Το μέλλον των απορριμάτων...
Στο δαιδαλώδες πεδίο Διαχείρισης απορριμμάτων το ενδιαφέρον έχει στραφεί οριστικά πλέον σε προτάσεις διαχέιρησης στην πηγή (σπίτι, βιομηχανία).
ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι πολιτικές ή οι κοινωνικές προτάσεις όμως σκοντάφτουν μόνιμα στο νομικό περιβάλλον όπου πρέπει να λειτουργήσει ο Φορέας ή ο Οργανισμός αναδεικνύοντας την νομολαγνεία που καίτοι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία ,υστερεί τραγικά στην ταχύτητα εναρμόνισης με τον ραγδαία και ταχύτατα αναπτυσσόμενο πολιτισμό .
Έτσι Καταγράφεται εμφανώς πλέον και με τραγική υστέρηση η ύπαρξη του παρελθόντος πολιτικού περιβάλλοντος με αναχρονιστικά νομοθετικά πλέγματα να καθορίζει τις επιχειρησιακές και επιχειρηματικές εξελίξεις όχι μόνο του Δημοσίου αλλα και του Ιδιωτικού συμφέροντος. Είναι αυτό που χαμηλόφωνα ψιθυρίζεται ο αφανής κεντρικός «παίχτης» στην Σκακιέρα .
Και έτσι ενώ η εξάρτηση του αποτελέσματος της όποιας επιχείρησης ή του φορέα ήταν θεωρητικά το κεφάλαιο ,η γη και η εργασία τώρα έχει προστεθεί και ο παράγων της πολιτειακής νομοθεσίας αλλά και παρέμβασης .
Και καλά και μέχρις εδώ λαμβάνοντας υπ όψιν ότι ακόμα και η Κουμουνιστική Κίνα έχει εισάγει Συνταγματικά την έννοια της επιχειρηματικότητας του κεφαλαίου!!!
Η ΜΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛMAΤΙΩΝ
Η κεντρική δυσκολία στην χώρα μας είναι η εναρμόνιση πρακτικών παρέμβασης του Κράτους στα Ελληνικά επιχειρησιακά σχεδία (που δεν έχει το Ελληνικό Κράτος από την ίδρυση του)
Η εκφραζόμενη και σαφής επιχειρησιακή στρατηγική ,αλλά και η πλήρης απουσία στον Κεντρικό σχεδιασμό από επαγγελματίες που έχουν περάσει από θέσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας για να γνωρίζουν λάμπει δια της απουσίας της .
Κάτι που είναι αναπόφευκτο λόγω του ότι η λαγνεία περί των κυβερνητικών θέσεων ισχύος για να
ευόδωση στους λάτρεις της ,χρειάζεται χρόνο και συμμετοχή στα κοινά κάτι που οι Έλληνες επιχειρηματίες λόγω του διαρκούς αγώνα επιβίωσης στα επιχειρηματικά δεδομένα δεν διαθέτουν καθόλου.
ευόδωση στους λάτρεις της ,χρειάζεται χρόνο και συμμετοχή στα κοινά κάτι που οι Έλληνες επιχειρηματίες λόγω του διαρκούς αγώνα επιβίωσης στα επιχειρηματικά δεδομένα δεν διαθέτουν καθόλου.
Το αποτέλεσμα αυτής της μη συμμετοχής τους είναι αυτό που βιώνουμε με όλες τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει η αγορά και οδηγούν σε πλήρη αδιέξοδο και λουκέτα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Στον απόηχο των προτάσεων των ειδικών περί των απορριμμάτων εμφανίζονται Οι διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης για επανασχεδιασμό του ΕΟΑΝ και απορρόφηση του από ένα πιθανό Υπεροργανισμό που θα διαχειρίζεται το Πράσινο Ταμείο ,αλλά και άλλα Ευγενή Ταμεία ,γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον προφανώς διότι δεν έχει προέλθει από καμμία διαβούλευση με την ίδια την κοινωνία .
Ταυτόχρονα Η δε Ηλεκτρονική πώληση αποβλήτων από διαθέσιμα συστήματα προφανώς εναρμονίζεται από την αστική κεντρική και μη αποκεντρωμένη φιλοσοφία έλεγχου και καταγραφής των πάντων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Όσο για το να χαρίζει κανείς κάτι αντί για να το πετάξει χρήζει δεύτερης σκέψης δεδομένου ότι ο πολίτης έχει πληρώσει κατά την ‘ανακύκλωση» και στον ΕΟΑΝ αλλα και δημοτικά τέλη…..
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΕΤΟΧΉΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δυστυχώς ο εναρμονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας ξεχνά την ύπαρξη του λεγόμενου crowdfunding ή αλλιώς participative financing - («χρηματοδότηση από το πλήθος» δηλαδή «την συμμετοχική χρηματοδότηση») η οποία είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων,.
Εναλλακτικά Το equity crowdfunding δείχνει υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα ότι προσκρούει σε μία σειρά από νομικά προσκόμματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να υπερκεραστούν χωρίς την ύπαρξη ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης.
Ανεξαρτήτως μοντέλου συνεργιών μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδιωτικών επενδύσεων θεωρείται ότι ο έλεγχος του Κράτους με την λογική του Κράτους Δικαίου προς όφελος του πολίτη ερμηνεύεται από πολλούς συντεχνιακά σκεφτόμενους διαφορετικά κατά το δοκούν .
Η κοινωνία όμως από μόνη της πιέζει και δημιουργεί εκείνο που πραγματικά είναι το δίκαιο ανεξαρτήτως ετεροχρονισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων ή φωτογραφικών διατάξεων κανονιστικού περιεχομένου επιζητώντας την πολυσυμμετοχικότητα .
Για εμάς που θέλουμε να κοιτάξουμε τα 15χρονα παιδιά στα μάτια διαφαίνεται εύκολα ότι Στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει η ανάγκη ενός κεντρικού σχεδιασμού με την συμμετοχή όλων προς όφελος της κοινωνίας του συνόλου των πολιτών και όχι μόνο του Χρηματοπιστωτικού Κεφαλαίου .
Και ευχή και ελπίδα όλων είναι να μπορέσουμε να βγούμε από το σπιράλ του θανάτου που μας έχουν εγκλωβίσει ……
- See more at: http://marketnews.gr/article/17563/to_mellon_twn_aporrimatwn#sthash.PzZ2neQM.dpuf*Ο Χατζηαναγνωστου Γιωργος ειναι entrepreneur Mικρομεσαιων Επιχειρήσεων
www.fotavgeia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου