Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πρόστιμο 4,9 εκατ. ευρώ στον πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας

Πρόστιμο 4,9 εκατ. ευρώ στον πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας
Πρόστιμο ύψους 4,9 εκατ. ευρώ επέβαλε η ισπανική δικαιοσύνη στον πρώην Πρόεδρο της Καταλονίας, Artur Mas, ποσό που δαπανήθηκε για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην περιοχή του το 2014.
Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Artur Mas ας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με την απόφαση, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, η καταλανική κυβέρνηση δαπάνησε εκείνη την εποχή 4.946.788 ευρώ, κυρίως για να φτιάξει έναν ιστότοπο, να αγοράσει 7000 υπολογιστές, να τυπώσει ψηφοδέλτια και φακέλους και για την διεξαγωγή μιας εκστρατείας ενημέρωσης.
Οι 10 κατηγορούμενοι πρέπει να καταβάλουν από κοινού αυτό το ποσό «στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων τους» όμως ο «Artur Mas είναι πλήρως υπεύθυνος» διότι ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής κυβέρνησης, τονίζεται στην απόφαση.
Εκ των 6,3 εκατομμυρίων Καταλανών που κλήθηκαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 2014, 2,3 εκατομμύρια προσήλθαν στις κάλπες, με το 80% εξ αυτών να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, η δικαστική υπόθεση των Καταλανών ηγετών που ηγήθηκαν του δημοψηφίσματος και κατέληξαν είτε στη φυλακή ή εξόριστοι στην Ευρώπη, περνά στη δεύτερη φάση της αφότου κρίθηκε αντισυνταγματικό.
Όμως, φαίνεται ότι τα δύο ισπανικά νομικά όργανα που πρόκειται να εκδικάσουν την υπόθεση έχουν διαφορετική στάση ως προς τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί.
Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont και άλλοι που εγκατέλειψαν τη χώρα, δεν βρίσκονται ανάμεσα στους 18 δεδομένου ότι η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει την εκδίκαση των κατηγοριών για άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο Γενικός Εισαγγελέας του κράτους κατηγορεί τους ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην καταλανικού αντιπροέδρου Oriol Junqueras, για εξέγερση και κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων και ζήτησε τη φυλάκιση τους για διάστημα έως 25 ετών.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής αγωγής, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη διαδικασία, κατηγόρησε τον Junqueras και τους άλλους κατηγορούμενους με τη μικρότερη κατηγορία εναντίον τους αυτή της κατάχρησης δημόσιων πόρων και απαίτησε ποινές φυλάκισης έως 12 χρόνια.
Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα αδικήματα που βαραίνουν τους ηγέτες της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας αναφέρονται στον ισπανικό ποινικό κώδικα ως εξεγέρσεις κατά της συνταγματικής τάξης.
Τις νομικές διαφορές αναμένεται να επιλύσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας που θα αποφασίσει ποια από τις εν λόγω κατηγορίες - αν υπάρχουν - θα ισχύσουν κατά των Καταλανών ηγετών.
Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019.

www.bankingnews.gr

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: