταινίες μέσα σ’ αυτά. Πολλοί ζουν 2 και 3 ώρες μακριά από το χώρο της βασικής εργασίας τους, πηγαίνοντας στο "γραφείο" μόνο δύο μέρες τη βδομάδα. Τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα τρομοκρατούσαν με την ταχύτητα τους, τον οποιονδήποτε είχε μάθει να οδηγεί την παλιά εποχή αν και ελάχιστοι πια έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να οδηγήσουν πια. Οι νέοι δεν μαθαίνουν ποτέ να οδηγούν, δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιος χρειάζεται να ξέρει να οδηγεί. Λες και μάθαμε εμείς να γδέρνουμε αρνιά.

Η πόλη έχει αδειάσει παρόλο που έχει περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται πια τους μισούς αυτοκινητόδρομους, αν αφαιρέσουμε και το χώρο για πάρκινγκ, το ένα τέταρτο απ’ όσους είχε πριν. Μες στην Αθήνα έχουν ανοίξει τόσοι χώροι που χωρά μια ολόκληρη Θεσσαλονίκη. Πράσινο, ποδήλατα, roller bladeς κατά χιλιάδες στα πάρκα κάθε απόγευμα γύρω από IR (immersive reality) fields και cafes. 

Τίποτα δεν έγινε επειδή αποφάσισε ο τάδε υπουργός ή η ΕΕ ή συγκινηθήκαμε με το global warming, απλά έγινε τόσο πιο φτηνό να είσαι συνδρομητής του αυτόματου στόλου, να έχεις την προσωπική λιμουζίνα όποτε θες μπρος στην πόρτα σου, δέκα φορές πιο φτηνό από το να αγοράσεις αυτοκίνητο. Αυτοκίνητο έχουν μόνο οι πάμπλουτοι για χόμπι και το οδηγούν σε ειδικές λωρίδες και ειδικές πίστες. Όπως στο 19ο αιώνα είχε άλογο κάθε χωρικός αλλά στο 20ο μόνο οι πάμπλουτοι. Όπως είχε πει και ο Edison, τα κεριά θα είναι μόνο για τους πλούσιους.

Τα κτίρια έχουν αλλάξει όλα όψη παρόλο που πολλά από τα παλιά είναι ακόμα εκεί. Ένα τεράστιο ποσοστό είναι coated από 3d printers με ευέλικτα υλικά που απορροφούν ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό. Η τεχνοτροπία που έχει επικρατήσει είναι το Mediterranean south brand, πολλές συνοικίες είναι φτιαγμένες σαν τεράστια αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, άλλα φέρνουν πιο πολύ σε αρχιτεκτονική Toσκάνης, και κάποιες πιο τολμηρές συνοικίες φτάνουν σε Gaudi like προσόψεις. Η ίδια αρχιτεκτονική έχει πλημμυρίσει σαν ένας λευκός-γαλάζιος απέραντος κισσός όλους τους δημόσιους χώρους, τα χωρίσματα των λεωφόρων, τα πάντα. Κοιτάμε με σιχαμάρα φωτογραφίες της προηγούμενης εικοσαετίας, τη βρωμιά, την αναρχία.
Τίποτα δεν έγινε γιατί το σκέφτηκαν έτσι οι πολιτικοί. Απλά “it made business sense.”


Ενέργεια: Δεν είναι απλά θέμα «ομορφιάς». Τα νέα οικοδομικά υλικά ρουφάνε ηλιακή ενέργεια και καλύπτουν πολλές από τις δευτερεύουσες ανάγκες μας σε ενέργεια. Οι μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια έχουν καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές και τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα σε μπουκάλια. Liquid sunshine, βενζίνη από τον ήλιο και τη θάλασσα. Ήλιος, διοξείδιο του άνθρακα και νεράκι από τη θάλασσα μας δίνει στη χημική αντίδραση, μια νέα καθαρή «βενζίνη» αλκοόλης και κανένα ρύπο. Αυτή είναι πρόσφατη εξέλιξη, αργήσαμε να εναρμονιστούμε μένοντας αρκετό καιρό σε φυσικό αέριο. Αυτή η ατελείωτη πηγή ενέργειας έχει αρχίσει να αντικαθιστά πια όλους τους καυστήρες και τους κινητήρες. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν φτάσει στο μηδέν. Αντί να δημιουργούμε πια διοξείδιο του άνθρακα το μετατρέπουμε σε πράσινη βενζίνη. 

Θα χρειαστεί καιρός για να φέρουμε τη γη εκεί που ήταν αν δεν είναι ανεπανόρθωτη η βλάβη αλλά τουλάχιστον σταματήσαμε την αιμορραγία. Έχουμε χάσει πολλές από τις παραλίες μας στο global warming, monsoons, hurricanes και άλλα φαινόμενα μαστίζουν τη Μεσόγειο. Αλλά αυτά θα αλλάξουν τώρα. Το 2042 η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη πια ούτε το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ούτε το πετρέλαιο της Αραβίας. Κανένας δεν ενδιαφέρεται βέβαια για να εξορύξει νέους υδρογονάνθρακες από τη θάλασσα. Η ίδια η θάλασσα και ο ήλιος είναι η βενζίνη. Και είναι καθαρή.
Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε γιατί το σχεδίασαν οι πολιτικοί.
Τα έκαναν μερικές εκατοντάδες επιστήμονες, την ώρα που οι άλλοι 7,5 δις άνθρωποι βλέπανε μπάλα, χαζεύαν στη tv ή στο facebook, τσακώνονταν για τους πολιτικούς, ή παλεύαν για ένα πιάτο ρύζι. Δεν ήταν σχέδιο. Έγινε γιατί ήταν το φτηνότερο και το γρηγορότερο, ο μόνος τρόπος να έχει αρκετή ενέργεια η Ασία και η Αφρική που αναπτύσσονται ραγδαία. Πράσινη βενζίνη από νερό και ήλιο. Απλά “it made business sense.”

Drones: Αν κάποιος ξυπνούσε από κόμμα θα νόμιζε ότι πετάνε σμήνη με τεράστια μαύρα πουλιά σε κάποια σημεία πάνω από την πόλη. Οι λεωφόροι drones του ουρανού. Μεταφέρουν τα πάντα, έχουν μειώσει τις μετακινήσεις ακόμα περισσότερο και προσγειώνονται στις ταράτσες των Gaudesque πολυκατοικιών για να παραδώσουν. Φυλάνε τα σύνορα, γιατί δεν είναι όλα τόσο φιλελεύθερα, επιτηρούν το έγκλημα, η λογική του Fortress Europe και κρατήστε τους άλλους απέξω είναι σκληρότερη από ποτέ.

Eγκληματικότητα: Η εγκληματικότητα κάθε είδους έχει πάει περίπου στο μηδέν. Τίποτα δεν μένει κρυφό, όλα είναι γνωστά σε όλους, κανένας δεν μπορεί να κρύψει τίποτα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικές συναλλαγές κι αυτό κάνει σχεδόν αδύνατη την προσπάθεια να παρανομήσεις. To credit score σου περιλαμβάνει όλη την κοινωνική σου συμπεριφορά, και επηρεάζει τα πάντα. Οι συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές σε ποσοστό 100% και χαρτονομίσματα σταμάτησαν να κυκλοφορούν πριν λίγα χρόνια. Οι όποιες προσπάθειες για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων ή παραοικονομικών συστημάτων είναι για πολύ λίγους, και όσοι μικροαπατεώνες ασχολούνται με αυτά χάνουν τελικά περισσότερα απ’ όσα κλέβουν.

Οικονομία: Στην οικονομία, αντίθετα με τα κοινωνικά θέματα, έχει επικρατήσει μια φιλελεύθερη τάση. Ο κρατικός και παγκόσμιος οργανισμός μπόρεσε να ελέγξει και να μαζέψει όποιον φόρο θέλει, επομένως οι άνθρωποι αναγκαστικά κατέληξαν σε πολιτικές τάσεις πιο φιλελεύθερες οικονομικά. Προσωρινά τσαρλατάνικα συστήματα, «να πληρώσουν οι άλλοι, να ζω εγώ σε σύνταξη από τα 50», εφαρμόστηκαν αλλά ψόφησαν γρήγορα γιατί είχαν κοντά ποδάρια. Μια φορά τη σκοτώνεις την αγελάδα αλλά δεν δίνει άλλο κρέας και γάλα. Οι φόροι εισοδήματος αυτή η τραγική ιδέα του 20ου αιώνα έχουν αντικατασταθεί από φόρους κατανάλωσης και φόρους μεγάλης περιουσίας. Ο «ΕΝΦΙΑ» ισχύει και είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Ό,τι χρησιμοποιείται και ρυπαίνει φορολογείται, όποιος δουλεύει δεν φορολογείται. Οι εταιρίες επίσης φορολογούνται με βάση του πόσο ρυπαίνουν και πόσους πόρους καταναλώνουν και λιγότερο με βάση τα κέρδη τους. Η εταιρική φορολογία έχει μειωθεί στο 8%, οι φόροι που εισπράττονται είναι μεγαλύτεροι από ποτέ σαν πόσο για να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στα 20εκ πολίτες, λιγότεροι από ποτέ σαν ποσοστό του ΑΕΠ.
Συστήματα blockchain εγγυώνται ότι κάθε συμβόλαιο τηρείται αλλιώς εφαρμόζονται αυτόματα οι κυρώσεις του, ότι καθένας έμπορος, συνεργάτης, τράπεζα, υπάλληλος, ατζέντης, συγγραφέας, καλλιτέχνης, διαφημιστής, παραγωγός πληρώνεται στην ώρα του και δίκαια. Αν δεν πληρώσεις το δάνειο του σπιτιού σου το σπίτι σε κλειδώνει αυτόματα απ' έξω.

Εργασία: Οι έννοιες «φοιτητής», «εργαζόμενος», «άνεργος», «συνταξιούχος», «δημόσιος υπάλληλος», «αυτοαπασχολούμενος» είναι όλες ξεπερασμένες. Από τα 17 μέχρι τα 77 έτη τους όλοι είναι απ’ όλα αυτά. H τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα blockchain έχουν καταστρέψει ένα τεράστιο ποσοστό δουλειών διοικητικών, διεκπεραιωτικών, λογιστικών, δικηγορικών. Εταιρίες του μεγέθους της ΔΕΗ δεν έχουν πάνω από 200 άτομα διοικητικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, μια μείωση 99% αν και έχουν αρκετό τεχνικό προσωπικό. Παρόλα αυτά δεν έχουμε ανεργία γιατί κατά μέσο όρο οι άνθρωποι δουλεύουν 20 ώρες τη βδομάδα, εθελοντικά σε οτιδήποτε προτιμούν άλλες 8, σπουδάζουν άλλες 8 και είναι σε προσωρινή σύνταξη άλλες 8 τη βδομάδα. Κατά μέσο όρο. Όλες αυτές οι ασχολίες εμπλέκονται σε ένα συνεχές δίκτυο εξέλιξης και ανάγκης του ανθρώπου να προσαρμοστεί σε νέα εποχή. Δια βίου εκπαίδευση, ποτέ συνταξιούχος εκτός πια κι αν είσαι παράλυτος εγκεφαλικά. Κανένας υγιής δεν θέλει να είναι συνταξιούχος.

Πληθυσμός: Ο πληθυσμός της Ελλάδας πλησιάζει τα 20εκ. εκ των οποίων 11 είναι αυτόχθονες ιθαγενείς Έλληνες, 4 εκ. είναι μετανάστες από Δυτικοευρωπαικές χώρες κυρίως τρίτης ηλικίας που ζουν πια μόνιμα στην Ελλάδα, 2εκ. εξ αυτών μόνο στην Πελοπόννησο που έχει μετεξελιχθεί σε μια μικρή Φλόριντα της Δυτικής Ευρώπης. Η Χαλκιδική έχει γίνει το ίδιο για την Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχουν και 5 εκ μετανάστες από την Αφρική, και την Ασία, πολλοί από τους οποίους ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες και φροντίδα των εκατομμυρίων ηλικιωμένων.

Αστυνομικό Κράτος: Δεν είναι όλα ρόδινα. Ζούμε σε μια κοινωνία με πολύ αυστηρούς κανόνες που δεν επιτρέπουν θρησκευτικές ελευθερίες και απαγορεύουν τις γκετοποιήσεις. Οποιαδήποτε σκληρή ή φανατική θρησκευτική απόχρωση ή περιοριστικός τρόπος ζωής έχει συνθλιβεί από ένα πανευρωπαϊκό κράτος που δεν σηκώνει κουβέντα. Ήταν το ένα που δεν καταφέραμε να φτιάξουμε απλά με καλή θέληση και λουλούδια, τα «συστημικά» κεντρώα κόμματα αναγκάστηκαν να σφίξουν τα λουριά σε επίπεδο σχεδόν φασιστικό πριν καταλήξουν τα ακροδεξιά κόμματα να παίρνουν 51% στις εκλογές. Κατάπιαν τα ακροδεξιά κινήματα αλλά η χώνεψη είναι δύσκολη και δύσπεπτη με παρενέργειες. Ευτυχώς έκοψαν τα πόδια του οικονομικού αντιδιεθνισμού, του προστατευτισμού, της αντίδρασης στην επιστήμη αλλά έπρεπε ως αντάλλαγμα να δώσουν την ελεγχόμενη στενά μετανάστευση, τον σκληρό καταποντισμό οποιασδήποτε εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ακόμα και εξτρεμιστικής χριστιανικής εντός της Ευρώπης. Παγκοσμιοποιήσαμε την οικονομία, αλλά όχι την κοινωνία. Ούτε και το θέλουν οι περισσότεροι αν και συμβαίνει υπόγεια στη γλώσσα και στην τέχνη, στα χόμπι και στην κουλτούρα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Και καλά έκαναν θα πουν οι περισσότεροι. Αν και ποτέ δεν ήταν πραγματικός φόβος ο εξισλαμισμός της Ευρώπης, όλη αυτή η φοβία κατέρρευσε μόλις τελείωσε η οικονομία του πετρελαίου. Αλλά ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί να κερδίσει όλες τις μάχες τόσο γρήγορα. Άλλη μια γενιά, θα πάρει, τώρα το 2042 που τελείωσαν οι παπάδες και οι ιμάμηδες κάθε είδους, θα είναι πιο γρήγορα τα πράγματα. Άλλοι λένε ότι οι παπάδες και οι θρησκείες θα γίνουν δυνατότερες από ποτέ ξανά, ο άνθρωπος είναι χαμένος χωρίς Θεό.

Υγεία, Διάστημα: Τα παλεύουμε άλλα έχουμε κάνει λιγότερη πρόοδο απ’ ότι περιμέναμε. Και οι δύο αυτοί τομείς δεν είναι εύκολο ακόμα να χρησιμοποιήσουν μοντέλα αγοράς οπότε η πρόοδος δεν είναι γεωμετρική. Θεραπεύουμε παιδικούς καρκίνους και άσχημες ασθένειες πριν εμφανιστούν με gene editing και τεχνικές crispr αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα αυτοάνοσα και τις νευρολογικές ασθένειες σε μεγάλη ηλικία. Οι περισσότερες είναι τόσο περίεργες που δεν μπορούν ούτε να διαγνωστούν σωστά. Αρχίζουμε να μην ξέρουμε από τι πεθαίνουμε, πιο πολύ σβήνουμε παρά πεθαίνουμε. Δυστυχώς οι νέες μας αρρώστιες είναι ακόμα δυσκολότερες και το κόστος περίθαλψης ακόμα μεγαλύτερο.

Σπορ: Τα πλέον διάσημα σπορ είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια ομάδων ή ατόμων στυλ fortnite με γραφικά όμως που είναι πλήρως ρεαλιστικά σε vr (virtual reality) περιβάλλον. Όλοι παίζουν 2 φορές τη βδομάδα όχι 5x5 πια αλλά κάποιο multiplayer vr game. Αγώνες ποδηλασίας με πολυβόλα πάνω σε εικονικούς γκρεμούς. Είναι ένα υβρίδιο αθλητισμού και virtual reality. Τα ποδήλατα είναι αληθινά, οι γκρεμοί εικονικοί. Hunger Games in the Congo jungle, the local high-school championship. Toυς τελικούς των επαγγελματιών τους παρακολουθούν live εκατομμύρια άτομα. Οι αθλητές τους είναι 18χρονοι συνδεδεμένοι με τον υπολογιστή συνεχώς, σχεδόν υβρίδια ανθρώπου, υπολογιστή. Οι συχνότεροι «τραυματισμοί» είναι από επιληψία και νευρικούς κλονισμούς. Όλα αυτά είναι Ολυμπιακά αθλήματα. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά αθλήματα ποδόσφαιρο και μπάσκετ, με δύο ομάδες από την Ελλάδα να συμμετέχουν στο Europe League. Η Αθήνα έχει μόνο μια Κοκκινοπράσινη Ομάδα που λέγεται Greek Olympians και έχει σήμα τη θεά Αθηνά. H Θεσσαλονίκη έχει μια κιτρινόμαυρη ομάδα με σήμα το δικέφαλο αετό που ονομάζεται Macedonian Eagles. Ιt made business sense…

Άνθρωπος: Έχει δει τα πάντα, έχει εμπειρίες που σε προηγούμενο αιώνα θα έπρεπε να ζήσει 50 ζωές για να τις έχει αλλά είναι εικονικές. Ασφαλείς. Νιώθει μια απέραντη μοναξιά που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο καθένας γύρω του ζει μια εντελώς διαφορετική ζωή. Τι να πεις με τους δυο γείτονές σου, ή τους συναδέλφους σου, όταν ο ένας πέρασε την προηγούμενη νύχτα κάνοντας εικονική ορειβασία στο Έβερεστ και ο άλλος ήταν σε απίστευτα ρεαλιστικό ρωμαϊκό όργιο σεξ ενώ εσύ τελείωνες τον τελευταίο σου πίνακα ζωγραφικής και έχεις πάρει ήδη 20 κριτικές, 19 από χώρες που δεν έχεις πάει ποτέ στη ζωή σου. Παλιά ο κόσμος είχε 4 κανάλια, το χωριό δύο καφενεία, ένα σπορ που λεγόταν μπάλα την ίδια ώρα την Κυριακή. Ένα πόλεμο, τον ίδιο, ζούσαν όλοι, μια δικτατορία, δύο κόμματα. Όλοι είχαν περίπου την ίδια εμπειρία, έκλαιγες, γελούσες μαζί με χιλιάδες στην ίδια πόλη κάνοντας το ίδιο. Τώρα είσαι ένας πλανήτης, ένας πολιτισμός μόνος σου. Απέραντος, τεράστιος, μόνος. Ψάχνουν όλοι να ενωθούν σε κάποιες κοινές εμπειρίες να βγουν από την οθόνη, από τη δουλειά τους που έχει γίνει πιο δημιουργική αλλά με πολύ λιγότερη προσωπική επαφή. Οι κοινές εμπειρίες, το μαζί. Αυτό που χάσαμε και επιθυμούμε να ξαναβρούμε.
Μας ενώνουν καταστροφές. Mας ξυπνούν. Οι τεράστιες οικολογικές καταστροφές. Η πρώτη και τελευταία πυρηνική βόμβα που έπεσε σε πόλη ως τρομοκρατικό χτύπημα πριν πάμε σε police state.

Tέχνες: Ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού είναι «και» καλλιτέχνες, όπως είναι ταυτόχρονα και φοιτητές, εθελοντές ΔΥ και συνταξιούχοι. Συστήματα blockchain δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να ιδρύσει τον δικό του εκδοτικό οίκο, τη δική του γκαλερί, σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας υπηρεσίες τρίτων. Όλοι λαμβάνουν αυτό που δικαιούνται και η έννοια της οικονομικής απάτης έχει εκλείψει. Ο άνθρωπος θέλει να εκφραστεί όμως όλοι κάνουν σαν παλαβοί για μια κριτική, για λίγη αναγνώριση. Η ελπίδα ότι μέχρι το 2060 νέα χάπια θα μας βοηθήσουν να καταναλώνουμε ολόκληρα βιβλία πια μες σε μια νύχτα (γνώση που την πίνεις σαν διάλυμα και εντυπώνεται στον εγκέφαλο) κάνει πιθανό να διαβάσουμε σε αυτή τη ζωή τα μισά βιβλία που έγραψαν οι φίλοι μας, ίσως ακόμα και κανένα Dostoyevsky.
Οι ταινίες κινηματογράφου και τα shows είναι συνήθως 12λεπτα ή 6λεπτα και κάποια sagas 20λεπτα. Είσαι μέρος της ταινίας βυθισμένος μέσα της, δεν αντέχεις παραπάνω. Πολεμάς δίπλα στον Αragorn στα Two Towers, τρέχεις ανάμεσα στους δεινόσαυρους στο Jurassic Park, πετάς με τον Ιron Man στο διάστημα, πηδάς μαζί με τον Τom Hanks στο Omaha Beach στο D-Day. Δεν έχεις ρόλο, απλά είσαι μέσα στο ίδιο το set. Κανένας δεν αντέχει να δει ταινία όπως παλιά 2 ώρες, κανένας δεν αντέχει σε τόσο έντονο εικονικό περιβάλλον πάνω από 10 λεπτά. Η εμπειρία σε home cinema δεν συγκρίνεται με αυτή στα immersive vr cafes, o κόσμος πάει περισσότερο cinema, «vr cinema» από ποτέ. Nobody goes to the opera anymore.

Σχολείο: Το σχολείο έχει πια καθιερώσει σαν πρώτη γλώσσα την αγγλική και δεύτερη την ελληνική αν και ο καθένας μπορεί να διαλέξει ό,τι πρόγραμμα θέλει. Δεν έχει νόημα όμως να μαθαίνεις μια γλώσσα του παρελθόντος που είναι ξεκομμένη από τις τελευταίες εξελίξεις του ΑΙ, που δεν είναι επιλογή στις IR ταινίες που συμμετέχεις, που δεν τη μιλούν πια ούτε οι μισοί στην ίδια σου τη χώρα. Υπάρχει ένας τεράστιος σεβασμός για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάποιοι λένε ότι είναι πιθανότερο να επιβιώσουν τα αρχαία ελληνικά παρά τα νέα. Αναγκαστικά πρέπει να μάθεις τα καλύτερα δυνατά αγγλικά να μιλήσεις με όλο τον κόσμο. Τα μαθήματα σε κάθε βαθμίδα γίνονται από εικονικούς χαρακτήρες, μπορεί να μαθαίνεις ζωγραφική με δάσκαλο ένα πολύχρωμο χταπόδι, φυσική από τον Αϊνστάιν, βιολί από τον Σάκη Ρουβά και ιστορία από τη Mackenzie Foy (Σκάρλετ Γιοχάνσον για σας τους παλιούς). Υπάρχουν αρκετοί βοηθοί, οι παλιοί δάσκαλοι, περισσότεροι από πριν άλλα λέγονται βοηθοί. Δεν διδάσκουν, δεν βαθμολογούν, βοηθούν, επεξηγούν. Τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται εμπειρικά σε περιβάλλοντα σχεδόν Disneyland με VR sets για πειράματα φυσικής, χημείας, εικονικά ταξίδια στο κέντρο της γης, στο διάστημα μες στο ανθρώπινο σώμα.

Προβλήματα: Υπάρχουν πολλά ακόμα να λύσουμε άλλα ούτε τα καταλαβαίνουμε. Θα τα αφήσουμε στα παιδιά μας. Πρέπει να αποφασίσουν καταρχήν αυτά για το μεγαλύτερο δίλλημα του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα. Θα φύγουμε για τα αστέρια, ή θα μεταφέρουμε τη νοημοσύνη μας σε μη οργανικά ρομπότ type όντα που θα μας επιτρέψουν να ζούμε αιώνια; Ψάχνουμε τι είναι το σωστό αλλά ποτέ δεν κάνουμε το «σωστό». Δεν είμαστε θεοί για να το ξέρουμε. Κάνουμε το εφικτό, αυτό που είναι φτηνό και γρήγορο. Τhe choice that makes business sense. Επιβιώνουμε, καταναλώνουμε, αν είμαστε λίγο τρελοί προλαβαίνουμε και να ερωτευτούμε μια φορά πριν πεθάνουμε. Τα παιδιά μας είναι θεοί, δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όσα πέρασαμε σαν θνητοί μιας άλλης εποχής. Evolution.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: