Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Αλμα στο κενό η έξοδος στις αγορές




Αλμα στο κενό η έξοδος στις αγορές , ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστές πόρτες στις αγορές, δείχνουν τα τρία σενάρια του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση ομολόγων το 2019. Το γεγονός και μόνο ότι προκρίνονται τρεις επιλογές, δείχνει τη δυστοκία και την ανησυχία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο. Με τα επιτόκια να βρίσκονται σταθερά πάνω από 4,2% και σε επίπεδα μεγαλύτερα κι από αυτά που ίσχυαν το 2010 όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ, επί της ουσίας οι αγορές για τη χώρα είναι κλειστές.

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα προβλέπει την έκδοση ομολόγων αξίας 3 έως 7 δις ευρώ, δοκιμαστικές εκδόσεις δηλαδή, αναφέρει το in.gr.

Ειδικότερα, στη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος προβλέπονται τρία σενάρια, τα οποία θα εκτιμηθούν σε συνάρτηση και με τις διεθνείς εξελίξεις.
Το ποσά των εκδόσεων κυμαίνονται μεταξύ 3 και 7 δισ. ευρώ (στο σχετικό συνοδευτικό έντυπο, ο ΟΔΔΗΧ εμφανίζεται να προκρίνει την έκδοση τίτλων 5-7 δισ. ευρώ). Επίσης, τα ομόλογα θα είναι τόσο νέες εκδόσεις, όσο και επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, ενώ σημειώνεται ότι το ποσό των εντόκων γραμματίων θα παραμείνει στο ύψος των 15 δισ. ευρώ.
Τα τρία σενάρια

Στα τρία σενάρια λαμβάνονται οι εξής παραδοχές για τις χρηματοδοτικές ανάγκες: Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή χρεών ύψους 11 δισ. ευρώ, τόκοι για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος ύψους 5,6 δισ. ευρώ, και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Το άθροισμα των δυο πρώτων παραδοχών και η αφαίρεση της τελευταίας οδηγούν σε σύνολο 9,2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα σενάρια

Σενάριο 1:

-Εκδόσεις χρέους ύψους 3 δισ. ευρώ.

-Διατήρηση υφιστάμενου όγκου εντόκων γραμματίων.

-Μείωση ταμειακών διαθεσίμων κατά 5 δισ. ευρώ.

-Έσοδα από ομόλογα SMP και ANFAs ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

-Μηδενικά έσοδα ιδιωτικοποιήσεων.

Σενάριο 2:

-Εκδόσεις χρέους ύψους 5 δισ. ευρώ.

-Μείωση υφιστάμενου όγκου εντόκων γραμματίων κατά 800 εκατ. ευρώ.

-Μείωση ταμειακών διαθεσίμων κατά 2,4 δισ. ευρώ.

-Έσοδα από ομόλογα SMP και ANFAs ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

-Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σενάριο 3:

– Εκδόσεις χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ.

-Μείωση υφιστάμενου όγκου εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

-Μείωση ταμειακών διαθεσίμων κατά 1,1 δισ. ευρώ.

-Έσοδα από ομόλογα SMP και ANFAs ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

-Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές θα προκριθεί και το σενάριο που «κουμπώνει» την παρούσα χρονική περίοδο. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα κάνει το βήμα για μια προεκλογικού τύπου έξοδο στις αγορές ώστε να δείξει στους πολίτες (και τους επενδυτές) ότι επανήλθε η κανονικότητα στην οικονομία. Με επιτόκια πάνω από 4% όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη μια έκδοση που θα κοστίσει τόσο ακριβά.

Τα λάθη της κυβέρνησης άλλωστε είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στα ύψη τα επιτόκια. Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ρίχνει το φταίξιμο σε εξωγενείς παράγοντες (πότε η ιταλική κρίση, πότε το Brexit) η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ακόμη και μετά τη συμφωνία της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε κάποια ραγδαία αποκλιμάκωση, δείγμα ότι τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται περισσότερο από εσωτερικές αποφάσεις και καταστάσεις (π.χ. αβεβαιότητα λόγω εκλογών, η κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα).

Τα τρία σενάρια του ΟΔΔΗΧ δείχνουν επίσης ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει την πραγματική κατάσταση γι’ αυτό και δεν τολμά να προχωρήσει σε πιο τολμηρές εκδόσεις. Και ξέρει ότι το 2019 θα είναι χρονιά έντονων οικονομικών αναταράξεων παγκοσμίως, άλλωστε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις αγορές (και κυρίως από την πτώση στη Wall) είναι πιο ηχηρά από ποτέ.

Οι εκδόσεις που προκρίνονται καθώς και οι προβλέψεις ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα είναι είτε μηδαμινά είτε 1,2 δις ευρώ, επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία δεν έχει φτάσει σε μια κανονικότητα, δεν είναι success story όπως θέλει η κυβέρνηση να «πουλάει».

Και δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο «φορτώνει» στην επόμενη κυβέρνηση το βάρος της είσπραξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και της προσέλκυσης επενδυτών. Αφού πρώτα οδηγήσει σε… ριφιφί στο «μαξιλαράκι» ασφαλείας προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: