Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Ανούσιες οι συλλογικές λύσεις χωρίς κεφάλαια

Οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 8 δισ. ενώ δημιουργούν 3 δισ. νέα NPLs ετησίως – Ανούσιες οι συλλογικές λύσεις χωρίς κεφάλαια


Είναι παραλογισμός να υπάρχουν 30 δισεκ. κεφάλαια του κράτους διαθέσιμα και να παραμένουν αναξιοποίητα με το πρόσχημα ότι κρατικό κεφάλαιο – state aid – σημαίνει κρατικοποίηση.
Πίσω από τις λογιστικές λύσεις, τις συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά ανοίγματα 86 δισεκ. κρύβεται το βασικό πρόβλημα των τραπεζών που είναι η έλλειψη κεφαλαίων.
Από τις ελληνικές τράπεζες λείπουν 8 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ έχει κεφάλαια 4,9 δισεκ. η Eurobank 4,4 δισεκ. κεφάλαια, η Alpha bank 7,75 δισεκ. κεφάλαια και η Εθνική τράπεζα 4,5 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ έχουν κεφάλαια 21,55 δισεκ. εκ των οποίων τα 16 δισεκ. είναι DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και 21,2 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος DTA.
Οι τράπεζες πριν δύο χρόνια είχαν 28-30 δισεκ. κεφάλαια τα οποία μειώθηκαν λόγω των συνεχών προβλέψεων και της ανάγκης για εξυγίανση.
Να σημειωθεί ότι και το 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, θα εμφανίσουν δηλαδή νέα κόκκινα δάνεια 3 δισεκ. ενώ τα προ προβλέψεων έσοδα PPI ανέρχονται σε 4 δισεκ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση
Είναι προφανές ότι με αυτούς τους συσχετισμούς οι τράπεζες δεν μπορούν να αναπτυχθούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κύριο πρόβλημα της εξυγίανση τους.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται υποχρεωτικά 8 δισεκ. νέα κεφάλαια για δύο βασικούς λόγους
1)Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν μετά την εξυγίανση
2)Για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την εξυγίανση.
Ούτως ή άλλως η Eurobank με το σημαντικό deal που ανακοίνωσε με την Grivalia όπου πρόσθεσε 900 εκατ νέα κεφάλαια με στόχο να δαπανήσει 1,2 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιάνει 7-10 δισεκ. NPEs δείχνει τον δρόμο…
Με μια απλή αναγωγή εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ακόμη 8 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα μετά από τόσα επαναλαμβανόμενα λάθη, ενώ υπάρχει λύση η κυβέρνηση δεν παίρνει την θεσμική πρωτοβουλία να στηρίξει τις τράπεζες.
Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι το Ιταλικό μοντέλο, ούτε η αφαίρεση κεφαλαίων που προτείνει η ΤτΕ αλλά η αύξηση των κεφαλαίων
Οι τράπεζες βρίσκονται σε μια φάση όπου χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Είναι παραλογισμός να υπάρχουν 30 δισεκ. κεφάλαια του κράτους διαθέσιμα και να παραμένουν αναξιοποίητα με το πρόσχημα ότι κρατικό κεφάλαιο – state aid – σημαίνει κρατικοποίηση.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία πλήρους εξυγίανσης όπου οι τράπεζες για ένα μεταβατικό διάστημα θα έχουν ως βασικό μέτοχο το κράτος και εν συνεχεία θα ιδιωτικοποιηθούν μέσω placement σε ιδιώτες επενδυτές.

www.bankingnews.gr

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: