Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Δια την του γένους Ανάσταση.

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Αυτες τις άγιες ημέρες πιάνει κανεις πυκνά συχνά τον εαυτό του να αναρωτιέται διάφορα για την ζωή του την επίγεια, για το εαν υπάρχει μετά θάνατον ζωή ,εάν είναι κανείς καλός άνθρωπος και όλα αυτά που δημιουργούνται γύρω από το περιρρέων κλίμα .
   
Όποια και εαν είναι η τοποθέτηση του καθενός μας ,εκείνο που κάνει την διαφορά είναι η ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εαυτού μας ,κάτι που με σύγχρονους ψυχολογικούς όρους θα το πη κανείς αυτογνωσία.


Αυτογνωσία των ανθρώπων που ζουν και είναι ενταγμένοι σε ένα κοινωνικό σύνολο ανθρώπων με όποιους κανόνες η μη ,κάτι που στην πραγματικότητα δημιουργεί φοβερές αντιφάσεις στην προσπάθεια επιβίωσης σε ένα αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα ενόσω διαπραγματέυσαι τις ηθικές και πνευματικές αξίες με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η αέναη πάλη του καλού με το κακό σε κάθε μας πράξη  .η διαρκής διαμάχη της ταπεινότητας με την έπαρση σε κάθε τοποθέτηση μας , ο αλτρουισμός απέναντι στο εγώ μας σε κάθε επιλογή δημιουργούν ένα συνοθύλευμα σκέψεων και πράξεων που καταγράφεται στους γύρω μας είτε έχουν ενσυναίσθηση είτε πάσχουν από επιλεκτική αφηρημάδα.

Η σχέση μας με τον εαυτό μας αντανακλά σαν λάμψη σε όλους γύρω μας άλλες φορές σαν συννεφιά άλλες φορές σαν υγιές και χαρούμενο φως.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι κανείς ταπεινός ,δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι κανείς ειλικρινής ,δενε είναι καθόλου εύκολο να ειναι κανείς κριτικός και αξιολογητης  με τους άλλους που ζουν διπλα μας ενόσω μοιραζόμαστε σκέψεις ιδέες χώρο χρόνο χρήμα συμπάθεια η αντιπάθεια.

Αυτές τις ημέρες σε κάθε χώρο εκκλησιασμού και όχι μόνο ,δίνεται μια πραγματική ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να αφουγκραστή τον ευατό του ,να βγη έξω απο τα γρανάζια της πολύβοης μηχανής παραγωγής και να ταξινομήση τις ανάγκες  του, να ιεραρχήση τους στόχους του ,να πάρει παραδείγματα απο όλα αυτά που συνέβησαν την εποχή μηδέν και άλλαξαν την ιστορία σε ΠΧ. κ ΜΧ. 

Λίγες στιγμές κοντά στον εαυτό μας  με ηρεμία και γαλήνη μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε σε τι κοινωνία ζουμε ,τι μπορούμε να κάνουμε να την αλλάξουμε και πως μπορούμε να αποκτήσουμε καθαρή και λαμπερή ζωή σε ένα αύριο που όλα δείχνουν ότι έχει ριζικές ανατροπές.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα 400 χρόνια σκλαβιάς ο Ελληνισμός κατέγραψε περίπου 170 επαναστάσεις , με χιλιάδες σφαγιασθέντες πρωτίστως κληρικούς , μέχρι να έρθη η λευτεριά και η λύτρωση.
Αγώνας διαρκής λοιπόν και σκληρός. 

Βεβαίως βεβαίως τα απομνημονεύοματα του Μακρυγιάννη δείχνουν χρονικά το πόσο ακόμα δουλειά χρειάζεται αυτή η κοινωνία να έρθη στην Αμμεση Δημοκρατία ,την αταξική κοινωνία και τον κοινοτισμό των ίσων πολιτών με τις ίσες ευκαιρίες και τα ίσια δικαιώματα .

Ομως όπως έλεγε και ο Κολοκοτρώνης «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω» (γι’ αυτό) «Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Καλό Πάσχα , καλή Ανάσταση και καλή φώτιση στις επερχόμενες πολλές εκλογές.
    
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: