Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Μαης 1453

⚔️Σαν σήμερα, οι τελευταίες δυνάμεις του Μεσαιωνικού Ελληνισμού έπεσαν μαχόμενες στην Κωνσταντινούπολη το 1453, δίπλα στον τελευταίο αυτοκράτορα της Ρωμανίας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Η Ελληνόφωνη Ρωμανία κράτησε 1000 χρόνια και αμύνθηκε την Ευρώπη από δεκάδες βαρβάρους της εποχής. 


🔥Σλάβοι, Ρως, Άραβες, Άβαροι, Πετσενέγκοι και Πέρσες συντρίβονταν για αιώνες από τις αυτοκρατορικές λεγεώνες. Όμως, από την μάχη του Ματζικέρτ και έπειτα το 1071, η εγκατάσταση των Σλετζούκων Τούρκων στην Μικρά Ασία, σήμαινε την αρχή του τέλους. 

🤯Οι Βυζαντινοί έδρασαν μικρόμυαλα και οι καλές εποχές δημιούργησαν μαλθακούς ηγέτες. Η αυτοκρατορία έπεσε σε εμφυλίους πολέμους και χρησιμοποιούσε τους Τούρκους ως μισθοφόρους. Οι Τούρκοι έτσι, μάθαιναν την γεωγραφία των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας και περίμεναν.

🗡️Ο τελευταίος αυτοκράτωρ όμως δεν εγκατέλειψε τους στρατιώτες του, παρόλο που μπορούσε. Οι στρατιώτες του δεν εγκατέλειψαν τον αυτοκράτορα, παρόλο που η μάχη τους θεωρούνταν άσκοπη. Δεν μάχονταν για το παρών, αλλά για τους αγέννητους.

🇬🇷Η θυσία τους αυτή ήταν που κράτησε άσβεστη την φλόγα του Ελληνισμού. Τα έθνη που πέφτουν μαχόμενα δεν χάνονται, ενώ όσα παραδίνονται, απορροφούνται από τον εχθρό τους. Αυτό απάντησε ο αρχιστράτηγος του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν τον ρώτησαν γιατί οι Έλληνες δεν υπογράφουν παραδοση: "Εμένα ο βασιλεύς μου εσκοτώθη, καμία συνθήκη δεν έκανε. Η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους".



www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: