Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Καμμενος «ας φάνε παντεσπάνι»

Kαι όμως μας διοικούν κάνοντας ταυτόχρονα και την ζωαρα τους..Όσο καθημερινά να ψάχνεις να βρης μια ακτίδα φωτός τόσο πέφτεις στην καθημερινή μπουρδολογία των άεργων που είπαν προσπαθώντας να σώσουν το παντεσπάνι τους ..

.Τη δήλωση «ας φάνε παντεσπάνι» υποτίθεται ότι την έκανε η Μαρία Αντουανέτα και περικλείει τον πασιφανή ταξικό διαχωρισμό στη Γαλλία που οδήγησε και στη γαλλική Επανάσταση. Η βασίλισσα βρίσκονταν τόσο μακριά από τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών της που δεν μπορούσε να καταλάβει την κατάσταση που επικρατούσε. Αν και η απάντησή της μας φαίνεται παράλογη και εκτός πραγματικότητας, «οι άνθρωποι δεν έχουν ψωμί; Ας φάνε παντεσπάνι», ήταν ενδεικτική ενός βαθύτερου προβλήματος.


Η ανώτερη τάξη στη Γαλλία είχε τοποθετηθεί τόσο ψηλότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί τα προβλήματά του και έτσι τον άφηνε να τα λύνει μόνος του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της βασιλικής οικογένειας ήταν η αλαζονεία, μια μορφή αλαζονείας τόσο βαριά που ξεσήκωσε επανάσταση, έναν πόλεμο στους δρόμους που θα έφερνε την αλλαγή.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: